În perioada în care a ocupat funcția de ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu a primit cel puțin o informare din partea SRI în care era indicat, în clar, numele companiei Hexi Pharma, au declarat, sub protecția anonimatului, surse medicale.
UPDATE 11.27: Ministerul Sănătății nu poate confirma sau infirma faptul că fostul ministru, Nicolae Bănicioiu, ar fi primit informări de la Serviciul Român de Informații (SRI) în care să fi fost menționat în clar numele companiei Hexi Pharma. Într-un comunicat de presă al MS se precizează că „informările SRI pe care le primește un ministru sunt la cel mai înalt nivel de clasificare din instituția respectivă și numai ministrul are acces la acestea”. Documentul care includea numele companiei Hexi Pharma făcea parte din seria de informări trimise de SRI pe tema infecțiilor nosocomiale din spitalele românești. Nu se știe precis câte dintre aceste informări, care au fost de ordinul zecilor, au fost citite de miniștrii sau de secretarii de stat care s-au succedat la conducerea Ministerului Sănătății.
Totodată, Ministerul Sănătăţii precizează că „în ceea ce privește acțiunile de control efectuate de Corpul de Control al Ministerului Sănătății la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca, a existat una singură în anul 2015 care s-a desfășurat în perioada 09.02.2015 – 13.02.2015”.
Dar în mod cert, informarea care menționa numele companiei lui Condrea a fost citită de ministrul Bănicioiu. Drept dovadă, pe baza acestei informări, Bănicioiu a trimis Corpul de control al Ministerului să facă un control la unul dintre spitalele din Cluj Napoca. Este vorba de un control efectuat în 2015 la Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca, dar nu s-a luat nicio măsură concretă cu privire la dezinfectanţii Hexi Pharma. În schimb, inspectorii trimişi de minister au găsit mai multe nereguli în legătură cu modul în care se făcea dezinfecția în spitalul clujean.
Această decizie de a trimite o echipă de control a fost corectă, la acel moment, dar afacerile Hexi Pharna au continuat chiar și după ce Bănicioiu a plecat de la conducerea MS.
Din partea Ministerului Sănătății nu există încă o confirmare oficială legată de numele spitalului din Cluj care a fost verificat de Corpul de control, ca urmare a sesizării legate de Hexi Pharma.
––––––––-
Fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a declarat pentru “România Liberă“ că nu ştie despre ce informări este vorba, însă a ţinut să precizeze că, în timpul mandatului său a trimis Corpul de Control la mai multe spitale din ţară pentru verificarea sesizărilor privind infecţiile nosocomiale, dar şi a calităţii produselor biocide. Acesta a refuzat să răspundă dacă a primit de la Serviciul Român de Informaţii note legate punctual de produsele livrate spitalelor de firma Hexi Pharma, invocând faptul că legea îi interzice să facă public conţinutul acestor informaţii confidenţiale de la un serviciu secret. Nicolae Bănicioiu a fost ministru al Sănătății din anul 2014 până în noiembrie 2015, pierzându-și funcția prin demisia întregului guvern Ponta – în urma incendiului din clubul Colectiv.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, a declarat pentru “România Liberă” că va avea un punct de vedere oficial pe această temă miercuri, 22 iunie, după ce va consulta toate documentele aflate la dispoziţia ministerului.
După ancheta jurnalistică declanşată de Gazeta Sporturilor în urmă cu două luni privind dezinfectanţii diluaţi livraţi de firma Hexi Pharma, Ministerul Sănătăţii, condus la acea vreme de Patriciu Achimaş Cadariu, a publicat lista controalelor efectuate în spitalele româneşti în ultimii ani. Astfel, au fost efectuate trei mari controale, în perioada 2013–2015, pentru a se verifica dacă dezinfectanţii folosiţi corespund normelor legale. Pe această listă apar două unități din Cluj, Institutul Inimii „Nicole Stancioiu” și Institutul Oncologic “Prof.dr. Ion Chiricuţă”.
Cu toate acestea, nici unul dintre foştii miniştri ai Sănătăţii nu a admis punctual existenţa informărilor primite de la SRI, lăsând să se înţeleagă că astfel de sesizări nici nu au existat.
Mai mult, predecesorul actualului ministru, Patriciu Achimaş Cadariu, a demisionat din cauza scandalului dezinfectanţilor, după ce a anunţat cu nonşalanţă că doar 5% din cele 3.526 de probe prelevate la produsele biocide din spitalele româneşti nu corespund calitativ, el lăudându-se totodată şi cu un control în aproape 250 de spitale, dar fără sancţiuni.
Megacontrol naţional, cu peste 300 de avertismente şi amenzi
În ultimii trei ani, Inspecţia Sanitară de Stat din subordinea Ministerului Sănătăţii a controlat mii de spitale, cabinete şi policlinici, sute de importatori, producători, distribuitori şi comercianţi de dezinfectanţi, a aplicat zeci de amenzi şi a dispus retragerea a sute de mii de produse biocide. Un amplu control naţional a fost făcut în perioada 5–23 noiembrie 2015, imediat după tragedia din Clubul Colectiv, fiind verificate 2.416 unităţi sanitare din toată ţara. Dintre acestea, potrivit documentelor Ministerului Sănătăţii, au fost aplicate 77 de avertismente şi 244 de amenzi, în valoare totală de 27.400 de lei. De asemenea, au fost retraşi de pe piaţă: 267 de litri de produse biocide şi 109.379 de bucaţi de produse biocide. Printre neregulile constatate în raport se numără: etichetarea minicinoasă a 66 de produse, lipsa avizului pentru comercializarea a 36 de produse dezinfectante, alte 35 de produse erau expirate şi 15 biocide nu erau utilizate corect.
Un alt control a avut loc în perioada 15-30 noiembrie 2014 la 2.659 de unităţi sanitare, în urma căruia au fost date 66 de avertismente, 10 amenzi în valoare totală de 7.600 de lei, iar 2.462,4 litri de produse biocide şi 421 de flacoane, tablete, comprimate etc. Au fost retrase de pe piaţă. Totodată, au fost descoperite 70 de produse etichetate greşit, 29 de produse comercializate fără aviz, 23 de produse expirate şi 15 biocide erau folosite în mod greşit.
Controale şi în mandatul liberalului Nicolăescu
Potrivit documentelor de la Ministerul Sănătăţii, şi fostul ministru liberal Eugen Nicolăescu a dispus mai multe controale în spitale în perioada 18 noiembrie – 9 decembrie 2013, tot în urma unor sesizări privind amploarea infecţiilor nosocomiale. Astfel, au fost verificate 249 de unităţi sanitare cu paturi, dar şi 2.784 de secţii de spital (care totalizează 95.542 de paturi). În urma controlului, s-au aplicat 55 de sancţiuni contravenţionale, 3 amenzi în valoare totală de 31.100 de lei şi 52 de avertismente împărţite de inspectori. Raportul Corpului de Control aflat în subordinea lui Nicolăescu constata că: în 1,5% din unităţile controlate nu se respectă planul de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale şi 2,5% din entităţile controlate nu aveau personal calificat angajat la Compartimentul de control al infecţiilor intraspitaliceşti.