“Cu siguranţă cineva profită de pe urma acestei crize a refugiaților. Poate fi vorba şi de Rusia aici, care ar putea avea multe avantaje în urma unei crize majore în Europa, dar sunt şi alte ţări care îşi doresc acest lucru”, a declarat marți, la Bruxelles, Marian Jean Marinescu, vicepreşedintelw Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European. Acesta a precizat, în fața jurnaliștilor români, că Uniunea Europeană a greşit în privinţa migraţiei. “În Siria, războioul durează de ani de zile şi nu s-a făcut nimic pentru a fi oprit. ISIS-ul a luat amploare şi datorită faptului că nu s-a făcut nimic. Mă întreb de unde mai au bani şi muniţie cei de la ISIS având în vedere că şi acolo războiul durează tot de ani de zile. Erau informaţii de luni de zile că din taberele alea se va pleca în masă”, a menționat Marian Jean Marinescu. Europarlamentarul a susținut că este opinia sa personală, dar pe care a exprimat-o și în comisiile Parlamentului European.
Acesta a afirmat că principalul beneficiar al actuala criză a refugiaților este o chestiune “aranjată”. “Uniunea Europeană ştia de luni de zile că în Iordania şi Turcia sunt milioane de oameni care ar putea să încerce să forţeze frontierele. Nu a făcut nimic în acest sens. Eu cred că a fost o chestie aranjată de cineva, pentru că dintr-o dată au apărut zeci de mii de oameni care au stat ani de zile în tabere pentru refugiaţi, deci fără bani, care cunosc un traseu clar, au abonamente la telefon. Vorbim aici de bani mulţi pentru această acţiune”, a afirmat europarlamentarul român. Acesta a adăugat că UE ar trebui să fie mai fermă. “Ceea ce se face acum ar fi trebuit să se facă mai demult. Nave care să oprească bărcile acolo în Siria şi centre de triere acolo, care să decidă care este refugiat şi care imigrant”, a precizat Marian Jean Marinescu.
Europarlamentarului i se pare suspect că refugiații au bani pentru telefoane mobile și pentru internet. "Această plecare pe un singur traseu, cu telefoane, GPS, tot ce trebuie, cine le plăteşte abonamentul? Dacă te duci în Serbia şi stai zece minute pe internet, te costă 50 de euro. Problerma este cum ştii traseul, cum ştii drepturile? Acum că în Danemarca s-a redus la jumătate ajutorul, se duc în Suedia. Sunt absolut convins că se ştie cine a făcut o campanie de informare, mergeţi prin Grecia, Macedonia Serbia", a acuzat vicepreşedintelw Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European.