11.7 C
Bucureศ™ti
luni, 14 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialFostul lider liberal, Vasile Blaga, va rฤƒmรขne sub control judiciar. Decizia Curศ›ii...

Fostul lider liberal, Vasile Blaga, va rฤƒmรขne sub control judiciar. Decizia Curศ›ii de Apel Bucureศ™ti este definitivฤƒ

Fostul lider liberal, Vasile Blaga, rฤƒmâne sub control judiciar în dosarul în care este judecat pentru trafic de influenศ›ฤƒ, a decis definitiv luni Curtea de Apel Bucureศ™ti, potrivit Agerpres.

Curtea de Apel Bucureศ™ti a respins o contestaศ›ie depusฤƒ de Blaga, dupฤƒ ce acesta primise o decizie nefavorabilฤƒ ศ™i la instanศ›a de fond — Tribunalul Bucureศ™ti.

La plecarea din sediul instanศ›ei, Blaga a fost întrebat de jurnaliศ™ti dacฤƒ ar fi de acord sฤƒ facฤƒ un denunศ› sau sฤƒ încheie un acord de recunoaศ™tere a vinovฤƒศ›iei în acest dosar.

"Dacฤƒ sunt nevinovat? Eu, denunศ›uri ศ™i acord de recunoaศ™tere? Ce sฤƒ recunosc, dacฤƒ nu am greศ™it. Eu nu am greศ™it. Sunt nevinovat", a rฤƒspuns Blaga.

Blaga a fost trimis în judecatฤƒ pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploieศ™ti, fiind acuzat cฤƒ a primit 700.000 de euro de la o societate comercialฤƒ în schimbul exercitฤƒrii influenศ›ei, astfel încât respectiva firmฤƒ sฤƒ obศ›inฤƒ contracte cu douฤƒ companii naศ›ionale.

"În perioada 2011 — 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercialฤƒ reprezentatฤƒ de inculpatul Berdilฤƒ Horaศ›iu Bruno, suma totalฤƒ de 700.000 euro, în schimbul exercitฤƒrii influenศ›ei prin intermediul inculpatului ศ˜tefan Gheorghe (vicepreศ™edinte al aceluiaศ™i partid) asupra unei persoane care a deศ›inut consecutiv funcศ›ii de conducere la douฤƒ companii naศ›ionale, astfel încât firma reprezentatฤƒ de Berdilฤƒ Horaศ›iu Bruno sฤƒ obศ›inฤƒ contracte la cele douฤƒ companii naศ›ionale", afirmฤƒ procurorii.

Potrivit DNA, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul fostului primar al municipiului Piatra Neamศ› Gheorghe ศ˜tefan ศ™i 200.000 de euro printr-un alt intermediar.

În rechizitoriul întocmit de DNA se aratฤƒ cฤƒ o serie de firme care aveau comportament de tip fantomฤƒ erau folosite de Gheorghe ศ˜tefan ศ™i Vasile Blaga pentru a scoate bani din companii naศ›ionale pentru PDL.

Conform documentului, la nivelul anului 2009, în cadrul PDL a existat o înศ›elegere între secretarul general Vasile Blaga ศ™i vicepreศ™edintele Gheorghe ศ˜tefan, în sensul obศ›inerii de bani pentru partid.

"Potrivit înศ›elegerii, acest lucru urma sฤƒ fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniศ™trilor desemnaศ›i politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naศ›ionale ศ™i instituศ›iilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cฤƒrora sฤƒ se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziศ›ie publicฤƒ cฤƒtre firme dispuse sฤƒ 'cotizeze' pentru formaศ›iunea politicฤƒ din care cei doi fฤƒceau parte. În acest sens, ศ˜tefan Gheorghe (…) a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort sฤƒ numeascฤƒ la conducerea unei companii naศ›ionale din domeniul energiei o anumitฤƒ persoanฤƒ. Respectiva persoanฤƒ (…) a fost dispusฤƒ sฤƒ contribuie — indirect — la finanศ›area partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenศ›ialฤƒ a unor contracte de achiziศ›ie publicฤƒ spre diverse societฤƒศ›i indicate. (…) Concret, prin încheierea de contracte de cฤƒtre respectiva companie naศ›ionalฤƒ — prin licitaศ›ii trucate — cu firma lui Berdilฤƒ Horaศ›iu Bruno, acesta din urmฤƒ a transferat din contractele respective o anumitฤƒ sumฤƒ de bani la partid, reprezentând un procent prestabilit din valoarea contractelor", aratฤƒ DNA.

DNA Ploieศ™ti a decis sฤƒ îi cerceteze într-un dosar separat pe fostul primar Gheorghe ศ˜tefan ศ™i pe omul de afaceri Horaศ›iu Bruno Berdilฤƒ.

Cele mai citite

Candidaศ›ii la Fata Morgana. รŽntre naivitatea unora ศ™i escrocheria altora

Ovilฤƒ somptuoasฤƒ, dar cu fundaศ›ii ศ™ubrede. O promisiune eclatantฤƒ a unui viitor luxos, cu turnuri de apartamente รฎnalte ศ™i piscine de vis. Un castel...

Veteran de rฤƒzboi sฤƒrbฤƒtorit la รฎmplinirea vรขrstei de 100 de ani. A luptat รฎn bฤƒtฤƒlia istoricฤƒ de la Carei

Un veteran de rฤƒzboi care a luptat รฎn bฤƒtฤƒlia istoricฤƒ de la Carei din Al Doilea Rฤƒzboi Mondial a fost sฤƒrbฤƒtorit de reprezentanศ›ii MApN...

Pieton accidentat mortal de un ศ™ofer aflat sub influenศ›a alcoolului

Un pieton a fost accidentat mortal, duminicฤƒ seara, pe DN 65A, รฎn zona localitฤƒลฃii argeลŸene Cฤƒldฤƒraru, de un ศ™ofer aflat sub influenลฃa alcoolului, care...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ