2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialExclusiv ROMÂNIA LIBERĂ. România vrea să cumpere elicoptere de atac. Ce ...

Exclusiv ROMÂNIA LIBERĂ. România vrea să cumpere elicoptere de atac. Ce modele sunt luate în calcul

Ministerul Apărării Naționale intenționează să cumpere elicoptere de luptă, ne-au declarat, joi, specialiști străini din domeniul industriei de apărare.

Potrivit acestora, de circa 18 luni se desfășoară “discuții preliminare”, atât în România cât și în străinătate, între  oficiali români și reprezentanți ai marilor companii internaționale care produc elicoptere militare.

Cele două modele care între se va lua decizia finală par să fie H 215, produs de compania europeană Airbus, și Black Hawk, produs de firma americană Lockheed Martin.

H 215 are avantajul că va fi produs chiar în România, la Ghimbav – indiferent de faptul dacă România va cumpăra, sau nu, elicoptere de acest model.


Citește și: Grupul european AIRBUS va produce elicoptere la Brașov. Proiectul este lansat de președintele Hollande și de premierul Dacian Cioloș. Aici se va produce modelul H215 care este urmașul modern al elicopterului Puma
H215 este o aeronavă de concepție nouă, al cărei prim zbor, la nivel mondial, a avut loc în aprilie 2013. După lansarea oficială a producției la Brașov, primul H215 asamblat în România va fi livrat în anul 2017. Capacitatea maximă a unității AIRBUS de la Brașov va fi atinsă în anul 2019, când se estimează că vor fi livrate 15 asemenea elicoptere pe an.

Black Hawk are avantajul că este realizat de firma americană Lockheed  Martin, care este și producătorul avioanelor de luptă F-16, recent cumpărate de MApN. Elicopterele Black Hawk se produc însă în Polonia, iar șansele de a se produce, în România, măcar anumite componente ale acestor aeronave sunt deocamdată extrem de reduse.

Specialiștii Forțelor Aeriene ale României lucrează în prezent la un studiu de fezabilitate asupra modelului de elicopter necesar, ne-au precizat sursele citate. Concluziile acestui studiu ar urma să fie prezentate conducerii MApN la sfârșitul anului 2017 sau la începutul anului 2018.


UH-60 Black Hawk sunt definite ca elicoptere de transport tactic, folosite de militarii americani în mai multe teatre de luptă internaționale. În total, US Army trimit în Europa, în anul 2017, 38 de elicoptere Black Hawk, 24 de elicoptere Apache și 12 elicoptere Chinook.

Până la cumpărarea de noi elicoptere de atac, Forțele Aeriene Române folosesc, drept elicoptere de luptă, aeronavele IAR 330 Puma, modernizate cu sistemul SOCAT.

Acest model de aeronavă are însă dezavantajul că este, practic, un elicopter civil, modificat pentru scopuri militare. De exemplu, el este mare, ceea ce îl face ușor de identificat și de lovit de trăgători inamici care s-ar afla la sol.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Volodimir Zelenski: Rusia a lansat atacuri „inumane” în ziua de Crăciun

Loviturile au rănit cel puțin șase persoane în orașul de nord-est Harkov și au ucis unul în regiunea Dnipropetrovsk, au declarat guvernatori ucraineni Rusia a...

China dă startul celui mai mare baraj hidroenergetic din lume

China a aprobat construcția unui baraj hidroenergetic de proporții fără precedent, situat în estul platoului tibetan, pe râul Yarlung Zangpo. Proiectul, care va produce Chinei...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...
Ultima oră
Pe aceeași temă