Scena politica europeana este tot mai agitata pe masura ce se apropie 15 ianuarie, data inceperii sesiunii Parlamentului European (PE) si a posibilei confirmari a noului grup de extrema dreapta, format cu ajutorul europarlamentarilor desemnati de Romania si Bulgaria. Liderii grupurilor democratice s-au gandit sa schimbe, din mers, regulile de constituire a unui grup, iar socialistii europeni si-au anuntat intentia de a-i izola pe extremisti. Altii spera ca, dupa alegerile din Romania, din 13 mai, PRM va trimite mai putini europarlamentari in PE, ceea ce ar echivala cu destramarea grupului.
Liderii grupurilor politice democratice s-au gandit sa modifice regulamentul de constituire a grupurilor in PE astfel incat ITS-ul (initialele grupului “Identitate, Traditie, Suveranitate) lui Jean Marie Le Pen (foto) si Corneliu Vadim Tudor sa nu poata fi format. Argumentul adus se refera la cresterea numarului statelor membre ale UE. O data cu extinderea Uniunii, este indreptatita si sporirea numarului minim de membri necesar formarii unui grup, de la 20, cum este in prezent, la 30.
Socialistii europeni au anuntat, la randul lor, ca intentioneaza sa izoleze noul grup de extrema dreapta, mergand pana la negarea drepturilor in cadrul Parlamentului European. Potrivit Reuters, odata confirmat, noul grup va primi mai mult timp pentru dezbateri, mai multe locuri în comisii si o finantare mai mare, în valoare de circa 50.000 de euro pentru fiecare dintre deputatii sai eurosceptici si antiimigrationisti. "Daca aceasta se va produce, voi scrie celorlalti lideri pentru a le cere sustinerea pentru a suspenda sistemul electoral saptamana viitoare pentru a-i împiedica sa preia orice functii în Parlament", a declarat Martin Schulz, liderul socialistilor europeni.
Tot Reuters comenteaza insa ca grupul s-ar putea destrama la doar cateva luni dupa infiintare. Motivul? Alegerile programate in Romania, pentru data de 13 mai. Daca atunci partidul lui C.V.T. va castiga mai putin de cinci europarlamentari, cat are acum, grupul nu va mai intruni conditiile necesare functionarii. “Avand în vedere ca anul acesta vor avea loc alegeri europene în Bulgaria si Romania si ca înca îi mai lipsesc cateva semnaturi, sansele ca noul grup sa supravietuiasca anul acesta par slabe”, comenteaza Reuters, citand surse din PE.
Tot lipsa membrilor s-ar putea constata si in cazul razgandirii vreunui europarlamentar din randurile celor care au anuntat ca se aliaza grupului. Potrivit situatiei anuntate, partidul belgian Vlaams Belang va avea trei membri, Frontul National condus de Le Pen va avea sapte membri în grup, iar Partidul Romania Mare, cinci membri. Pana pe 20 mai, sunt un membru din partidul bulgar Ataka, doi deputati independenti din Italia si cate un membru independent din Austria si Marea Britanie. Daca doar unul se retrage, grupul nu se mai poate constitui.
C.V.T.: “Am vrut la PPE, dar trebuia sa cerem aprobarea UDMR”
In timp ce la Parlamentul European se fac calcule peste calcule, la Bucuresti, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, isi face planuri sa-i aduca in Romania, in luna martie, pe presedintele Frontului National Francez, Jean Marie Le Pen, si pe Bruno Gollnisch, liderul nou-infiintatului grup extremist. C.V.T. s-a aratat deranjat de etichetele puse noii structuri de politicienii si presa internationala si a explicat si cum s-a ajuns la formula grupului ITS: “Unde puteam sa ne ducem? La socialisti nu puteam, pentru ca nu suntem socialisti, la liberali nu, ca nu suntem liberali, am vrut la PPE, dar trebuia sa cerem aprobarea UDMR si a PNTCD".