Comisia Europeană trimite, în premieră, două misiuni în România pentru raportul final de evaluare din cadrul Mecanismului de Verificare şi Cooperare (MVC), care va fi prezentat la vară. Până acum, în România a fost trimisă doar câte o singură misiune pentru evaluări. Anunţul a venit după ce doi parlamentari UDMR au propus dezincriminarea unor fapte de corupţie săvârşite de politicieni.
Comisia Europeană va trimite două misiuni în România – una în martie şi alta în aprilie – pentru a evalua progresele (sau regresele) ţării noastre din 2007 până în prezent, în domeniul combaterii corupţiei, al ilegalităţilor în administrarea fondurilor publice europene şi autohtone, recuperării prejudiciilor prin confiscări extinse. Cele două misiuni sunt complementare, se spune în scrisoarea CE.
Membrii misiunilor CE vor fi însoţiţi de specialişti – judecători şi procurori – din ţări membre cu democraţii consolidate. Specialiştii vor avea întâlniri cu reprezentanţii tuturor institu-ţiilor statului care au atribuţii în combaterea corupţiei. ANI are capitole speciale de interes în evaluări, fiind urmărite stabilitatea şi continuitatea activităţii acestei instituţii. Perioada primei misiuni coincide cu perioada în care va fi ales noul preşedinte ANI.
Stabilitatea ANI, pedepse mari pentru politicienii corupţi, evitarea prescripţiilor în dosare le lui Năstase sau Remeş, urmărite de CE
România va trebui să răspundă la mai multe capitole de întrebări, între care: aplicarea codurilor noi, durabilitate şi stabilitate instituţională pentru Agen-ţia naţională de Integritate (ANI), unificarea practicilor ANI cu cele ale Comisilor pentru Verificarea Averilor de pe lângă Curţile de Apel, celeritatea anchetelor penale şi ale proceselor în cazuri de mare corupţie, urmărirea practicii unitare în aceste cazuri (adică pedepse mari şi pentru politicienii co-rup-ţii, nu numai pentru cei fără protecţie politică, evitarea prescripţiilor , în dosare precum cele ale lui Adrian Năstase şi Decebal Traian Remeş), recuperarea prejudiciilor prin aplicarea confiscărilor extinse (care deocamdată nu este agreată de parlamentari), votarea şi aplicarea strategiei naţionale anticorupţie, aflată şi acum în faza de proiect.
Coincidenţă sau nu: anunţul trimiterii a două misiuni, făcut după ce UDMR a anunţat modificări legislative în favoarea politicienilor
Anunţul trimiterii celor două misiuni ale CE în România (făcut printr-o scrisoare trimisă tuturor instituţiilor statului) a venit după ce doi parlamentari UDMR au propus modificări legislative care ar dezincrimina atât conflictul de interese din Legea Agenţiei Naţionale de Integritate, cât şi fapte de corupţie pentru aleşi, fie ei parlamentari sau primari. Europarlamentarul Monica Macovei spune că prin astfel de iniţiative legislative se pun în pericol interesele naţionale ale României, deoarece pot atrage critici în raportul final din iulie 2012 şi astfel ar putea fi blocată intrarea României în Spaţiul Schengen. În plus, ar putea fi aplicate şi sancţiuni financiare, în caz de regrese grave. CE ar fi deja alarmată de ini-ţiativa parlamentarilor UDMR care au propus dezincriminarea unor fapte de corupţie.
Monica Macovei: Intenţia UDMR trădează interesele României
Potrivit Monicăi Macovei , „raportul ar trebui să reflecte progrese şi nu regrese, trebuie să constate că există voinţă politică majoritară în România pentru a continua lupta anticorupţie. Cum răspund aceşti parlamentari UDMR în faţa poporului român, inclusiv în faţa electoratului propriu? Sunt convinsă că nici românilor şi nici maghiarilor nu le place ca politicienii să fie mai puţin egali cu restul oamenilor şi să scape de răspunderea penală”.
Potrivit Monicăi Macovei „liderii UDMR repetă de câte ori au ocazia că ei sunt «un partener de încredere», că «nu trădează niciodată». Aşa să fie, dar să nu trădeze interesul României de a fi un stat de drept. Mie mi se pare că asta fac, dar poate mă înşel. Aştept dezminţiri, în primul rând prin retragerea rapidă a celor două propuneri şi scuze publice faţă de opinia publică”.
Frunda: „Nu suntem o colonie din lumea a treia ca să executăm recomandările Comisiei”
Senatorul Gyorgy Frunda are opinii contrare Monicăi Macovei. Frunda susţine că era necesară „delimitarea între demnitar şi funcţionar public” în textele codurilor penale. Însă, „noi nu suntem o colonie din lumea a treia care trebuie să execute recomandările Comisiei, din moment ce există în UE ţări ca Franţa sau Germania, unde un director de teatru sau un şef de secţie dintr-un spital poate fi parlamentar, fără să fie învinuit de conflict de interese. Refuz categoric ideea falsă potrivit căreia UDMR aduce atingere intereselor României”, spune senatorul UDMR.
Potrivit lui Frunda, şi în pri-vinţa funcţionării ANI ar fi nece-sare modificări, deoarece „ANI trebuie adus în matca con-stituţională. Cunosc scrisoarea Comisiei Europene, ştiu că activitatea ANI e lăudată în raportul anterior, e lăudată pentru că Monica Macovei face lobby pentru ANI acolo (…), dar Parlamentul României nu trebuie să voteze după cum îi dictează cei de la Bruxelles”. Frunda spune că UDMR încă nu a luat hotărârea dacă va susţine sau nu iniţiativele colegilor parlamentari de dezincriminare a unor fapte de corupţie, dar că el personal le va susţine.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, consideră că „important este ce va decide Parlamentul. Am discutat şi voi mai discuta cu cei doi parlamentari UDMR, pe bază de argumente, raţional, şi încerc să îi conving să nu insiste în această propunere, să renunţe la ea. Sunt relativ optimist cu privire la rezultatul discuţiilor”.
Vicepreşedinte CSM: Modificările propuse de UDMR la legile anticorupţie, un grav regres ce va atrage critici dacă vor fi adoptate
Vicepreşedintele Consiliului Supe-rior al Magistraturii, Oana Hăineală-Schmidt, procuror, spune că propunerile celor doi parlamentari UDMR pentru a modifica legislaţia anticorupţie „este un grav regres în domeniul combaterii corupţiei şi, dacă aceste iniţiative vor fi votate, ele vor fi sancţionate în raportul final CE din vară. Sper că nu vor fi însuşite de parlamentari. Este doar opinia mea, deoarece în plenul CSM încă nu au fost puse în discuţie aceste iniţia-tive legislative”. Potrivit vice-pre-şedintelui CSM, iniţiative legislative de genul celor propuse de parlamentari UDMR ar putea genera şi instabilitatea ANI şi ar putea aduce critici grave în raportul final.
Alegerile la ANI, test în faţa CE
Până acum, cele mai multe aprecieri pozitive au primit DNA, sub conducerea lui Daniel Morar şi ANI, sub conducerea lui Cătălin Macovei. Preşedintele Traian Băsescu a prelungit mandatul lui Morar până după raportul final MVC din iulie 2012, însă în martie au loc alegeri pentru conducerea ANI, ce vor fi monitorizate de Comisia Europeană.
UDMR-iştii Marton şi Mate îi protejează pe politicieni de legile anticorupţie
Parlamentarul Márton Árpád-Francisc a propus eliminarea din definiţia „funcţionarului public” a persoanelor care „exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură”, adică a parlamentarilor, miniştrilor, primarilor etc. Prin această eliminare, aleşii şi miniştrii nu vor putea fi anchetaţi şi condamnaţi pentru luare de mită şi alte infractiuni de coruptie sau care produc pagube materiale. Deputatul Mate Andras Levente a propus modificări ce dezincriminează „conflictul de interese”.