Fostul şef ANI, Horia Georgescu, a relatat Comisiei SRI faptul că George Maior şi Florian Coldea îşi ţineau zilele de naştere la sediul SRI K2, unde participau politicieni de la PSD, PDL, PNL, dar şi persoane din zona justiţiei, a declarat preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda.
"Horia Georgescu, ne-a relatat despre zile de naştere ale şefului SRI la vremea respectivă (George Maior) şi ale prim-adjunctului la vremea respectivă (Florian Coldea) care se ţineau la sediul de la K2 şi la care participau diferite persoane din zona politică, din zona instituţiilor de forţă şi a enumerat, cred, toate instituţiile de forţă. Nouă ne-a prezentat această listă, nu pot da nume, sunt o parte din persoane politice de la PSD, de la PDL, PNL şi tot ce înseamnă zona de forţă din ministerul Justiţiei şi instituţiile de forţă ale statului”, a spus Manda.
Întrebat dacă la aceste zile de naştere ale lui Maior şi Coldea a participat şi Kovesi, Manda a răspuns: „Dacă aş confirma sau infirma vreunul dintre nume, ar trebui să fac la fel cu toate numele. S-a vorbit de instituţii de forţă, de informaţii, conducerea acestor instituţii, inclusiv ministerul Justiţiei, zona de parchete, zona de instanţe, nu pot da nume”.
Manda a arătat că va fi transmisă o întrebare SRI privind aceste zile de naştere şi participanţii.
„Avem lista, urmează să verificăm, vom trimite o întrebare la SRI dacă au cunoştinţă de aceste zile, dacă s-au ţinut, dacă ştiu care sunt persoanele”, a spus Manda.
Preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a precizat, miercuri, că fostul şef ANI, Horia Georgescu, a susţinut că în 2011 s-a semnat un protocol între ANI şi SRI, în condiţiile în care SRI neagă existenţa unui astfel de protocol, potrivit corespondenţei dintre Comisie şi Serviciu.
"Horia Georgescu a spus că în 2011 s-a semnat un protocol între ANI şi SRI. Precizez că printre cele 65 de protocoale pe care le-am primit de la SRI nu se află niciun protocol între SRI şi ANI", a spus Manda.
El a arătat că, dată fiind această inadvertenţă, Comisia SRI va solicita acest protocol de la ANI, dar şi de la SRI.
"Horia Georgescu a indicat că acest protocol se află în arhiva ANI, la biroul de documente secrete. Îl vom solicita acest protocol de la ANI şi îl solicităm acest protocol din arhiva SRI. Din câte am înţeles de la SRI, spuneau că nu există un astfel de protocol. Acesta e motivul pentru care nici nu ni l-au trimis atunci când am solicitat toate protocoalele pe care le-au semnat din 2004", a mai spus Manda.
Pe 31 octombrie, Claudiu Manda a anunţat că Serviciul a remis comisiei textele celor 65 de protocoale de colaborare cu alte instituţii ale statului, urmând ca parlamentarii din comisie să verifice dacă au fost respectate prevederile legale şi constituţionale.
”Am primit protocoalele care sunt în vigoare în acest moment între Serviciul Român de Informaţii şi diverse instituţii ale statului. Vorbim de o listă de 65 de protocoale, dintre care 64 sunt în continuare în vigoare, iar al 65-lea este celebrul protocol încheiat între SRI şi Parchetul de pe lângă ICCJ, pe vremea când Parchetul era condus de Laura Codruţa Kovesi”, a spus Claudiu Manda.
La observaţia că numărul protocoalelor este unul foarte mare, senatorul PSD a precizat că sunt cazuri în care mai multe protocoale au fost încheiate cu o singură instituţie.