26.5 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialHarghita: Instanța a anulat 24 din cele 27 hotărâri privind înfiinţarea Ţinutului...

Harghita: Instanța a anulat 24 din cele 27 hotărâri privind înfiinţarea Ţinutului Secuiesc

24 de hotărâri din totalul de 27 ale unor consilii locale din Harghita, prin care a fost aprobat un memorandum iniţiat de CNS privind înfiinţarea regiunii administrative Ţinutul Secuiesc cu statut autonom şi care au fost atacate de Prefectură, au fost anulate de prima instanță, informează Mediafax.

Prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a declarat, joi, că din totalul hotărârilor consiliilor locale atacate în instanță, în cazul a 24 magistraţii Tribunalului Harghita au admis acţiunea prefectului şi au anulat actul administrativ, ulterior două dintre aceste decizii fiind atacate de unitățile administrativ-teritoriale Odorheiu Secuiescși Gheorgheni cu recurs la Curtea de Apel Târgu Mureş, iar alte trei se află pe rol.

"Prin solicitarea creării unei regiuni administrative numite Ţinutul Secuiesc este încălcată Constituţia României", orice reorganizare administrativ-teritorială nefiind posibilă decât prin revizuirea legii fundamentale a țării, se arată în motivarea înaintată instanţei de Prefectură.

În ceea ce privește solicitarea recunoașterii limbii maghiare ca limbă oficială, juriștii Prefecturii au apreciat că este neconstituțională, din moment ce în articolul 13 din Constituţie se precizează că în România, limba oficială este limba română.

Prefectul județului Harghita a spus că în ultima perioadă consiliile locale nu au mai adoptat hotărâri privind înființarea Ţinutului Secuiesc autonom și a atenționat că va ataca în instanță orice demers care contravine legii fundamentale a statului.

"Este de menţionat faptul că autorităţile deliberative, respectiv consiliile locale din judeţ, au înţeles că adoptarea unor astfel de acte administrative contravine legii şi Constituţiei, motiv pentru care acestea nu au mai fost adoptate, în ultimul timp. Prefectul, ca garant al respectării legilor în judeţ, va lua poziţie ori de câte ori vor exista demersuri care vin în contradicţie cu legea şi cu Constituţia României", a conchis prefectul Andrei.

În februarie 2014, CNS a cerut celor 153 de consilii locale din secuime să adopte câte o hotărâre în care să solicite crearea unei regiuni administrative a României, denumită Ţinutul Secuiesc, un statut autonom pentru regiune, decizii care să fie trimise apoi inclusiv forurilor internaţionale.

Potrivit proiectului de hotărâre pe care CNS îl propunea spre aprobare consiliilor locale, acestea urmau să solicite Parlamentului şi Guvernului să respecte toate angajamentele internaţionale ale României adoptate în domeniul protecţiei minorităţile naţionale.

De asemenea, consiliile locale urmau să solicite crearea unei regiuni administrative denumite Ţinutul Secuiesc, care să aibă statut autonom, iar delimitarea subdiviziunilor administrative din cadrul regiunii s-ar realiza prin referendum local.

De asemenea, în proiectul pe care CNS îl propunea spre aprobare consiliilor locale se solicita ca în unităţile teritorial-administrative în care ponderea unei minorităţi naţionale depăşeşte zece la sută, limba acesteia să fie recunoscută ca limbă oficială, având acelaşi statut ca limba oficială a statului.

Cele mai citite

Fragmente osoase descoperite pe un drum forestier din județul Olt

O serie de fragmente osoase, aparent de origine umană, a fost descoperit pe un drum forestier din județul Olt, în apropierea pârâului Dârjov, sâmbătă...

Sfidare, numele tău este Klaus

Poate că cei care și-au luat bac-ul cu o notă de peste 7,03 își vor aduce aminte că împăratul roman Caligula şi-a învestit...

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...
Ultima oră
Pe aceeași temă