7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Comisia Europeană cere României să stopeze tăierile ilegale

EXCLUSIV. Comisia Europeană cere României să stopeze tăierile ilegale

Oficiali ai Comisiei Europene au dat autorităților române termen până pe 2 decembrie 2015 să arate ce acțiuni au luat împotriva cazurilor flagrante de tăieri ilegale de pe teritoriul țării prezentate în ultimele luni, în special cele care implică societatea austriacă Holzindustrie Schweighofer.

Situația alarmantă a tăierilor din România este în atenția Comisiei, care este pregătită să ia toate măsurile pentru a determina autoritățile române să respecte legislația europeană, reiese dintr-un răspuns transmis de Comisie ONG-ului de protecție a mediului Agent Green.

„Îngrijorări referitoare la tăieri ilegale în România au fost exprimate și de alte organizații ale societății civile, și am observat că o problemă majoră în România este absența implementării Regulamentului.”, se menționează în răspunsul transmis de Comisie.

Mai exact, României i se reproșează că nu a întreprins acțiuni suficiente pentru ca legislația europeană să fie respectată. Astfel, nu a aplicat "pedepse eficiente și proporționate" și nici nu a făcut control riguros al operatorilor comerciali.

„Ca răspuns, Comisia a luat acțiuni legale împotriva României și, dacă situația nu cunoaște o îmbunătățire, vom da acest stat membru în judecată”, transmit oficialii europeni.

Reprezentanții Agent Green văd în reacția Comisiei un semnal că eforturile societății civile nu au fost în van. 

"Răspunsul oficial la strigătul disperat pe care l-am trimis în numele tuturor românilor îngrijorați de starea și de soarta pădurilor este cel mai puternic pe care îl puteam aștepta. Situația este clară și termenul limită este 2 decembrie. Guvernul României nu mai poate 'mângâia' corupția și mafia pădurilor, ci trebuie să le termine începând cu Schweighofer și Romsilva. Drept cadou de la noul Guvern pentru români de 1 decembrie avem nevoie de un nou viitor pentru păduri, nu doar de țapi ișpașitori", a declarat directorul Agent Green, Gabriel Păun, pentru România liberă. 

Fața urâtă a tăierilor ilegale 

Răspunsul Comisiei face referire la investigația realizată în România de organizația non-guvernamentală Environmental Investigation Agency (EIA). După doi ani de investigații, activiștii de mediu americani au acuzat compania austriacă Holzindustrie Schweighofer că proceseavă lemn tăiat ilegal. Acțiunea lor este sprijinită de cele mai importante ONG-uri de mediu din România.

“Din păcate, ne-a fost extrem de ușor să găsim temn tăiat ilegal. Și fiecare buștean tăiat ilegal pe care îl găseam ajungea invariabil la poarta unei fabrici Schweighofer.”, a spus Alexander von Bismarck într-o conferință de presă din 24 octombrie, în care a fost lansat raportul “Furtul ultimei păduri”. EIA a transmis că investigația lor a arătat “fața urâtă a tăierii ilegale de lemn din România”.

Cifrele unui studiu al Greenpeace arată că în România, între 2000 și 2011, au dispărut de pe fața pământului 280.000 de hectare. Dintre acestea, spun activiștii EIA, cel puțin jumătate reprezintă tăieri ilegale. Iar un principal destinatar al lemnului tăiat ilegal este Schweighofer, acuză ei. 

Raportul EIA a avut susținerea celor mai importante ONG-uri de mediu care activează în România, la pupitru aflându-se pe 24 octombrie reprezentanți din conducerea Greenpeace, World Wide Fund for Nature (WWF), Agent Green, Nostra Silva.

ONG-urile au cerut autorităților române să ia măsuri pentru a pune frână asaltului asupra pădurilor.

În replică, Holzindustrie Schweighofer a susținut că raportul include informaţii "tendenţioase şi incorecte" şi că firma încearcă să ajute la stoparea fenomenului tăierilor ilegale, prin oferirea de date privind trasabilitatea lemnului cumpărat, refuzarea livrărilor suspecte de lemn, respectarea legislaţiei şi impunerea respectării prevederilor legale furnizorilor.

În această vară, Ministerul Mediului a anunţat că a sesizat Parchetul instanţei supreme în urma unui control la Holzindustrie Schweighofer, după ce a constatat nereguli. Verificarea a găsit dovezi privind existența mai multor operatori economici care au furnizat lemn provenit din tăieri ilegale.

Cu aceste dovezi sunt invitați oficialii ministerului la Comisia Europeană, până pe 2 decembrie.

„Dacă acuzațiile se dovedesc corecte, Comisia va recomanda ferm autorităților române să ia măsuri categorice împotriva celor care încalcă Regulamentul”, transmite Comisia.

Holzindustrie Schweighofer se află pe piața din România de peste 10 ani și a devenit astăzi cel mai mare procesator de rășinoase. Compania austriacă procesează vasta majoritate a lemnului de rășinoase în produse semi-finite, în principal pentru export în UE, Japonia și America de Nord.

Contactați de România liberă, oficialii Ministerului Mediului au cerut timp pentru a răspunde întrebărilor referitoare la termenul primit de Comisie și la reproșurile care le-au fost făcute pe tema lipsei de acțiune împotriva tăierilor ilegale. 

Cele mai citite

Mesaje de Crăciun. E momentul să-ți faci timp pentru familie și prieteni

Mesaje de Crăciun. Este timpul să ne amintim cât de prețioși sunt cei dragi și să le oferim un gând bun, o urare sinceră...

Guvernul Ciolacu nou învestit a dat prima OUG. Ce măsuri prevede la nivelul administraţiei publice centrale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni seara, Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, care transpune în legislaţie...

Capitalul românesc câștigă teren în sistemul bancar: Ponderea activelor băncilor autohtone se apropie de 40%

România controlează aproape 40% din activele sistemului bancar, marcând o creștere notabilă a capitalului autohton. Potrivit datelor BNR, ponderea activelor băncilor cu capital străin...
Ultima oră
Pe aceeași temă