Jumatate dintre minerii schimbului I de la Exploatarea Miniera Lupeni au refuzat, ieri, la pranz, sa iasa din subteran. In acelasi timp, ortacii din schimbul II au refuzat sa intre. Motivul protestului spontan este legat de salariile mici pe care minerii urmeaza sa le incaseze, diminuare determinata de indicele mic de productie realizat. Minerii au afirmat ca salariile lor se vor injumatati si ca nu-si pot realiza productia pentru ca nu au cu ce lucra. Tot ieri, conducerea Companiei Nationale a Huilei Petrosani (CNH) a anuntat ca peste 1.000 de angajati ai CNH vor ramane fara locuri de munca anul viitor, dupa implementarea programului de restructurare din minerit. Programul de restructurare a fost intocmit de conducere la cererea Ministerului Economiei si s-au purtat discutii in acest sens cu partenerii de dialog social.
Potrivit directorului general al CNH Petrosani, Constantin Jujan, proiectul prevede plecarea din sistem a maximum 1.600 de persoane, angajate atat in subteran, cat si la suprafata. "Compania are un proiect de restructurare, care va fi supus spre aprobare Consiliului de Administratie, Adunarii Generale a Actionarilor si apoi ministerului. Daca acest proiect se aproba, este vorba despre un numar maxim de 1.600 de angajati care urmeaza sa plece", a declarat Jujan.
Deocamdata nu s-au stabilit criteriile in baza carora se vor opera disponibilizarile, iar conducerea Companiei spune ca ele vor fi discutate dupa aprobarea programului de catre ministerul de resort. Desi au fost consultate, sindicatele nu sunt de acord cu restructurarile de personal, decat in conditiile in care vor fi facute investitii serioase in mineritul Vaii Jiului. La ora actuala, in cadrul CNH mai lucreaza sub 12.000 de angajati, iar Compania este cel mai mare datornic la bugetul de stat. La ora 15.00 ortacii au ddecis sa suspende protestul pana in dimineata acestei zile, cand o delegatie a lor va veni la Bucuresti.