4 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăSpecialExperții în securitate avertizează: Un nou atac cibernetic de amploare ar putea...

Experții în securitate avertizează: Un nou atac cibernetic de amploare ar putea avea loc luni. Șeful Europol susține că numărul victimelor va crește când oamenii se întorc la muncă, după weekend

 

Un nou atac cibernetic de amploare ar putea avea loc chiar luni, avertizează mai mulți experți în securitate, după ce, vineri, aproximativ 130.000 de sisteme informatice din peste 100 de țări au fost afectate, informează BBC News.

Un cercetător britanic a declarat, sub protecția anonimatului, că a descoperit, în mod accidental, o soluție pentru stoparea atacului cibernetic de vineri. Cunoscut sub numele de MalwareTech, el a estimat că un nou atac va fi lansat, „foarte probabil”, chiar luni.

Sâmbătă, el a anunțat că a descoperit că înregistrarea unui nume de domeniu web folosit de virusul de tip malware WannaCry va stopa răspândirea acestuia.


Citește și:  În ultimele 24 de ore, au avut loc atacuri cibernetice în zeci de țări. Ministerul român de Externe și spitalele din Marea Britanie, printre instituțiile publice vizate. Theresa May: Atacul a fost unul internațional 

Zeci de țări, printre care Statele Unite, Marea Britanie, China, Rusia și Spania, au fost vizate, în ultimele 24 de ore, de atacuri cibernetice, care au avut ca țintă, în special, sistemele informatice ale instituțiilor.


„L-am oprit pe acesta, însă altul va mai fi lansat şi nu va putea fi oprit. Versiunea 1 a WannaCrypt a putut fi oprită, însă cel mai probabil în versiunea 2.0 această eroare va fi eliminată. La mijloc sunt foarte mulţi bani. (Hackerii) nu au niciun motiv să se oprească. Nu le-ar fi prea greu să modifice codul şi să încerce din nou", a avertizat cercetătorul, care a indicat că hackerii ar putea actualiza codul virsului pentru a elimina breşa folosit de el pentru a stopa răspândirea acestuia, potrivit Mediafax.

La rândul său, Darien Huss, cercetător de la firma de securitate cibernetică Proofpoint, a afirmat că există  persoane care ar putea profita de această situație.

„Suspectez că, având în vedere mediatizarea acestui incident, probabuil deja sunt persoane care lucrează la utilizarea vulnerabilităţii folosită pentru răspândirea (virusului)", a declarat Huss. 

Europol: A fost cel mai amplu atac cibernetic din istorie, care a făcut 200.000 de victime, în cel puțin 150 de țări

Atacul cibernetic de vineri e „de un nivel fără precedent" și „va necesita o anchetă internațională complexă pentru a-i identifica pe vinovați", a declarat duminică, într-un interviu pentru postul britanic de televiziune ITV, directorul Europol, Rob Wainwright, potrivit AFP.


Citește și:  NATO a avertizat Ministerul român de Externe asupra atacului cibernetic: Alertăm statele membre în toate cazurile de identificare a unor adrese de e-mail false, care ne sunt atribuite. Grupul de hackeri Fancy Bear, bănuit că se află în spatele atacului, ar fi finanțat de Armata Federației Ruse 

Alianța Nord-Atlantică alertează toate statele membre, atunci când sunt identificat adrese de e-mail false, care îi sunt atribuite, a confirmat un oficial NATO pentru Mediafax. Astfel, notificarea a fost făcută și în cazul tentativei de atac cibernetic asupra unei instituţii guvernamentale române.


„Desfășurăm operațiuni împotriva a circa 200 de atacuri cibernetice pe an, însă până acum nu am mai văzut un astfel de atac", a subliniat șeful Europol, oficiul european de poliție.

În opinia sa, cel mai probabil numărul victimelor va crește, când „oamenii se vor întoarce luni la muncă și își vor deschide calculatorul".

Anchetatori și experți informatici internaționali încercau duminică să îi identifice pe hackerii care s-au aflat la originea atacului informatic, ce ar putea lovi din nou în zilele următoare.


Citește și:  Cine sunt hackerii de la Fancy Bear, cei care s-ar afla în spatele atacului cibernetic asupra MAE. Hackerii ar fi finanțați de ruși 

Fancy Bear, grupul despre care se crede că a efectuat o tentativă de atac cibernetic asupra unei instituții guvernamentale din România, ar fi comis, de-a lungul anilor, mai multe atacuri. Mai mult, surse din serviciile secrete americane susțin că acesta ar fi finanțat de Armata Federației Ruse.


Un atac cibernetic masiv a vizat, vineri, Departamentul britanic al Sănătăţii, numeroase spitale fiind afectate. Amber Rudd, ministrul britanic de Interne, a anunţat sâmbătă seara că problema a fost în cea mai mare parte rezolvată, însă unele spitale din Marea Britanie continuă să se confrunte cu dificultăţi de ordin tehnic.

O serie de atacuri informatice au fost semnalate, vineri, în peste o sută de ţări, inclusiv în Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia şi Vietnam, dar şi România. Valul de atacuri cibernetice au afectat Serviciul Naţional Medical din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniolă de telecomunicaţii Telefonica, firma americană de curierat FedEx, grupul francez Renault şi alte sute de companii şi instituţii din întreaga lume.


Citește și:  Ministerul român de Externe, ținta unui atac cibernetic. Hackerii, care ar putea avea legătură cu serviciile ruse, au falsificat o adresă de e-mail a NATO. Precizările SRI: Nivelul tehnologic al atacurilor va crește în perioada următoare

Ministerul Afacerilor Externe din România a fost ținta unui atac al hackerilor asociași statului rus, informeză Digi24, citând specialiștii americani de la Cyber Scoop.


Atacurile au fost lansate cu virus informatic care blochează computerele şi solicită plăţi pentru deblocare în moneda virtuală Bitcoin. Experţii în tehnologie informaţională încearcă să afle dacă atacurile au fost lansate de un singur grup de hackeri. Virusul de tip malware folosit în valul de atacuri informatice care a afectat recent zeci de ţări a fost lansat în luna aprilie de un grup de hackeri intitulat Shadow Brokers, care susţine că descoperit o breşă de securitate menţionată în documentele NSA dezvăluite de WikiLeaks, potrivit Kaspersky.

Cele mai citite

Strategii inteligente pentru reducerea costurilor la cumpărături

Reducerea costurilor la cumpărături nu presupune compromisuri semnificative, ci doar o planificare mai atentă și adoptarea unor obiceiuri financiare sănătoase Alegerea momentelor potrivite și urmărirea...

Bursa de Valori București a deschis în scădere pe toți indicii, cu un rulaj de 10,5 milioane de lei

Bursa de Valori București a început săptămâna în scădere, toți indicii bursieri marcând deprecieri în ședința de luni dimineață După primele 30 de minute de...

O cicatrice pe un tablou istoric

Uneori, durerea unei nații nu vine doar din tragedii evidente, ci și din pierderi profund simbolice. Așa se simte povestea acestui furt de comori...
Ultima oră
Pe aceeași temă