ICCJ a respins plângerea privind clasarea dosarului Revoluției

de Mihai Diac , 22 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 10:15, 23 ianuarie 2016
ICCJ a respins plângerea privind clasarea dosarului Revoluției

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins vineri, ca inadmisibilă, plângerea depusă de Asociaţia 21 Decembrie 1989 împotriva deciziei procurorilor militari de clasare a dosarului Revoluţiei. 

"Respinge, ca inadmisibilă, plângerea formulată de petenta Asociaţia 21 Decembrie 1989 Bucureşti, prin reprezentant legal Teodor Mărieş, împotriva ordonanţei din data de 14 octombrie 2015, emisă în dosarul nr.11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare. Obligă petenta la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă", se arată în decizia instanţei. 

De asemenea, magistraţii au respins o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale în legătură cu neconstituţionalitatea dispoziţiilor art.70 din Codul de procedură penală. 

Pe de altă parte, instanţa a respins cererea de reunire la plângerea depusă de Asociaţia 21 decembrie a 44 de plângeri cu aceleaşi obiect formulate de revoluţionari, urmând ca acestea să fie soluţionate separat de alte complete de judecată de la instanţa supremă. 

Prezent vineri la proces, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a declarat că există un interes din partea structurilor care au tras la Revoluţie de a se închide acest dosar, respectiv "Miliţie, Armată şi Securitate", dar şi o "comandă politică" din partea structurilor de astăzi, MAI, MApN şi SRI. 

Preşedintele Asociaţiei s-a arătat nemulţumit şi de faptul că procurorul de şedinţă, care reprezintă Parchetul Militar, a refuzat să primească la dosar deciziile CEDO, prin care s-a dispus reluarea anchetei în dosarul Revoluţiei. 

"CEDO a reglementat foarte clar că în acest dosar ancheta trebuie făcută de procurori independenţi, care să nu fi avut niciun grad de subordonare în 1989. Procurorul militar, care este astăzi delegat în dosar, este un colonel în subordinea Ministerului Apărării, minister care în decembrie 1989 a tras în populaţie", a mai declarat Teodor Mărieş. 

Pe 14 octombrie 2015, Parchetul Militar a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul a 709 persoane, rănirea a 1.855 de persoane prin împuşcare, rănirea a 343 de persoane în alte împrejurări şi reţinerea a 924 de persoane. 

Ulterior, aproximativ 150 de revoluţionari au depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie plângeri împotriva deciziei procurorilor. Un proces separat a deschis şi Asociaţia 21 Decembrie. 

Comentarii

 • Tokeshescu' Vasile

  24 ianuarie 2016 14:47

  Mda, tristul adevar este ca in dec. '89 doar circa 5 din populatia urbana a unora din marile orase - deci nu contabilizati taranii stramutati in ,,cartierele muncitoresti'' - s-a razvratit impotriva regimului inept devenit criminal, si bineinteles ca tot felul de interlopi au adulmecat o posibilitate de furtisag, unii erau deja racolati si ca informatori, si in plus si o buna halca din ,,servicii'' a intrat ,,pe fir'' destul de repede, pe linga tovarasii traditionalisti - astia erau cei mai cretini si indoctrinati, semianalfabeti imbecili, care au tras in oameni, incapabili sa inteleaga ca ,,Tovarasul'' era condamnat chiar de la centru.Acum, ce sa-i faci, oamenii sistemului fac pentru acesta ce au fost pusi sa faca, adica mai spala odata singele de pe miinile criminalilor, pentru ca acestia sa poata numara linistiti multele milioane in valuta cu care le-a fost rasplatita fidelitatea de ,,dulai'' ai sistemului.

  raspunde comentariului
 • goe

  23 ianuarie 2016 15:42

  Dupa ce am pus fostii tortionari comunisti in fruntea tarii , ne miram ca nu-i putem trage la raspundere ?

  raspunde comentariului
 • dusu

  23 ianuarie 2016 12:54

  domnule iscru cred ca nu intelegeti realitatea din romania ! nu a fost nici o revolutie domnule putini revoltati au fost in Timisoara si foarte putini in citeva orase ardelene.ce s a intimplat in bucuresti,deja a fost regizare.iosif dan un valutist cu securisti au fost initiatori baricadei. populatia rominiei nu dorea decit mai multa mincare si mai mult televizor.majoritatea acolo o duc mai bine decit o duceau inainte de 45. ca bogatia a venit din furtul germanilor,evreilor si din munca celor care tot emigreaza, asta o sa arate viitorul luminos sa speram ca UE va micsora ajutoarele care oricum sint in mare parte furate si ajung in paradisuri

  raspunde comentariului
 • DR. Georges Iscru Strasbourg

  23 ianuarie 2016 11:14

  Romania inca o data dovedeste ca este condusa de o banda de neocomunisti mafioti, corupti unde justitia este zero. In Romania nu exista justitie.iar Presedintele Johannis doarme, nu-l intereseaza istoria acestei tari. O jungla salbatica. Cum este posibil sa ranesti,, sa omori mii de oameni si sa nu fii judecat si condamnat ??. Ce fac fortele progresiste, intelectualitatea, revolutionarii, familiile decimate, ranitii, mutilatii in Revolutie.Exista CEDO, Curtea internationala de Justitie etc.Vrem adevar si lumina asupra evenimentelor din Revolutia 1989 si Mineride.Sper ca opinia publica mondiala va reactiona.Inca o pata neagra in istoria Romaniei.

  raspunde comentariului
 • viper

  23 ianuarie 2016 9:12

  E jale! Insii celei mai ciudate justitii -ICCJ. Cu CEDO in fata, sfidare a fostei Securitati adresata societatii romane. Traiacsa si infloreasca securitatea securitatii!

  raspunde comentariului
 • centrix

  23 ianuarie 2016 9:05

  In Romania contrarevolutia contraataca prin structurile perene ale dreptului comunist. Vezi facultatea de drept, SNSPA, ASE-ul, universitatile impopistrate de fosti, neamuri de fosti, clanuri de fosti si urmasii lor, toti tapitati cu diplome acordate intre ei, prin comisii de avizare numite pe sest, care nu vor sa-si recunoasca mostenirea criminala si vor sa si-o roada linistiti. Neonomenclatura resapata inunda crapaturile daramatei democratii romanesti. Fatada falsa era specialitatea societatii totalitare, preocupata sa ocupe structurile de putere prin aranjamente ascunse, fara transparenta si fara concurenta, cu steagul fluturand al -consensului- totalitar, impus fortat ca o masura a democratiei, cand de fapt este unealta totalitarismului si a spagii.

  raspunde comentariului
 • Grigore

  23 ianuarie 2016 8:06

  Este revoltator ! Justitia romana nu a devenit inca justitie autentica , europeana ! Prin hotararea luata , dovedeste din plin ca este dominata si controlata de criminalii din decembrie 1989 ! incepea sa se intrevada un pic de incredere a populatiei in justitie . Acum s-a spulberat orice incredere , ramane aceeasi justitie ! Inafara unor rafuieli cu hoti care ajung dupa gratii la razbunarea altor hoti , nu se mai intampla mare lucru !

  raspunde comentariului
 • obiectivist

  23 ianuarie 2016 3:47

  Nu a fost nici o revolutie ci o manevra securista . Este comic ca johannis a mai confirmat o gramada de noi revolutionari .

  raspunde comentariului
 • Justiția "independentă" a lui Băse'...

  23 ianuarie 2016 1:15

  efectul Nuland, în favoarea lui Ion Ilici Iliescu, bolșevikul care a acordat în 2001 locație în Rromînika pentru închisoarea C.I.A., și astfel a devenit pretinul prețios al amerlocilor, care imediat l-au băgat și în N.A.T.O.

  raspunde comentariului
 • efectul Nuland, în favoarea lui Ion Ilici Iliescu, bolșevikul care a acordat în 2001 locație în Rromînika pentru închisoarea C.I.A., și astfel a devenit pretinul prețios al amerlocilor, care imediat l

  23 ianuarie 2016 1:14

  Justiția "independentă" a lui Băse'...

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design