Oamenii nu mai vor să tacă. Pun din ce în ce mai multă presiune pe autorități, pentru rezolvarea problemelor stringente cu care se confruntă comunitățile. Pentru toți acești eroi ai solidarității există o Gală, ajunsă la cea de-a șasea ediție, în care cele mai frumoase și de succes proiecte sunt premiate.
A bătut din ușă-n ușă, mai întâi în blocul ei, apoi vorba i s-a dus și la alte blocuri, și pe străzile alăturate, iar în final în aproape tot cartierul. Așa a făcut ploieșteanca Lenuța Zamfirescu, reușind să mobilizeze lumea din cartierul Bereasca, în așa fel încât comunitatea să pună presiune pe autorități, în cele din urmă având câștig de cauză în ceea ce privește demararea lucrărilor de extindere a rețelei de canalizare, cât și asfaltarea unor străzi.
Pentru curajul și fermitatea ei, Lenuța a fost apreciată la Gala premiilor patricipării publice de anul trecut. Altă poveste, evidențiată tot în 2014, vine din orașul Victoria, fostă localitate industrială, actualmente abia ținân-du-și răsuflarea, după închiderea vechilor fabrici. Există în acest loc Asociația „Victoria Art“, cea care a propus autorităților locale organizarea unui festival de film. Cultura poate readuce orășelul în atenția opiniei publice din întreaga țară, și-au spus inițiatorii. Și uite că, în cele din urmă, după multe zbateri, cei care au avut această idee au și reușit s-o ducă la capăt, acum existând, în calendarul culural național, „Festivalul de Film Victoria“. Nu se poate să nu remarci și munca depusă de Asociația Transplantaților din România, atrăgând atenția asupra asigurării medicamentelor compensate pentru pacienții care au trecut printr-o astfel de complicată operație. Asociația s-a numărat, la rându-i, printre cei premiați la Gala de anul trecut.
Nu mai sta în banca ta!
Acestea sunt poveștile oamenilor care au reușit să schimbe deciziile publice, la nivel local sau chiar central. Pentru că s-au implicat și au fost uniți. Și pentru că au pus presiune pe autorități. Zile și luni la rând. Ei trebuie să fie un model demn de urmat și pentru alții, pe ideea că e bine să renunți la sloganuri vechi, precum „nu ne vor asculta cei de la minister“, „domnul primar nu ne va primi niciodată la el în birou“, „e mai bine să stau în banca mea“, „noi nu putem schimba nimic“ sau „cei de sus știu mai bine ce au de făcut“. Așa cum remarcă și Oana Preda (foto), director al Centrului de Resurse pentru participare publică – CeRe, «toți acești oameni ne arată că societatea civilă se mișcă, duce lupte mici sau mari care, puse la un loc, încet, încet transformă relația dintre stat și cetățean». Pentru ei și mai ales pentru ideile și acțiunea lor există, de șase ani încoace, o Gală a premiilor participării publice, organizată de CeRe.
Solidaritatea este în plin avânt național
Statistica arată că la fiecare ediție s-au înscris, în medie, 50 de organizații sau pur și simplu oameni simpli, adevărate locomotive pentru comunitățile din care fac parte, în schimbarea lucrurilor, fie că e vorba de lucrări edilitare, susținerea culturii, educației, fie de salvarea unor repere arhitectonice ale orașului în care trăiesc. Numai anul trecut, la cea de-a cincea ediție, au fost 60 de participanți. Demn de semnalat este că în spatele fiecărei organizații sau grup de inițiativă se află mii de oameni care au semnat petiții ori au ieșit în stradă, la demonstrații. Rezultă că cele 60 de povești de succes au reunit peste 250.000 de oameni, implicați în proiectele comunitare. Ba mai mult decât atât, îmi spun reprezentanții CeRe, se remarcă, de la an la an, înmulțirea situațiilor în care oamenii se ridică în rezolvarea unor probleme stresante din orașul sau cartierul lor, dar fără să facă parte dintr-o organizație anume.
Pregătiri pentru Gala 2015
A început deja numărătoarea inversă pentru Gala 2015, programată pe 26 martie, la care asociațiile, grupurile de inițiativă sau oamenii simpli își pot înscrie numele, alături de poveștile de solidaritate pe care le-au demarat. De reținut că înscrierile se pot face până în 30 ianuarie. Tot ce trebuie să faci e să completezi un formular și să-l trimiți la adresa de e-mail depozite@ce-re.ro sau pe fax, la numărul 031.10.50.756. ori prin poștă, la adresa aflată pe strada Sublocotenent Zaharia, numărul 22, sector 1, București. Pentru mai multe informații o puteți contacta, la telefon 031.10.50.755, pe Sînziana Dobre.