5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialIn acest moment, gripa aviara este un pericol pentru toata lumea

In acest moment, gripa aviara este un pericol pentru toata lumea

Prezenta cazurilor de gripa aviara la om identificate in Turcia a alertat autoritatile sanitare din Romania. Ministerul Sanatatii a informat ca va aduce o echipa de experti de la Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru planul de supraveghere a gripei aviare. De asemenea, medicii de la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals” sunt pregatiti sa primeasca orice caz suspect de gripa aviara la om. Pana in prezent, in Romania nu s-a inregistrat nici un caz de imbolnavire de gripa aviara la om.

Reguli pentru calatori

Ministerul Sanatatii va solicita, in perioada imediat urmatoare, Ministerului Finantelor Publice – Directia Generala a Vamilor realizarea unui protocol privind regulile pe care cetatenii trebuie sa le respecte atunci cand calatoresc in afara tarii, in special in zonele unde s-au depistat focare de gripa aviara. Ministerul Sanatatii reaminteste celor care calatoresc in zonele in care s-au inregistrat cazuri de gripa aviara masurile necesare pentru a minimaliza posibilitatea infectiei: sa evite contactul cu pasari domestice (pui, gaini, rate, gaste, porumbei, prepelite) sau orice alte pasari salbatice; sa evite zonele in care pasarile infectate cu virusul H5N1 pot fi prezente, precum pasarile din curti si din ferme si pasarile din pietele de pasari vii; sa nu consume produse din carne de pasare neprelucrate termic sau incomplet prelucrate termic, inclusiv mancaruri care contin sange provenit de la acestea; sa nu calatoreasca in timp ce sunt bolnavi si sa-si limiteze contactul cu alte persoane cat de mult posibil, pentru a preveni raspandirea oricarei boli infectioase. Este interzis persoanelor care calatoresc in afara gra-nitelor sa scoata sau sa introduca animale si pasari din sau in tara. Ca si in cazul altor infectii, una dintre cele mai importante practici preventive este spalatul pe maini, cu atentie si frecvent, folosind apa si sapun, pentru a indeparta potentialele surse de infectie de pe piele. Daca credeti ca ati fost expus gripei aviare, urmariti-va starea de sanatate timp de 10 zile. Daca prezentati febra, tuse sau dificultate in respiratie sau daca va imbolnaviti in perioada de 10 zile, consultati un medic. Inainte de a incepe consultatia, spuneti me½dicului ce simptome aveti, daca ati venit in contact direct cu pasari si unde ati calatorit.


Institutul „Matei Bals” este pregatit

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals”, a declarat ieri ca in acest moment pericolul gripei aviare la om „este pentru toata lumea, nu numai pentru Romania, deoarece s-a depasit bariera de specie”.
Cu alte cuvinte, virusul gripei aviare a trecut de la pasari la mamifere. Specialistii se tem ca virusul ar putea sa capete mutatiile necesare transmiterii de la om la om. „Noi suntem pregatiti cu un sistem medical de tip P2 plus necesar izolarii eventualelor cazuri de gripa aviara. Avem 30 de paturi dotate cu monitoare pentru terapie intensiva, precum si costume de protectie speciale, manusi etc. pentru personalul medical. Aceste facilitati au fost apreciate de colegii nostri de la OMS”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

Simptome

Specialistii romani au trimis in teritoriu doua „cartuse” pentru definirea simptomatologiei gripei aviare la om, respectiv pentru cea cauzata de virusul gripei umane. Astfel, la prima suspiciune de imbolnavire de gripa aviara, persoana respectiva va fi transferata la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals”, iar in cazul aparitiei suspiciunii de gripa umana – va fi izolata in teritoriu. Astfel, in cazul gripei aviare, definitia este bazata pe urmatoarele simptome: febra, tulburari de respiratie, tulburari de cunostinta, de inghitire si alterarea starii generale. In cazul gripei sezoniere sunt: febra, dureri musculare, dureri de cap, oculare etc. Deosebirea dintre cele doua boli consta in aparitia tulburarilor de respiratie (omul nu mai poate respira) in cazul gripei aviare.

1.800.000 de persoane vaccinate antigripal

Ministerul Sanatatii a informat ieri ca in Romania nu s-a inregistrat nici un caz de gripa sezoniera sau gripa aviara la om in Romania. Pana in prezent au fost vaccinate antigripal aproximativ 1.800.000 de persoane. Un milion dintre acestea au fost vaccinate antigripal gratuit in cadrul programului Ministerului Sanatatii, iar 800.000 au cumparat vaccinul din farmacii. Un numar de 52.000 de persoane provenind din localitatile in care au existat focare de gripa aviara la pasari au fost vaccinate antigripal. De asemenea, s-a administrat tratament antiviral tuturor persoanelor care au intervenit in zonele de focar. In rezerva strategica a Ministerului Sanatatii se afla in prezent un stoc de 40.000 de doze de vaccinuri gripale, alte 40.000 de doze aflandu-se in custodia directiilor de sanatate publica teritoriale. La toate acestea se mai adauga un stoc de 135.000 de doze de medicamente antivirale. Avand in vedere ca astazi elevii se vor intoarce la cursuri, specialistii in sanatate publica din Ministerul Sanatatii recomanda parintilor si cadrelor didactice sa se prezinte la cabinetele medicale cu copiii care au simptome de viroze respiratorii si raceli usoare. Anul acesta, odata cu inceperea cursurilor, triajul epidemiologic se va realiza in special pentru depistarea afectiunilor respiratorii. Medicii de familie din judetele cu focare de gripa aviara supravegheaza in continuare populatia din aceste zone.

S-a intalnit celula de criza

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, s-a intalnit cu membrii celulei de criza pentru prevenirea cazurilor de gripa la om. S-a decis ca maine sa fie convocate la Ministerul Sanatatii conducerile directiilor de sanatate din judetele Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Ilfov, Buzau, Prahova si Dambovita pentru a se discuta situatia actuala din teritoriu. De asemenea, a fost extinsa supravegherea epidemiologica si in judetele Teleorman, Ilfov, Dolj si Gorj, deoarece autoritatile sanitar-veterinare au avertizat ca pasarile migratoare si-ar putea schimba traseele si ar putea tranzita si aceste zone. S-a dispus si instituirea de masuri de supraveghere mai atenta a granitelor, in special in zona Giurgiu, deoarece acolo este un punct de tranzitare spre Turcia, dar si in ceea ce priveste calatorii ce tranziteaza tara noastra. MS precizeaza ca nu intentioneaza restrictionarea circulatiei in si din afara granitelor tarii. In plus, a fost solicitata sosirea in Romania a unei echipe a OMS pentru a analiza impreuna planul de masuri deja instituit pentru prevenirea si controlul gripei aviare si pentru a stabili daca se impune o reactualizare a acestui plan, avand in vedere aparitia cazurilor de gripa aviara la om in Turcia.

Cele mai citite

Când va lansa Samsung seria Galaxy S25

Samsung va lansa seria Galaxy S25 într-un eveniment Unpacked programat pentru 23 ianuarie 2025, la San Francisco, potrivit unui zvon apărut recent. Evenimentul ar...

Conan O’Brien va prezenta Premiile Oscar din 2025

Conan O’Brien va prezenta Premiile Oscar din 2025, marcând prima sa apariție în acest rol. Conan O'Brien va prezenta Premiile Oscar din 2025 Comediantul și...

FastGlioma: Inteligența artificială care identifică tumori cerebrale reziduale în doar 10 sec

Un model revoluționar bazat pe inteligență artificială, denumit FastGlioma, poate identifica în doar 10 secunde prezența tumorilor cerebrale reziduale în timpul operațiilor, potrivit unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă