Forţat să demisioneze după ce o comisie parlamentară a descoperit grave nereguli în activitatea TVR, Valentin Nicolau se pregăteşte să revină în fruntea televiziunii publice.
Valentin Nicolau, fostul preşedinte director general (PDG) al Societăţii Române de Televiziune, care a demisionat în 2005 după ce o comisie parlamentară a constatat numeroase nereguli de management, vrea să revină în conducerea companiei de stat, ca reprezentant al salariaţilor. Chiar dacă nu mai lucrează în TVR, legea îi permite lui Valentin Nicolau să candideze pentru a-i reprezenta pe angajaţi în Consiliul de Administraţie, iar alegerile au loc astăzi. Unele surse susţin că mişcarea este doar prima dintr-o serie care ar trebui să-l readucă pe fostul PDG în fruntea societăţii ce administrează postul public de televiziune. De altfel, chiar Valentin Nicolau ne-a declarat că nu va refuza o astfel de propunere, dacă i se va face.
Parfumuri scumpe şi 3.000 litri de whisky
Comisia parlamentară care a anchetat activitatea Televiziunii Române a constatat în 2005 probleme atât la nivel editorial, cât şi financiar. Astfel, Valentin Nicolau a fost acuzat că ar fi participat la cenzurarea ştirilor. „Sfârşitul lui 2004 şi începutul lui 2005 au constituit apogeul semnalelor de alarmă cu privire la îndeplinirea defectuoasă a mandatului de serviciu public al televiziunii, pe fondul distorsiunilor grave ale informaţiilor de interes public, mult mai evidente şi mai profunde în perioada de dinaintea şi în timpul alegerilor”, se arată în raportul redactat la finalul investigaţiilor.
Apoi, deşi Valentin Nicolau s-a lăudat că a lăsat SRTV cu un profit de 20 milioane euro pentru 2004 şi 17 milioane euro în conturi, parlamentarii din comisie l-au acuzat că ar fi încheiat mai multe contracte dezvantajoase pentru instituţie. „Lista cheltuielilor de protocol pe 2004 lasă cu gura căscată până şi o multinaţională: de două miliarde de lei vechi s-au cumpărat parfumuri scumpe, peste 3.000 litri de whisky, plus gin, Campari şi şampanie de soi, eşarfe de mătase, mănuşi, ceasuri, obiecte decorative. La Comisie, chiar Nicolau i-a denunţat pe salariaţi pentru a se disculpa pe sine: traficul de casete, devalizarea Arhivei TVR de către angajaţii care vindeau la negru, în vreme ce el făcea afaceri dubioase cu TVR Media, cheltuielile imense cu onorarii ale TVR Cinema şi multe ale nereguli”, reaminteşte Brânduşa Armanca, fost director la TVR Timişoara până în 2004.
Filme de la Universal, împărţite cu Antena 1
Printre contractele care i se impută lui Valentin Nicolau ca fiind în defavoarea TVR se numără şi cel încheiat cu societatea americană NBC Universal pentru achiziţia unor filme. Fostul preşedinte director general a fost acuzat că a plătit 5 milioane euro pentru un pachet, apoi ar fi subcontractat producţiile cele mai importante către Antena 1, care a primit şi dreptul de a le transmite prima. Suspiciunile asupra „afacerii” s-au amplificat după ce Valentin Nicolau a devenit vicepreşedinte al grupului de presă Intact ulterior demisiei de la televiziunea publică. „TVR avea o obligaţie de plată de peste 5 milioane dolari către NBC Universal, a trebuit să negociez împingerea acestui termen. Dacă nu aş fi reuşit, societatea ar fi intrat în blocaj financiar din 2010″, a reclamat şi Andi Lăzescu, şeful TVR care a fost demis la începutul acestei luni.
Comisia parlamentară a remarcat la rândul său că TVR „nu dispune de o evidenţă operaţională precisă şi completă a filmelor difuzate pe baza contractelor de licenţe, respectiv cu sumele facturate în baza acestor contracte”.
Nicolau: „Eu am oprit comisioanele în TVR”
Valentin Nicolau ne-a declarat, ieri, că nici una dintre acuzaţiile care i s-au adus în urmă cu şapte ani nu sunt adevărate. „Cei care mă acuzau atunci erau Raluca Turcan şi Mona Muscă, atât. Iar rapoartele de monitorizare dădeau TVR ca fiind foarte echilibrat editorial, nu era vorba despre nici o cenzură”, a replicat fostul preşedinte director general. Acesta a menţionat că nu are ce să-şi reproşeze în privinţa contractului cu NBC Universal. „Toţi mă acuză pe chestia asta, pentru că atunci când am venit eu în TVR, instituţia nu mai avea contracte directe cu un mare producător şi distribuitor de filme, ci doar cu intermediari care plăteau şpagă. Iar eu am oprit aceste contracte. Aşa încât cei după mine nu şi-au mai luat şpaga”, s-a apărat Valentin Nicolau. Mai mult, acesta susţine că Antena 1 a plătit corect pentru partea sa de filme.
„Eu nu am subcontractat producţiile, a fost un contract în trei la care a participat de la început şi Antena 1. Ei au luat filmele cu grad mare de violenţă, care nu ne interesau pe noi, şi noi am luat filmele artistice. Toată lumea a fost mulţumită şi fiecare şi-a plătit corect banul”, a justificat ex-PDG televiziunii romăne. Mai mult, acesta susţine că el a fost tocmai cel care a oprit „robinetele pe unde se scurgea comisionul” din TVR şi aduce ca dovadă tocmai faptul că la finalul mandatului său televiziunea era pe profit. „Când am ajuns la TVR, nu mi-am propus să fur şi atunci nici subordonaţii mei nu au mai furat. De aceea, instituţia a avut bani. Dar la TVR legea pământului a fost, este şi va fi: «Tot ce trece pe aici se vămuieşte» . E o frenezie a îmbogăţirii din funcţiile publice”, a acuzat, la rândul său, Valentin Nicolau.
Acesta a recunoscut că nu va refuza să revină la conducerea televiziunii publice dacă i se va face o astfel propunere. Deocamdată, afirmă el, candidează pentru consiliul de administraţie ca independent. „Eu nu reprezint nici un interes politic. Cu Dan Voiculescu m-am văzut în ultimii cinci ani cred că de două ori”, a răspuns fostul preşedinte la speculaţiile că este de fapt pionul USL în alegerile de astăzi.