3.1 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialGuvernarea PSD, neinteresată de recuperarea prejudiciilor. În primul trimestru, ANAF a...

Guvernarea PSD, neinteresată de recuperarea prejudiciilor. În primul trimestru, ANAF a încasat doar 4 milioane de euro din executări silite

Într-un răspuns la o interpelare a deputatului USR Claudiu Năsui, ministerul de Finanțe arată că, din activitățile de executare silită, inclusiv valorificarea bunurilor sechestrate, ANAF a obținut 13.846.220 lei, în primul trimestru al acestui an.

În schimb, anul trecut, ANAF a recuperat de 11 ori mai mult, adică 151,44 milioane lei, respectiv 34 de milioane de euro. Chiar dacă anul acesta guvernarea PSD va accelera recupererea prejudiciilor, este puțin probabil să încaseze măcar jumătate din suma de anul trecut.

În răspunsul către deputatul Năsui, ministerul de Finanțe oferă, pe două pagini, nenumărate explicații pentru care nu poate recupera prejudiciile stabilite prin decizii judecătorești definitive. În plus, acest minister susține că nu poate preciza „gradul de acoperire a sechesterelor din valoarea totală a prejudiciilor”. Ministerul nu răspunde la o serie de întrebări, precum cea în care este chestionat dacă există un program de valorificare a activelor sechestrate.

Valoarea sechestrelor: 8 miliarde de lei

În 2015, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, preciza că ANAF are de recuperat 310 milioane de euro. „Am semnalat la începutul anului că, doar în dosarele DNA, suma care trebuie confiscată efectiv de stat este de 310 milioane de euro. (…) Această sumă ar putea duce la dublarea salariilor medicilor dacă ea ar fi recuperată efectiv. Noi, ca procurori, am indisponibilizat bunurile și valorile, ei trebuie doar să le execute. Nu s-a întâmplat nimic în aceste opt luni și mă întreb dacă procedura care se aplică persoanelor fizice care nu-și plătesc taxele sau impozitele nu poate fi aplicată și acestor persoane condamnate definitiv", a declarat Kovesi, la Digi 24.

Într-un interviu pentru Capital, în 2016, șeful ANAF Dragoș Doroș a spus că gradul de recuperare a prejudiciilor este de 30%. „Gradul de acoperire a sechestrelor, din cei 8 miliarde de lei care reprezintă valoarea prejudiciilor care au ajuns la noi în urma deciziilor definitive date de instanţe, este undeva sub 30%. Din aceşti 30%, e posibil ca valoarea estimată de parchete, pe bunurile pe care au pus sechestru, să fie una prea mare, sau ca astăzi acele bunuri să nu mai valorează nici 20% din ce s-a estimat iniţial. Mai mult, din totalul bunurilor sechestrate, constaţi că vandabile sunt 10%”, a explicat Doroș.

În cadrul ANAF există o direcție care se ocupă de recuperarea acestor prejudicii și, în august anul trecut, avea 150 de oameni care se ocupă de 20.000 de dosare.

Doroș a mai precizat că ANAF ar dori o serie de modificări legislative, pentru a putea recupera mai mult și mai repede. „Discutăm cu Ministerul Justiţiei pentru a găsi o soluţie prin care să modificăm actele legislative care ne împiedică să recuperăm aceste prejudicii. De exemplu, vrem ca, în legea insolvenţei, bunurile care sunt deja cu hotărâri definitive în instanţă să nu mai intre la suspendare pentru faptul că firma respectivă e în insolvenţă. Indiferent de această insolvenţă, respectivele bunuri sunt parte dintr-un prejudiciu care trebuie executat. Aşa că procedura de insolvenţă nu ar trebui să le includă. Acolo avem deja o decizie a statului român care este, prin instanţă, irevocabilă, definitivă şi executorie”, a declarat fostul șef al ANAF, pentru Capital.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă