1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialGuvernul Boc a pus ochii pe pensiile invalizilor: reevaluarea lor ar putea...

Guvernul Boc a pus ochii pe pensiile invalizilor: reevaluarea lor ar putea duce la o economie de 35,5 milioane euro

» Reevaluarea celor peste 900.000 de pensionari cu invaliditate existenti acum, ceruta de premierul Boc, este imposibila pentru anumite afectiuni precum depresiile, spun medicii.

» "Oamenii cu parafa" care pun diagnostice false "ar trebui aruncati in puscarie", considera Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice.

» In Romania, numarul falsilor pensionati pe caz de boala este in crestere: 33% din dosarele verificate de Casa de Pensii in 2006, 34% in 2007, 38% in 2008.

 

Sefa comisiei de expertiza medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca din cadrul Casei de Pensii Dolj, dr. Valentina Goga, a fost condamnata ieri la trei ani de inchisoare fiindca a cerut 500 de lei de la o persoana pentru a-i da actele necesare pensionarii pe caz de boala. si sefa Comisiei de Expertiza de la Cluj, dr. Floarea Mariana Ianson, este cercetata penal pentru aceeasi fapta. In Bihor si Mures, cele doua judete fruntase in 2009 la numarul de noi cereri de pensii de invaliditate, jumatate din dosare au fost respinse, iar un sfert din solicitanti au fost chemati la Bucuresti pentru internare si rediagnosticare, ne-a declarat Angelica Mihail, director de comunicare al Casei Nationale de Pensii.

In ultimii 20 de ani, in Romania numarul cazurilor de pensionare pe caz de boala a crescut cu peste 400%, dupa cum precizeaza un raport prezidential. Asa s-a ajuns ca in 2008 patru din zece dosare verificate de Casa de Pensii s-au dovedit a fi bazate pe diagnostice mincinoase sau inventate. Multe dintre ele, afectiuni psihice, usor de dat, greu de verificat, cum ar fi depresia sau fobiile.

Premierul Emil Boc a cerut reevaluarea tuturor dosarelor. Pensia medie de invaliditate este de 540 de lei pe luna, iar daca 30% din dosare se dovedesc a fi false si vor fi anulate, se va realiza o economie de circa 35,5 milioane de euro la bugetul de pensii. Insa, cum "prejudiciile nu pot fi recuperate", expertul in politici publice Adrian Moraru considera ca este mai util ca "oamenii cu parafa" care pun diagnostice false sa fie "aruncati in puscarie" si privati de dreptul de a mai practica medicina.  

 

O doctorita din Craiova, care a cerut 500 lei de la o persoana pentru a-i da actele necesare pensionarii pe caz de boala, a fost condamnata ieri la trei ani de inchisoare. Este vorba despre sefa Comisiei de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca din cadrul Casei de Pensii Dolj, dr. Valentina Goga, retinuta in octombrie anul trecut. Tribunalul Dolj i-a interzis si dreptul de a profesa ca medic expert in medicina muncii. Sentinta nu este definitiva. Un alt medic, dr. Floarea Mariana Ianson, sefa Comisiei de Expertiza Medicala din cadrul Casei de Pensii din Cluj, este cercetata penal, fiind prinsa in flagrant luand bani tot pentru un dosar de pensionare. Bursa spagilor pentru dosarele de pensionare pe caz de boala variaza, dar nu da semne de slabiciune.

An de an, conform datelor oficiale, numarul dosarelor de iesire la pensie pe caz de invaliditate, descoperite a fi false, se inmulteste. "In urma verificarilor Institutului National de Expertiza Medicala (INEMRCM – n.n.), in 2006 au fost fost depensionate 33% din persoanele cu dosar de invaliditate, in 2007 – 34%, iar in 2008 – 38,6% din aceste persoane", ne-a declarat Angelica Mihail, director de comunicare al Casei Nationale de Pensii (CNPAS).

La sfarsitul anului trecut au fost verificate judetele cu cele mai multe cereri noi de inscrieri la pensii de invaliditate: Bihor si Mures. Concluzia reevaluarii: jumatate din dosare au fost respinse si aproape un sfert din solicitanti au fost chemati la Bucuresti pentru internare si rediagnosticare, spune Angelica Mihail. Toate aceste date confirma raportul de anul trecut, din septembrie, al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice, care mentiona, printre altele, ca "pensionarile de invaliditate frauduloase sunt evidente prin procentajele extrem de diferite ale acestei categorii de pensionari, variind intre 6% in unele judete pana la aproape 30% in altele", si ca numarul pensionarilor de invaliditate a crescut in mod suspect din anul 1990 pana in 2008, cu 430%. Diferentele intre judete sunt relevante, spun specialistii. In Bihor, in 2008, aproape 30% din pensionarii de la stat erau pe caz de invaliditate, iar in judetul Tulcea – doar 6%. "Aceste diferente nu pot fi decat rezultatul complicitatilor dintre cei pensionati, medicii care elibereaza fraudulos certificate medicale si comisiile care verifica si acorda grade de handicap nejustificat", se arata in raport.

Directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), expertul Adrian Moraru, considera ca principala vina in toata aceasta situatie este a medicilor care se lasa convinsi sa elibereze documente false "trantorilor care nu mai vor sa munceasca si pentru care platesc altii". "Cei care s-au saturat sa munceasca pot cere, dar oamenii cu parafele sunt cei care le dau actele si ar trebui sa fie de mult in puscarie. In alte state ar fi fost de mult aruncati in inchisoare", subliniaza Moraru, care pledeaza pentru aplicarea legii peste capul Colegiului Medicilor, mai ales ca prejudiciile create de existenta falsilor pensionari nu pot fi recuperate. Reevaluarea dosarelor de pensionare, asa cum a cerut sambata premierul Emil Boc, poate fi un inceput, insa specialistii sunt sceptici cu privire la rezultatele acestei campanii. "Poate cea mai grava problema in Romania este ca orice document e de vanzare", spune Adrian Moraru. Ministrul Muncii, Mihai seitan, a declarat ca este dificila depisatrea multor falsuri, pentru ca o mare parte dintre dosarele false de pensionare au la baza diagnostice pe boli psihice – usor de dat, greu de verificat. Prof. dr. Florin Tudose, specialist psihiatru, este de acord: "Nu poti spune cu precizie daca diagnosticul este adevarat, pentru ca afectiunile psihice au remisii si reveniri. N-ai cum sa stii daca in ziua reevaluarii persoana cu diagnostic de boala psihica era intr-o stare mai buna sau mai proasta decat a fost la evaluarea initiala". Dr. Tudose a precizat insa ca, din cauza calitatii scazute a vietii, cazurile de afectiuni psihice s-au inmultit realmente. "Viata grea este un generator de tulburari psihice. Se poate iesi la pensie pe caz de boala pe diagnostice precum depresii reactive, tulburari fobice, anxioase sau obsesive", spune specialistul, precizand ca "autoritatile n-ar trebui sa trateze toti pensionatii de invaliditate ca pe niste infractori". Expertul IPP spune ca multe dintre cazurile de fals sunt vizibile si pot fi depistate chiar din verificarea documentelor, stand in birou: "Potlogariile sunt evidente, nu tin de date fine". Moraru considera ca ar trebui pusa la punct o comisie comuna de la Ministerul Sanatatii si de la Ministerul Muncii, pentru a superviza dosarele pe anumite boli sau specializari medicale si pe regiuni sau pe judete, iar medicilor gasiti vinovati ar trebui sa li se ridice dreptul de practica.

Economii

» 35.5 milioane de euro la buget

Conform legii, pensia de invaliditate se calculeaza in functie de salariul celui ce urmeaza sa se retraga din munca si in functie de gradul de invaliditate a persoanei. In medie, conform specialistilor, pensia de invaliditate este de 540 lei lunar. Daca 30% din cele 900.000 de dosare se dovedesc a fi false (adica 270.000), dupa cum a declarat ministrul Muncii, si titularii lor vor fi depensionati, se va realiza o economie de circa 35,5 milioane euro la bugetul de pensii.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă