» Controversatii oameni de afaceri Marian si Octavian Iancu au virat in conturile Solventul SA Timisoara suma de 21,5 milioane euro (plus TVA).
» Suma reprezinta contravaloarea activelor combinatului petrochimic aflat in procedura de faliment.
Societatea celor doi frati, VGB Invest SA Bucuresti, a fost declarata castigatoare a licitatiei organizate de lichidatorul judiciar pentru vanzarea activelor combinatului Solventul, de Curtea de Apel Suceava, unde s-a judecat o contestatie a acestora la o hotarare a Tribunalului Alba. Potrivit deciziei judecatorilor din Alba, oferta VGB Invest era descalificata pe motiv de procedura, fiind declarata castigatoare a licitatiei societatea Valkiria Invest SRL Bucuresti, aflata in proprietatea omului de afaceri Alexander Etienne Hergan, care oferise aproximativ 11 milioane euro.
Banii incasati de Solventul de la VGB Invest au fost distribuiti "pe hartie" creditorilor si actionarilor, urmand ca milioanele de euro sa fie virate efectiv in conturile acestora dupa finalizarea proceselor care mai exista la instantele din Bucuresti si Alba Iulia. Tot dupa finalizarea proceselor, fratii Iancu ar urma sa intre efectiv in posesia activelor societatii. Lichidatorul Petru Prohorov a declarat ca la sfarsitul lunii aprilie Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca o cerere referitoare la stramutarea procesului de faliment de la Tribunalul Alba la o alta instanta din tara. "Daca procesul ramane la Alba Iulia, este posibila finalizarea procedurii pana in iunie. Daca se decide stramutarea, atunci este posibil ca procesul sa se prelungeasca pana la sfarsitul anului", a declarat Petru Prohorov.
Marian Iancu a spus ca asteapta ca Justitia sa-si spuna ultimul cuvant atat in ceea ce priveste cumpararea activelor societatii, cat si in privinta activitatii lichidatorului Prohorov. Iancu s-a aratat nemultumit in mai multe randuri de activitatea lichidatorului, el declarand ca, "in functie de ce va spune judecatorul", va formula si plangere penala impotriva acestuia. "Asteptam ca lichidatorul judiciar sa ne predea obiectivul", a spus Iancu.
Adunarea Creditorilor de la Solventul a decis distribuirea catre creditori si actionari a sumei de 75.677.838 RON (756,7 miliarde lei vechi). Toti creditorii urmeaza sa incaseze 90% din valoarea creantelor, respectiv 29.792.125 RON. Cei mai multi bani vor ajunge la DGFP Timis, AVAS si CL Timisoara. Suma incasata de pe urma lichidarii este mai mult decat dubla fata de valoarea datoriilor combinatului. "Este printre putinele proceduri de lichidare a unei societati aflate in faliment in care s-a reusit obtinerea unei sume mult mai mari decat valoarea datoriilor. Prin urmare, actionarii vor incasa diferenta de bani, a mai spus lichidatorul judiciar. Suma nu este deloc neglijabila, fiind cifrata la 43.683.267 RON. z
» AVAS, fost patron
Inaintea declansarii falimentului, AVAS era actionar majoritar la Solventul SA, cu circa 81% din actiuni. Actionari minoritari erau salariatii participanti la programul de privatizare in masa (4%), VGB Invest SA si Tender SA (cu 15% impreuna).
» BANI PENTRU CREDITORI
Creditorii vor incasa 90% din valoarea creantelor, adica un total de 29,7 milioane lei noi. Restul sumei va fi impartit intre actionari.
Banii ajung
si la Tender
In momentul declararii falimentului, actionariatul Solventul era format din AVAS (81%), salariati (4%), restul actiunilor fiind impartite intre VGB Invest SA si Tender SA. "Actionarii care au contribuit la falimentul societatii vor primi acum bani frumosi", a completat Petru Prohorov. De mentionat ca o mica parte din banii platiti de fratii Iancu pentru activele combinatului Solventul se vor intoarce, astfel, in conturile VGB Invest. De asemenea, va beneficia de pe urma vanzarii activelor si un alt controversat om de afaceri, Ovidiu Tender, partener de afaceri cu Marian si Octavian Iancu. In afara de cladiri, Solventul detine 44 de hectare de teren in Timisoara si alte 30 de hectare in localitatea Marginea. Valoarea ridicata a patrimoniului aflat in proprietatea Solventul SA a fost si motivul pentru care procedura de faliment a starnit interese financiare foarte mari si s-a prelungit pe durata a aproape 10 ani.