Un amplu exercițiu prin care se va simula, în premieră pentru România, o situație de urgență de mare amploare, soldată cu victime multiple și cu evacuarea unui număr foarte mare de persoane, va avea loc la Târgu Mureș, în perioada 4 – 7 iulie.
Exercițiul este organizat de Centrul Euro Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC) al NATO și România, cu sprijinul Grupului de lucru pentru Sănătate, Alimentație și Agricultură al NATO (JHAFG) și Grupul de Protecție Civilă.
Din partea României participă reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne din Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Mureș, precum și din alte structuri operative. Totodată, parteneri în cadrul exercițiului sunt Unitatea de Primiri Urgențe/SMURD a Spitalului Județean de Urgență Mureș și Ministerul Apărării Naționale.
Exercițiul va avea loc la Centrul Național de Pregătire și Simulare și are ca scop solicitarea la maximum a capacității de intervenție civilă la nivel național și de a testa mecanismele de cooperare civil-militară și de asistență internațională la dezastre. Va presupune simularea în realitatea virtuală a dezastrului și prevede existența mai multor posturi de comandă avansate, astfel încât situația de urgență din scenariu să se apropie cât ai mult de realitate. Exercițiul va fi urmat de un seminar pentru identificarea celor mai bune practici pentru creșterea rezilienței naționale în intervenția la dezastre.
La exercițiu se vor alătura și echipele internaționale care vor pune în aplicare procedurile specifice de gestionare a situațiilor de urgență prevăzute în scenariu. La Târgu Mureș se vor afla reprezentanți din șaptesprezece tari: Armenia, Austria, Belgia, Bosnia Herțegovina, Cehia, Elveția, Estonia, Georgia, Germania, Israel, Norvegia, Serbia, Suedia, SUA, Elveția, Turcia și Ucraina. De asemenea, vor participa reprezentanți ai Secretariatului Internațional NATO, ai Centrului de Excelență NATO pentru medicină militară (MILMED COE), ai Centrului de Excelență NATO pentru Managementul Crizelor și Răspuns la Dezastre (CMDR COE), precum și experți civili NATO.
Pentru pregătirea acestui eveniment, în realitatea virtuală a fost construit un întreg oraș unde se va desfășura exercițiul. Echipajele implicate în exercițiu, dintre care șase provenind din alte state, vor participa cu cate un comandat și un membru al echipajului. Aceștia vor avea asociați câte un avatar în realitatea virtuală cu care se vor putea deplasa în mediul virtual în care se vor produce situații de urgență de amploare.
Comandanții de la fața locului (tot ca avataruri în realitatea virtuală) vor trebui să coordoneze echipele de intervenție aflate în clădiri prăbușite, cu victime prinse între dărâmături, în zone contaminate cu substanțe chimice sau în clădiri aflate în flăcări.
Astfel, vor fi simulate misiuni de căutare-salvare, triaj, decontaminare, etc. Pentru a apropia cât mai mult exercițiul de o situație reală, responsabilii din centrele de coordonare vor ține legătura cu forțele de intervenție doar prin intermediul stațiilor radio și, în funcție de informațiile pe care le primesc, trebuie să ia decizii pentru gestionarea acestei situații.
Exercițiul își propune să evalueze componenta de comandă și coordonare atât la nivel local, cât și la nivel național. Astfel, fluxul informațional va include echipajele din teren, Centre de Comanda Mobile și Centre de Conducere și Coordonare a Intervenției la nivel județean și național.