Ministerul Mediului a transmis o avertizare, in urma cu putin timp, potrivit careia fenomene meteo periculoase se pot petrece in urmatoarele doua ore, informeaza Realitatea TV. Potrivit Ministerului Mediului, precipitatii cuprinse intre 20 si 30 de litri pe metru patrat vor cadea in zona delimitata de localitatile: Radauti-Prut, Darabani, Cristinesti, Dorohoi, Leorda, Bucecea, Botosani, Flamanzi, Santa Mare, Stefanesti, Manoleasa, Cotusca – jud. Botosani.
Precipitatiile pot ajunge pana la 40 de litri pe metru patrat. Avertizarea este valabila intre 10:40 si 12:40. In acest interval se mai pot produce izolat descarcari electrice si intensificari locale ale vantului. Meteorologii mai spun ca sistemul noros se deplaseaza dinspre Est spre Vest cu o viteza medie de 30 km/h.
23 de prefecturi din sud-estul tarii au fost atentionate cu cod galben, din cauza ploilor torentiale, a grindinii si a vijeliilor. In Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei, in doar 12 ore, pe arii restranse cantitatile de apa au depasit 25 de l/mp.
Riscul de inundatii exista in Baragan, precum si in judetele Braila si Vrancea. Hidrologii spun ca niciun rau nu a depasit cotele de atentie, insa se mentine avertizarea de cod galben.
Sute de case si gospodarii inundate in judetul Constanta
Ploile au lovit cu putere, noaptea trecuta, judetul Constanta. Zeci de case au fost inundate, un drum national a fost blocat, iar in orasul Constanta traficul a fost dat peste cap. Cea mai grava situatie s-a inregistrat in Eforie Nord, unde peste 50 de case au fost inundate. Mai multi localnici si turisti au fost evacuati de pompieri. Reprezentantii ISU Constanta au lucrat toata noaptea ca sa scoata apa cu pompele.
Si alti turisti din Eforie Nord au avut porbleme, dupa ce 30 de camere ale unui hotel au fost inundate. Ploaia foarte puternica a patruns pur si simplu in camere prin ferestrele si usile foarte vechi. Cateva incaperi au ramas in bezna, dupa ce instalatia electrica a fost distrusa de apa.
La Dulcesti, 80 de case si aproape 200 de gospodarii au fost inundate. Pe lista localitatilor afectate se numara si statiunile Costinesti, Neptun si Saturn. Un drum judetean a fost acoperit de ape pe o lungime de peste un kilometru, in localitatea Viile: apa revarsata dintr-un canal a inundat cinci case si 40 de gospodarii. Drumul dintre Viile si comuna Ion Corvin a fost acoperit de apa.
La Saturn, Neptun si Costinesti, mai multe case au fost inundate. In localitatea Floriile, ploaia a afectat fantanile, iar localnicii au primit apa din partea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.
Aproximativ 30 de camere din Hotelul Felix din statiunea Eforie Nord au fost inundate, din cauza ferestrelor prost izolate. Camerele au fost evacuate, iar turistii cazati aici vor primi camere intr-un alt hotel. De asemenea, 50 de case au fost inundate in Eforie Nord, iar ISU Constanta a intervenit pentru scoaterea apei din gospodarii.
In zona localitatii Tuzla din judetul Constanta, drumul a fost acoperit de apa. Bulevardul Tomis din municipiul Constanta a fost acoperit de apa.
In plus, mai multe faleze s-au surpat in urma ploilor torentiale de aseara din Olimp, Venus, Cap Aurora, Eforie, Costinesti, iar plajele au fost afectate. Directia apelor are echipe in zona, care se ocupa de remedierea pagubelor, potrivit lui Catalin Andon, purtator de cuvant la Dir. Apelor Dobrogea.
Ploile au facut pagube si in Suceava
Precipitatiile abundente din ultimele ore au produs pagube in 14 localitati sucevene, fiind inundate peste 120 de locuinte si gospodarii rurale, mai multe poduri si podete au fost avariate sau colmatate, iar unele drumuri comunale au fost blocate de aluviuni.
Raul Suha a facut ravagii in comuna Ostra. Un pod de beton a fost rupt si urmeaza sa fie dinamitat. Ploile torentiale au provocat o viitura puternica. Puhoaiele au intrat in 17 gospodarii, iar mai multe animale au murit. Pentru ca nu mai puteau trece peste pod, cinci familii au fost izolate, insa in aceasta dimineata au inceput lucrarile in zona.
DN73A, intre Brasov si Rasnov, s-a surpat
Din cauza ploilor abundente din ultimele ore, o portiune din DN 73 A, intre Predeal si Rasnov s-a surpat in zona Paraul Rece. Groapa din asflat are aproape 20 de metri lungime. Circulatia se desfasoara pe un singur fir si este interzisa masinilor de mare tonaj.
Ca rute ocolitoare, autoritatile recomanda tronsoanele DN 1 Predeal-Brasov, DN 73 Brasov-Pitesti si DN1 A Brasov-Ploiesti. Pe DN 73 A, circulatia ar putea fi reluata pe ambele sensuri peste aproximativ o saptamana, atunci cand lucrarile vor fi finalizate. Circulatia ar putea fi reluata pe ambele sensuri peste aproximativ o saptamana, atunci cand lucrarile vor fi finalizate.
Mai multe strazi din Bucuresti au fost inundate
In sectorul 4, in apropierea statiei de metrou Mihai Bravu, apa a ajuns, marti, in casele oamenilor. In sectorul 2, pe Soseaua Baicului, un copac rupt de vant a cazut peste firele de curent electric si le-a rupt. Timp de patru ore, oamenii din zona au ramas fara curent.