Atat Romania, cat si Bulgaria trebuie sa faca fata unui val de usoare scumpiri ale alimentelor, scumpiri cauzate de seceta. Produsele lactate si legumele s-au scumpit saptamana trecuta in Bulgaria, dupa au anuntat expertii Comisiei de stat pentru burse de marfuri si targuri, citati de Agentia Rador, consultata de Hotnews. In acelasi timp, inflatia din Romania a crescut tocmai din cauza majorarii preturilor la alimente.
Produsele lactate si legumele s-au scumpit saptamana trecuta in Bulgaria, au anuntat expertii Comisiei de stat pentru burse de marfuri si targuri, citati de Rador. Pretul cascavalului s-a majorat cu 7,8%, ajungand la aproximativ 4 euro/kg.
Branza de vaci s-a scumpit cu aproape zece procente, ajungand la 4,84 leva per kilogram – aproximativ 2,42 euro. Pretul oualor a crescut pana la 0,18 leva bucata – in jur de 0,09 euro. In aceeasi perioada, carnea de pui congelata s-a scumpit cu 7%, ajungand la 3,97 leva pe kilogram – circa 1,98 euro.
Pretul castravetilor s-a majorat cu 18,7%, comercializandu-se in prezent cu 1,78 leva pe kilogram – in jur de 0,93 euro, iar varza s-a scumpit cu 12,4%, ajungand la 1 leva per kilogram – circa 0,50 euro.
Premierul bulgar Sergey Stanishev a declarat in urma cu o saptamana, pentru Novinite, ca principala cauza a scumpirii alimentelor este seceta care a afectat numerose culturi incepand cu mijlocul primaverii pana la jumatatea verii.
In Romania, seceta ridica inflatia
Si in Romania preturile au crescut usor. Preturile marfurilor alimentare au crescut in iulie cu 0,56% fata de luna anterioara – dupa ce urcasera semnificativ si in iunie (cu 0,32%), iar marfurile nealimentare s-au scumpit in medie cu 0,44%.
Potrivit NewsIn, o usoara scumpire a painii si o noua crestere a preturilor marfurilor alimentare din cauza secetei si marirea tarifelor pentru cazari, in special la mare, ar putea antrena urcarea inflatiei in august, dupa cum a declarat economistul sef al BCR, Lucian Anghel.
"Cred ca vom vedea o noua urcare a inflatiei in august raportat la aceeasi luna a anului trecut, avand in vedere ca in august 2006 am avut deflatie, acum nu mai avem, iar leul nu se va mai aprecia. Pretul painii a fost nemodificat in iulie si este posibil sa vedem o usoara scumpire in august iar preturile fructelor si legumelor nu au atins inca nivelul maxim.
Sunt preturi volatile, pe care Banca Nationala a Romaniei nu le poate controla prin politica monetara", a declarat, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.