16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialFinancial Times: "Nou-venitii ratacitori ai Europei"

Financial Times: „Nou-venitii ratacitori ai Europei”

Odata intrate in Uniunea Europeana, Romania si Bulgaria si-au pierdut avantul de a face reforme pe care-l aveau inainte de aderare, comenteaza astazi Financial Times.

Bruxelles a primit, de la aderarea celor doua tari est-europene, o lectie buna despre cum nu trebuie sa se faca viitoarea extindere a Uniunii Europene, se arata in comentariul Financial Times intitulat "Nou-venitii ratacitori ai Europei", preluat de Realitatea TV.

Atunci cand UE a dat unda verde aderarii Romaniei si Bulgariei in 2007, a renuntat la cel mai puternic stimul pentru aplicarea reformelor, comenteaza Financial Times. Singurele mecanisme prin care cele doua tari mai pot fi obligate sa faca reforme sunt acum amenintarea cu aplicarea unor sanctiuni.

Efectul neindeplinirii angajamentelor va duce la aplicarea unor criterii mult mai aspre pentru aderarea tarilor din Balcanii de Vest. Acesta este si motivul pentru care sustinatorii aderarii Croatiei sunt cu ochii pe raportul Comisiei Europene din 27 iunie privind progresele in Justitie ale Romaniei, comenteaza Financial Times.

Potrivit unor oficiali europeni care lucreaza la acest raport, nici Bucurestiul si nici Sofia nu au facut progrese suficiente in reforma sistemului judiciar. Lupta anticoruptie din Romania s-a impotmolit in agitatia politica de la Bucuresti, iar Bruxelles-ul suspecteaza ca unele cazuri de coruptie la nivel inalt instrumentate in justitia romaneasca sunt influentate politic, comenteaza Financial Times. Legea ANI a fost "stirbita" de Parlamentul de la Bucuresti, iar oficialii europeni o vad ca pe o farsa.

Financial Times apreciaza ca Bruxelles-ul probabil nu va aplica sanctiuni celor doua tari nou intrate in Uniunea Europeana si le va mai da un ragaz pana in decembrie, sa faca reformele asumate.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă