Dacă şi-ar fi propus cu adevărat, reprezentanţii autorităţilor ar fi reuşit să-i ajute pe oamenii blocaţi 24 de ore în zăpadă pe şoseaua de centură al Capitalei. O dovedeşte faptul că reporterii RL au putut să ajungă relativ uşor în porţiunea înzăpezită şi au stat de vorbă cu oamenii.
Zeci de oameni s-au împotmolit din cauza troienelor, a viscolului şi a tirurilor derapate între localităţile Jilava şi Măgurele, pe lângă care trece centura Capitalei. Pentru a ajunge la ei, am înaintat cu maşina până în dreptul fostului reactor din Măgurele, aflat la mică distanţă de şosea. De acolo, am mers pe o stradă dezăpezită care dă chiar în centură. Apoi am parcus pe jos distanţa până la fiecare dintre cei troieniţi. În aceste condiţii, se ridică întrebarea legitimă: ce au făcut autorităţile statului în noaptea de miercuri spre joi, în condiţiile în care oamenii blocaţi în nămeţi s-au plâns că au trebuit să petreacă noaptea în condiţii grele, în frig şi fără mâncare?
În această situaţie s-au aflat români, bulgari, lituanieni care au aşteaptat degeaba ajutor medical şi hrană, deşi se aflau la doar 10 kilometri de centrul Bucureştiului. Cei care cunosc zona au plecat singuri la magazinele din suburbiile Măgurele şi Jilava pentru a-şi cumpăra mâncare, dar străinii nu ştiau căile spre cele două localităţi. „Stăm aici de miercuri, de la 17.00. Eu am trecut şi prin Slovenia şi Ungaria, unde a nins, dar drumurile erau eliberate. În România şi Bulgaria e întotdeauna îngrozitor”, ne-a declarat Arinov, şofer de tir din Lituania. Doar doi localnici din Măgurele au venit de bună voie cu un rucsac din care împărţeau pâine şi ceai cald.
„Nu a oprit nimeni să vadă cum suntem”
Cea mai mare problemă a sinistraţilor a fost frigul. Majoritatea au rămas fără combustibill şi nu au mai putut porni motoarele. Un bulgar şi-a abandonat autoturismul tocmai pentru că nu mai avea motorină şi s-a mutat în camionul unui concetăţean. „Nici aici nu stăm mai bine. Mai avem doar 20 de litri de motorină. În curând, rămânem fără căldură”, ne declara ieri, în jurul orei 13.00, Borisov Mihailov.
Unii dintre cei înzăpeziţi au susţinut că nici măcar singurul echipaj de poliţie care a ajuns în zonă miercuri noaptea nu s-a arătat preocupat de ei. „A trecut pe aici o maşină de poliţie şi una de dezăpezire, nu au oprit să vadă cum suntem. Am tot sunat la 112, dar ni s-a răspuns că ştiu care este situaţia. Şi atât”, ne-a declarat un şofer de tir român.
Vânturile au fost atât de puternice în noaptea de miercuri spre joi noapte, încât un tir a fost pur şi simplu aruncat din şosea, deşi staţiona, după cum ne-au explicat şoferii blocaţi în zonă. Un conducător auto şi-a legat camionul de parapetul şoselei, ca să nu fugă spatele autovehicolului. „Pe lângă zăpadă, acum suntem blocaţi şi de celelalte camioane care s-au pus de-a latul drumului”, a menţionat Radu, unul dintre cei care au stat o zi pe centura Capitalei.
„Primim mii de telefoane de ajutor”
Reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADR) ne-au declarat că utilajele de dezăpezire au încercat să acţioneze în zonă, dar nu au avut prea mare succes. „Autospecialele au plecat dinspre Măgurele, dar este foarte greu. Nu pot ajunge la cei prinşi în troiene din cauza tirurilor care au derapat pe şoseaua. Cred că mai durează câteva ore„, preciza ieri după amiază Mădălina Dărvaru, purtător de cuvânt al CNADR. Aceasta a menţionat că mii de români au sunat pentru a cere ajutor, în ultimele zile. „Practic, telefoanele sună non-stop”, a scuzat purtătorul de cuvânt ineficienţa instituţiei pe care o reprezintă.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Ilfov, pe teritoriul căruia trece şoseaua de centură a Bucureştiului, au răspuns că nu au intervenit în ajutorul celor înzăpeziţi în zona Măgurele-Jilava pentru că drumul nu este în responsabilitatea lor. „Noi am intervenit pe drumul judeţean care merge spre Măgurele, dar nu pe centură., care este în administrarea companiei naţionale de drumuri. I-am sunat pe cei de la CNADR şi i-am avertizat de situaţia creată. Mai mult nu putem face”, a fostă răspunsul dat ieri de Ilinca Răduţescu, din cadrul CJ Ilfov, într-un moment în care oamenii încă se aflau în troiene.