Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară, miercuri, în cazul declaraţiilor făcute de Sebastian Ghiţă despre dosarul de la DNA, informează Mediafax.
„Ca urmare a afirmaţiilor domnului Sebastian Ghiţă Aurelian, deputat în Parlamentul României, emise în spaţiul public în data de 24 iunie 2015 şi preluate de mass-media, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări cu privire la apărarea independenţei şi imparţialităţii sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată cu modificările şi completările ulterioare”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.
Sebastian Ghiţă a fost, miercuri, la DNA Ploieşti, unde procurorii l-au anunţat că a fost extinsă urmărirea penală pe numele lui pentru noi fapte de corupție comise de când acesta este parlamentar, dar și înaintea mandatului și, totodată, au extins și sechestrul asigurător asupra bunurilor acestuia. De asemenea, procurorii au modificat unele dintre obligaţile controlului judiciar pentru Sebastian Ghiţă, acesta având interdicţie să desfăşoare activitate în calitatea de deputat, „în exercitarea căreia a săvârşit fapta”, dar şi să părăsească localitatea Ploieşti fără a avea încuviinţarea prealabilă a anchetatorilor.
La ieşirea de la DNA, Sebastian Ghiţă a spus că noua măsură, de a nu părăsi Ploieștiul, a fost luată probabil pentru a fi umilit, pentru că nu a încălcat cu nimic cealaltă măsură, a interdicţiei de a părăsi ţara, din cadrul controlului judiciar.
„De data aceasta, domnul procuror Onea a crezut de cuviinţă că nu trebuie să părăsesc Ploieştiul. I-am solicitat explicaţii, mi-a spus că aşa crede dânsul, că dânsul este procuror, eu sunt cetăţean şi că drepturile şi libertăţile mele, într-o astfel de situaţie, când deschide un dosar, sunt la dispoziţia dânsului şi că nemulţumirile să le adresez Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, a precizat Ghiţă.
Deputatul a mai spus că astăzi şi-a dat seama despre ce este vorba în dosarul în care este urmărit penal, precizând că, în ultimele două săptămâni, asupra sa au fost făcute presiuni constante.
„Şi pentru că sunt deputat în Parlamentul României – nu pentru că mi se întâmplă mie acest lucru, ci pentru că vi se poate întâmpla, oameni buni, oricăruia dintre voi, oricăruia din ţara asta i se poate întâmpla -, pentru că sunt deputat în Parlamentul României, trebuie să lupt cu ceea ce se întâmplă şi să spun că abuzurile asupra unui cetăţean nu pot fi tolerate de către societate, de către Parlament, de către partidele politice. Şi mai vreau să vă spun că astăzi mi-am dat seama că tot acest dosar este doar o etapă, un pas în to tceea ce mi s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, presiuni constante, continue”, a mai spus Ghiţă.
Sebastian Ghiță a spus că o parte din dosarul său se referă la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014 și că are interdicția de a vorbi cu premierul Victor Ponta, el susținând că este un dosar politic care vizează „dărâmarea acestui guvern”.
El a mai spus că, în ultimele două săptămâni, asupra sa au fost făcute presiuni constante, pentru a-l influenţa pe primul ministru să îşi dea demisia.
„Discuţii, întâlniri, ameninţări, luări la rost care vizau demisia primului ministru Victor Ponta. Nu-l pot influenţa pe primul ministru să îşi dea demisia atunci când doresc procurorii, nu am această influenţă asupra primului ministru al României, chiar dacă dânșii cred asta. Nu o să intru în detalii, pentru că mai sunt multe alte lucruri pe care trebuie să vi le spun”, a adăugat Ghiță.
El a susținut că a primit și interdicția de a-și exercita mandatul de deputat și că toate aceste măsuri sunt abuzive și înalcă drepturile cetățeanului.
„I-am spus procurorului că face teste și nu cred că trebuie să fiu cobai eu sau alt deputat”, a adăugat Ghiță.
Deputatul a catalogat acuzaţiile procurorilor ca fiind „cât se poate de trase de păr şi nelalocul lor”.
„Eu vreau să vă întreb, în 15 ani, ANAF, procurori, Daniel Morar n-au putut să ştie că nişte firme din România au făcut evaziune fiscală, trafic de influenţă, corupţie”, a întrebat retoric Ghiţă, la ieşirea de la DNA.
El a mai afirmat că ştie ce vor oamenii din servicii şi procurorii. „Nu sunt un neiniţiat şi un necunoscător al oamenilor din servicii, al oamenilor din procuratură şi ştiu ce vor”, a spus Ghiţă.
„Decizia mea e să fac o plângere procurorului general al României. Toată această nenorocire care se abate asupra României trebuie să se oprească şi cel chemat să facă acest lucru este procurorul general al României”, a mai spus Ghiţă.
El a afirmat că, în opinia sa, „se încearcă o lovitură de stat” şi a spus că procurorii nu au dreptul să interzică unui parlamentar să-şi exercite atribuţiile.
„Trebuie să înţelegem că parlamentarii României oricât de corupţi, răi şi hoţi, oricât de urât îi arată procurorii, parlametnarii totuşi sunt aleşii oamenilor şi să-i interzici unui ales să meargă în Parlament este un atac la democraţie”, a declarat el.
Ghiţă a atacat ancheta procurorilor, spunând că în dosar există declaraţiile unor martori sub acoperire „care declară tot ceea ce vor procurorii şi afirmând că persoane implicate în dosar au participat la fabricarea de probe în momentul în care au ştiut că poartă asupra lor echipament instalat de procurori.
„E momentul să le spunem procurorilor că atunci când fabrici probe acestea sunt infracţiuni”, a spus Ghiţă.
Ghiţă a reafirmat că dosarul său este unul politic.
„Nu scrie justificarea pentru care eu nu pot vorbi cu Victor Ponta de aceea această chestiune mă face să cred că e un dosar politic, nu al meu, ci care vizează dărâmarea acestui guvern şi convingerea lui Victor Ponta că dacă nu-şi dă demisia atunci când vor aceşti oameni mama, cumnatul, sora, prieteni vor plăti”, a mai spus Ghiță.
Parlamentarul a arătat că dosarul său are ca miză demisia lui Victor Ponta.
„Mi s-a spus că nu voi păţi nimic din ce mi se întâmplă dacă Victor Ponta îşi dă demisia. (…) De două săptămâni politicieni, oameni din servicii şi procurori îmi atrag atenţia că voi avea probleme dacă Victor Ponta nu-şi dă demisia”, a mai spus Ghiță.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat miercuri, într-un comunicat de presă, că a fost extinsă acţiunea penală faţă de Sebastian Ghiță, pentru infracţiunile de trafic de influenţă, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în formă continuată. Aceste noi infracţiuni se adaugă celei iniţial reţinute în sarcina lui Sebastian Ghiţă, respectiv cea de sprijinire a unui grup infracțional organizat.
În baza noilor probe şi a extinderii acţiunii penale faţă de Sebastian Ghiță, procurorii DNA Ploieşti au modificat unele dintre obligaţile controlului judiciar, care se aplică din 24 iunie până în 14 august.