0.2 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialFără controale la frontierele interne în România şi Bulgaria

Fără controale la frontierele interne în România şi Bulgaria

Proiectul de decizie privind ridicarea controalelor la frontierele interne pentru România şi Bulgaria va fi trimis, pentru demararea procedurii de consultare, către Parlamentul European (PE), decizia fiind luată în cadrul reuniunii Coreper, informează Mediafax.

Transmiterea acestui proiect reprezintă o etapă procedurală importantă a calendarului de aderare a României la Spaţiul Schengen.

România a parcurs, până în prezent, începând din 2009, şase dintre cele şapte vizite de evaluare prevăzute în calendarul de aderare la Spaţiul Schegen, în domeniile cooperare poliţienească, protecţia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre, a precizat sursa citată.

Rapoartele de evaluare Schengen, aferente misiunilor desfăşurate până în prezent, au fost aprobate în cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen de la Bruxelles, principala concluzie a acestora fiind că România a ajuns într-un stadiu avansat în ceea ce priveşte implementarea acquis-ului Schengen şi că este, în mare parte, pregătită să adere la Spaţiul Schengen.

România ar urma să adere la Spaţiul Schengen în 27 martie 2011.

În perioada 15-17 noiembrie urmează să aibă loc o vizită de reevaluare a experţilor Schengen, pe frontierele aeriene, respectiv pentru a evalua stadiul pregătirii aeroporturilor „Traian Vuia” din Timişoara şi „Henri Coandă” Otopeni.

În acest context, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a verificat, miercuri, stadiul pregătirii Aeroportului Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti pentru misiunea de reevaluare ce va avea loc în domeniul frontierilor aeriene.

Ultima vizită de evaluare a specialiştilor grupului de lucru are loc în perioada 6-10 decembrie 2010, privind Sistemul Informatic Schengen (SIS) – SIRENE. Programul vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE vizează evaluarea din punct de vedere al îndeplinirii standardelor Schengen a structurilor MAI cu competenţe în domeniu.

Franţa va face în aşa fel încât decizia europeană cu privire la intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen să nu fie luată până în vara lui 2011, a declarat miercuri secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, relatează AFP.

„Trebuie să fim vigilenţi” cu privire la extinderea la România şi Bulgaria „care speră să adere la spaţiul Schengen în martie”, a explicat Lellouche în faţa Comisiei pentru Afaceri Europene din Adunarea Naţională.

„Această extindere nu poate fi rezultatul automat al procesului de evaluare tehnică în curs de doi ani” şi, la fel ca Olanda, „suntem favorabili unei amânări a acestei decizii cel puţin până la raportul Comisiei privind aplicarea mecanismului de cooperare şi verificare, din vara lui 2011”, a declarat el.

Lellouche a evocat ca probleme „supravegherea reală şi eficientă a frontierelor exterioare ale UE” şi „lupta împotriva corupţiei”. Rapoartele periodice sunt „îngrijorătoare”, a declarat el.

„Frontiera româno-moldovenească este în continuare controlată deficitar din cauza acordării cetăţeniei române moldovenilor, a «găurii neagre» reprezentate de teritoriul transnistrean separatist şi a nivelului de corupţie din Ucraina vecină”, a adăugat el.

În prezent, Spaţiul Schengen cuprinde 25 de state membre: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Olanda, Ungaria, două ţări asociate, Islanda şi Norvegia, şi, din decembrie 2008, Elveţia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă