3 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialExplicaţie ridicolă CNATDCU: Petre Tobă nu a copiat pentru că nu știe...

Explicaţie ridicolă CNATDCU: Petre Tobă nu a copiat pentru că nu știe să scrie pe computer

Cei trei membri ai Comisiei CNATDCU care au decis că Petre Tobă nu și-a plagiat lucrarea de doctorat au o serie de explicații ridicole, una dintre ele fiind aceea că nu acesta nu poate fi acuzat că a copiat de pe internet deoarece „internetul nu poate fi considerat o persoană în accepțiunea legii”, relatează Hotnews.ro.

Motivațiile celor trei, remarcate de ziare.com, includ explicații care țin de faptul că Petre Tobă nu știe să scrie prea bine la calculator. În acest fel, cei trei membri ai comisiei-Claudiu Țupulan, decan al Academiei de Poliție, Veronica Mihalache și Cristian Niță de la Academia Națională de Informații-încearcă să explice prezența celebrului „apud” în lucrarea de doctorat a lui Petre Tobă. 

Reamintim că teză lui Petre Tobă conține o eroare grosolană în privință a doi autori bine-cunoscuți, Joseph Stiglitz și Barry Buzan, incluși la literă A a bibliografiei finale, înaintea numelor lor fiind trecută particula Apud, care în regulile academice de citare înseamnă „după” sau „după cum apare la”. Ceea ce indică faptul că autorul tezei a crezut că Apud ar fi numele de familie al celor doi autori: Apud Stiglitz Joseph și Apud Barry Buzan, după cum scria Emilia Șercan la sfârșitul anului trecut.

Citeşte şi Una caldă, alta rece, pentru Petre Tobă. Comisia de Știinţe Militare din CNATDCU l-a spălat de plagiat

Ce cred însă experții din Comisie:

„Comisia de lucru a remarcat faptul că persoanele care au formulat sesizarea au manifestat malițiozitate, încercând să inducă ideea că domnul Petre Tobă nu ar cunoaște sensul cuvântului ‘Apud’. În realitate însă, la redactarea unei teze de doctorat de peste 400 de pagini, pot apărea o serie de inadvertențe dactilografice insignifiante, cum este și cazul de față, generate în principal de volumul mare de informație și de faptul că autorul nu este specializat în tehnică scrierii la computer, așa cum rezultă din CV-ul personal postat pe Internet”.

Legat de acuzațiile potrivit cărora Petre Tobă a copiat la paginile 14 și 21 dintr-un referat postat pe Internet, experții au stabilit că „internetul nu poate fi considerat o persoană în accepțiunea legii”, astfel încât oricine poate copia orice.

„Ori, în situația de față, neavând persoană prevăzută de lege căreia să îi fie atribuit referatul rezultă, pe cale de consecință, că nu poate fi vorba de plagiat, întrucât nu sunt întrunite condițiile legale.

Internet-ul nu poate fi considerat o persoană în accepțiunea legii, ci doar un fond documentar incomensurabil, care stă la dispoziția tuturor utilizatorilor, la acest fond documentar apelând inclusiv persoanele care desfășoară activități de cercetare științifică”.

În ceea ce privește paginile 78-90, care seamănă cu teză de doctorat a lui Ionel Tucmuruz, precum și paginile 29-32, comisia de lucru vorbește despre o „operă comună” a doi colegi.

Astfel, cei doi „au parcurs programul studiilor universitare de doctorat în aceeași perioadă și sub îndrumarea aceluiași conducător de doctorat”.

Citeşte şi Raluca Prună, referitor la Petre Tobă: “Observ că lupta anticorupţie funcţionează”

Comisia citează și poziția formulată în scris de Ionel Tucmuruzm care și-a apărat colegul:

„Având aceleași preocupări (suntem ofițeri de poliție), beneficiind de îndrumarea aceluiași conducător de doctorat, studiind în principiu același domeniu, utilizând aceleași surse bibliografice (cursuri de specialitate, materiale nepublicate clin (șic!) bază de date a poliției naționale, date statistice etc.) este normal că am formulat o argumentare și am elaborat opinii asemănătoare sau identice cu privire la criminalitatea trensfrontaliera (șic!) (formă de criminalitate specifică crimei organizate), în condițiile crizei globale care a marcat perioadă în care am elaborat tezele de doctorat.

Acest aspect nu face decât să valideze rezultatul cercetărilor noastre, sens în care (șic!) orice cercetător științific care are la îndemână o bibliografie identică cu cea studiată de noi, (șic!) ține cont de realitățile vieții cotidiene de la acea data. (șic!) utilizând o metodă de cercetare consacrată, va ajunge cu siguranță la aceleași rezultate la care am ajuns și noi. (șic!) fapt ce se permite să concluzionăm că am operat cu principii sănătoase și am identificat corect cauzele care generează insecuritate”.

Cele mai citite

Cum vă puteți recupera zilele de concediu neefectuate în 2024

La final de an, mulți angajați își fac bilanțul concediilor și descoperă că nu au reușit să utilizeze toate zilele de odihnă disponibile. Pentru...

Carlo Ancelotti anunță vești bune despre Kylian Mbappe. „Va fi apt pentru Cupa Intercontinentală”

Kylian Mbappe, atacantul francez al lui Real Madrid, va fi recuperat la timp pentru a evolua în finala Cupei Intercontinentale, programată săptămâna viitoare în...

Cum să-ți transformi bradul de Crăciun într-o operă de artă? Trei variante propuse de profesioniști

Crăciunul este momentul magic al anului în care casele se îmbracă în straie de sărbătoare, iar bradul de Crăciun este, fără îndoială, piesa centrală...
Ultima oră
Pe aceeași temă