8.4 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecialExclusiv RL. Americanii vor EXTINDE baza de la Deveselu. Ce INVESTIŢII sunt...

Exclusiv RL. Americanii vor EXTINDE baza de la Deveselu. Ce INVESTIŢII sunt planificate în următorii trei ani

Elementele din România ale scutului antirachetă vor fi operaţionale până la sfârşitul anului 2015, dar SUA vor continua investiţiile militare în România şi în anii următori.

În jurul bazei de la Deveselu, Statele Unite vor construi sisteme antiaeriene care să protejeze actualele instalaţii de lansare a rachetelor de interceptare.

Sistemele antiaeriene menite să respingă un eventual atac din partea avioanelor sau a elicopterelor asupra bazei de la Deveselu trebuie să fie operaţionale până la 31 decembrie 2018. Programul de instalare a sistemelor antiaeriene va fi coordonat de secretarul Apărării şi de secretarul de stat al SUA.

Acest proiect este prezentat într-un raport de 70 de pagini, adresat Congresului SUA, care prezintă evoluţia şi perspectivele sistemului antibalistic.

Raportul a fost elaborat de Ronald O’Rourke, specialist în probleme navale, la data de 25 septembrie 2015. Raportul este destinat membrilor şi comisiilor din cadrul Congresului SUA.

Raportul subliniază că la Deveselu vor fi amplasate 24 de rachete de interceptare tip SM-3, precum şi un radar care va dirija traiectoria acestora. Despre viitoarele sisteme antiaeriene nu se dau detalii, nici ca structură şi nici ca număr de echipamente.

Armata Română se bazează pe rachete sovietice, fabricate acum 50 de ani

Intenţia SUA de a oferi  protecţie antiaeriană bazei de la Deveselu este explicabilă, în condiţiile în care Armata Română are deficienţe la acest capitol. Protecţia antiaeriană a teritoriului României este asigurată în principal cu sisteme de rachete fabricate în fosta URSS, uzate fizic şi moral. Cele mai multe dintre ele sunt sistemele Volhov, fabricate în anul 1964, adică acum 50 de ani.

Raportul american din 25 septembrie 2015 face referire şi la Polonia, unde este prevăzută o bază de interceptori antirachetă similară celei de la Deveselu. Baza din Polonia va fi operaţională în anul 2018 şi va avea şi ea sisteme antiaeriene de protecţie. Sistemele antiaeriene din Polonia vor fi operaţionale tot în anul 2018.

Citeşte şi:  FOTO. Exclusiv RL. Ce MARE PUTERE a lumii este vizată de sistemul american ANTIRACHETĂ

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Donald Trump alege un acritic al vaccinurilor anti-Covid la conducerea Institutului Naţional de Sănătate

Președintele ales Donald Trump a anunțat numirea economistului și medicului Jay Bhattacharya la conducerea National Institute of Health (NIH), cea mai importantă agenție de...

În SUA a început transferul puterii între Joe Biden și Donald Trump

Joe Biden şi Donald Trump au demarat procesul de transfer al puterii, a anunţat marţi echipa republicanului, care şi-a format fără întârziere guvernul, conform...

BRD, cea mai frecventă căutare a fondurilor de pensii Pilon II pe Bursa de Valori București

În urma acestor produse constante, ponderea BRD în portofoliile fondurilor de pensii Pilon II a crescut de la 17,41% în mai 2023 la 19,06%...
Ultima oră
Pe aceeași temă