12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Coloana oficială are prioritate înaintea ambulanței?

FOTO. Coloana oficială are prioritate înaintea ambulanței?

O coloană oficială, având în frunte un autoturism al Poliției Rutiere, a a avut prioritate înaintea unei ambulanțe care era trimisă la o intervenție.

Această situație s-a înregistrat luni, în jurul orei 13:30, la intersecția străzii Turda cu bulevardul Ion Mihalache, în București. Dovada este poza surprinsă de reporterul România liberă.

Martorii spun că mașinile din coloana oficială se deplasau spre Arcul de Triumf și de acolo, probabil, spre aeroportul Otopeni.

Conform reglementărilor legale, echipajele poliţiei rutiere au atribuția de a însoți coloanele auto care transportă patru demnitari din statul român (precum şi oficialităţi străine cu funcţii similare): preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor și prim-ministrul Guvernului.

Dintre cei patru demnitari menționați mai sus, premierul Dacian Cioloș nu este acum în România, ci într-o vizită la Bruxelles.

Separat, tot la Bruxelles se află și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Pe de altă parte, răspunzând la solicitarea ziarului România Liberă, Direcția de Presă a Senatului a precizat că președintele Senatului nu a utilizat coloana oficială în cursul zilei de luni. "De altfel, președintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, nu uzează de acest drept", precizează Senatul României. 

Rezultă că în coloana oficială care a trecut, luni, înaintea ambulanței se putea afla președintele Klaus Iohannis. O altă variantă este că mașinile din coloană se deplasau spre aeroportul Otopeni, unde urma să sosească, luni după-amiază, președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Normele privind circulația pe drumurile publice nu indică o ierarhie între vehiculele cu regim prioritar  – Poliție, Salvare sau Pompieri. Așadar, toate au regim prioritar, dacă au semnalele de avertizare acustică și luminoasă în funcțiune.

Dacă în intersecție se întâlnesc două asemenea vehicule, prioritatea între ele o decide agentul de circulație.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă