RL: Eşti implicată în numeroase campanii de salvare a animalelor în Statele Unite. Când şi din ce motive te-ai decis să arunci o privire şi la ce se întâmplă sub acest aspect şi dincolo de graniţele ţării tale?
Hilary Swank: Cred că este o problemă universală. M-am implicat în astfel de campanii, lucrez cu animale şi cu copii peste tot în lume. Nu m-am rezumat doar la Statele Unite. Am fost în India, recent, de exemplu. Cred că aceste cauze umanitare au nevoie de o voce şi sunt încântată să fiu eu acea voce, să pot transmite lumii mesajele.
RL: Este România prima ţară din Europa pe care o vizitezi din acest motiv, pentru a te implica în campanii de salvare a animalelor?
H.S.: Da. Cei de la Vier Pfoten au cerut ajutorul unui prieten bun, Morgan Freeman, l-au întrebat pe el dacă ar fi de acord să se implice şi el le-a spus –„Uite, Hilary iubeşte foarte mult animalele, ar fi persoana potrivită.“ Şi mi-a făcut cunoştinţă cu cei de la Vier Pfoten. Ne-am întâlnit la Los Angeles şi mi-au povestit despre munca lor. Eu chiar vreau să lansez o campanie de caritate pentru animale. Cred în ceea ce fac ei şi le-am spus că aş fi încântată să vin în vizită. Şi iată-ne aici.
RL: În ce va consta această campanie, mai exact?
H.S.: Aş vrea să mă implic mai mult în problema câinilor vagabonzi şi a copiilor abandonaţi, despre care se crede că nu mai au nicio şansă. Aş vrea să-i aduc laolaltă într-un fel. Şi Vier Pfoten face exact acest lucru. Eu cred că a fi informat înseamnă a fi puternic, în orice context. Inclusiv în ce priveşte bunăstarea animalelor, respectul faţă de animale, pentru că şi ele sunt fiinţe pe acest pământ. Sloganul celor de la Vier Pfoten – „More Humanity towards Animals“ („Fii om cu animalele) – este cheia. Fiecare dintre noi avem idei când vedem un câine pe stradă, dar nu avem idei cu privire la cum să ajutăm, cum să ne asigurăm că cineva va avea grijă de el. Văzând copiii pe care Vier Pfoten îi învaţă aceste lucruri, copii care le vor transmite copiilor lor, şi aşa mai departe, sper că într-o zi vom trăi într-o lume în care să ne pese mai multe de animale.
RL: În România, problema câinilor vagabonzi este veche de zeci de ani…
H.S.: Câini vagabonzi există peste tot în lume. Eu am călătorit în toată lumea, am întâlnit câini fără stăpân peste tot. Acum patru săptămâni am fost în Indonezia, am văzut foarte mulţi câini vagabonzi, am fost în China, şi aici sunt foarte mulţi. La fel şi în India. Este, în mod clar, o problemă universală. Trebuie să se facă ceva.
RL: La fiecare campanie electorală, subiectul câinilor vagabonzi este undeva în topul listei de promisiuni a fiecărui politician român. Mulţi vorbesc despre adăposturi, alţii despre sterilizare, nu puţini sunt cei care sunt adepţii eutanasierii. Care ar fi sfatul tău pentru ei?
H.S.: Sfatul meu pentru oricine, nu doar pentru politicieni, este sloganul celor de Vier Pfoten, care cere mai multă umanitate pentru animale. Adică „nu“ uciderii, „da“ sterilizării şi adăposturilor, „da“ educaţiei populaţiei. Problema populaţiei mari de câini vagabonzi se poate rezolva numai prin sterilizare şi adăposturi adecvate.
RL: Dar când ONG-urile propun astfel de soluţii, politicienii spun că nu sunt oameni, că nu sunt bani, că nu există spaţiu necesar adăposturilor.
H.S.: Tocmai asta ar trebui să rezolve politicienii. De aceea este necesar ca informaţia să fie transmisă, pentru a se găsi voluntari, pentru a se găsi căi de rezolvare. De aceea am venit eu aici. Eu vin şi vorbesc despre asta, tu scrii în ziar, mii de oameni vor vorbi despre asta ulterior. Şi se propagă. Totul este să continuaţi să vorbiţi despre asta. Şi să faceţi ceea ce trebuie, să faceţi ceea ce este corect. Un suflet este un suflet, indiferent de forma pe care o ia trupul.
RL: Dar multe persoane, inclusiv iubitori de animale, întreabă dacă este uman să laşi un câine – fie el sterilizat sau nu -pe stradă, la minus 20 de grade C sau la plus 40?
H.S.: Nu. Trebuie plasaţi în adăposturi. De aceea trebuie luaţi de pe străzi. Dar prin sterilizare reduci semnificativ populaţia. De asemenea, adopţiile sunt o soluţie. Uite, eu am cunoscut astăzi trei câini care au fost salvaţi de pe stradă şi i-aş lua pe toţi acasă. Sunt senzaţionali, nu vor decât să ofere şi să primească dragoste. Şi mai e un aspect. Nu ştiu cum e în România, dar eu nu mi-aş cumpăra câine de la crescători sau de la pet-shop-uri.
RL: Pe de altă parte, sunt foarte multe vedete care au câini, dar majoritatea sunt animale de rasă, cumpărate.
H.S.: Eu şi toţi prietenii mei avem câini salvaţi. Am înţeles cu toţii importanţa adoptării unui animal fără stăpân, fără salvare, avem destule animale care au nevoie de ajutor. Eu sunt un susţinător al acestei idei.
TRASEU
Momente-cheie ale vizitei
-la primele ore ale dimineţii de vineri, Hilary Swank a vizitat şcoala nr. 198 din cartierul Militari, una dintre instituţiile în care se desfăşoară programul Vier Pfoten „Copiii învaţă să protejeze animalele“. Aici a asistat la un număr de dresaj, în curtea şcolii, şi apoi la o lecţie din program.
-Următoarea oprire a fost la Complexul de Servicii „Floarea Roşie“ din sectorul 6, unde se desfăşoară programul de terapie asistată de animale „Câini pentru oameni“, derulat de Vier Pfoten. Bătrânii internaţi în centru primesc săptămânal vizita a trei câini – foşti maidanezi – şi a dresorilor lor.
-vineri seară, Swank a vizitat adăpostul de câini Speranţa, de la marginea Bucureştiului, care adăposteşte în jur de 600 de câini.
-sâmbătă dimineaţa, cu doar câteva ore înainte să părăsească România, Hilary Swank a fost la Centrul pentru copii cu dizabilităţi Sf. Andrei. Aici a stat în jur de două ore şi a asistat la o sedinţă, în care trei dintre cei nouă copii din program au interacţionat cu câinii de terapie
BIO
Cine este Hilary Swank
– născută pe 30 iulie 1974
– dublă laureată a premiului Oscar, pentru rolurile din filmele „Boys Don’t Cry“ (1999) şi „Million Dollar Baby“ (2004)
– provine dintr-o familie modestă, în adolescenţă a locuit pentru o perioadă într-un parc de rulote
– este o mare iubitoare de animale, are trei câini salvaţi de pe stradă (pe unul dintre ei l-a avut cu ea în vizita în România) şi este implicată în foarte multe campanii de salvare a animalelor fără stăpân