Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a declarat ieri la Adunarea Organizatiilor Profesionale Medicale din Europa Centrala si de Sud-Est ca migratia masiva a medicilor din Romania, care depaseste media pe tara de doi la suta, ar trebui sa ingrijoreze autoritatile de la Bucuresti.
Potrivit lui Vasile Astarastoae, Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca exodul a doi la suta din medicii practicieni dintr-o tara ar trebui sa reprezinte un cod rosu pentru autoritati si este o avertizare ca sistemul poate intra in criza pe termen scurt sau mai lung si ca, implicit, acesta va claca. Potrivit datelor CMR, in primele opt luni ale anului 2008 aproximativ o mie de persoane au solicitat de la Colegiu certificate de probitate morala pentru a putea lucra in strainatate. Presedintele Colegiului Medicilor din Romania a aratat ca, in timp ce anul trecut numai patru la suta din medici au plecat in strainatate, acelasi procent s-a inregistrat de la inceputul acestui an pana la 1 septembrie 2008.
Adrian Moraru, directorul de programe al Institutului de Politici Publice, crede ca cea mai simpla solutie care poate fi aplicata pentru a acoperi deficitul de medici este aducerea medicilor din afara: "Acestia sunt deja specializati si nu ar trebui decat sa se acomodeze cu limba si cu obiceiurile din Romania, care, oricum, sunt mai bune decat in locurile de unde vin ei". Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, declara, la sfarsitul lunii august, ca are in vedere deschiderea pietei muncii din Romania catre medicii care provin afara spatiului Uniunii Europene, de pilda din China. Adrian Moraru socoteste ca Romania se confrunta cu aceasta situatie pentru ca "acum cinci-sase ani autoritatile trebuiau sa anticipeze acest lucru".