Omul de afaceri Dumitru Nicolae, cel care controlează grupul de firme NIRO a fost reținut pentru trafic de influență și spălare de bani.
Nicolae este acuzat că a pretins și primit prin virament în contul firmei Running Total Group pe care o controlează, suma totală de 7,65 milioane USD pentru a influența decizia lui Șerban Mihăilescu – ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Nica Dan – ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, a altor membrii ai Guvernului și funcționari din cadrul Ministerelor implicate pentru a asigura firmei Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH încheierea contractului de licențiere Microsoft. Sumele de bani pretinse au fost transferate în contul Running Total Group în baza unor contracte de consultanţă ce atestă operaţiuni comerciale fictive.
În anul 2003, reprezentantul firmei Fujitsu Siemens Computers în România a identificat o oportunitate de afaceri în distribuirea de licenţe Microsoft către Guvernul României, sens în care a cooptat în această afacere mai multe persoane ce aveau posibilitatea să înlesnească încheierea şi respectiv derularea contractului prin susţinerea financiară pe care o puteau acorda sau prin influenţa pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membrii ai Guvernului. Astfel, în această afacere au fost cooptaţi:
Nicolae Dumitru – care trebuia să îşi exercite influenţa asupra unor membrii ai Guvernului pentru a obţine încheierea contractului – Şerban Mihăilescu, Nica Dan.
Pentru obţinerea unui profit substanţial, care să asigure şi plata sumelor pretinse de persoanele implicate a fost încheiat un singur contract pentru administraţia publică şi astfel, în funcţie de numărul de licenţe achiziţionat, preţul era unul care permitea plata comisioanelor prin cuantumul discountu-lui acordat (între 47 şi 60% raportat la preţul de listă).
Discount-ul primit a fost utilizat pentru plata comisioanelor pretinse de miniştri şi alte persoane implicate, iar diferenţa a fost împărţită de (…) cu alţi funcţionari ai Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH.
Pentru a-și exercita influența asupra lui Șerban Mihăilescu – ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Dan Nica – ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informaților, precum și asupra altor membrii ai Guvernului în vederea încheierii și derulării contractului de licențiere cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH, Dumitru Nicolae a pretins un procent de circa 15% din valoarea contractului.
La data de 22.01.2004, Profinet Aktiengesellschaft a semnat cu Slytherin Markting Ltd contractul de consultanță nr. 2 potrivit căruia Profinet Aktiengesellschaft se angaja să asigure beneficiarului consultanță și servicii associate conform contractului și parteneriatului încheiat între „Principalul antreprenor” și beneficiar.
Contractul depindea de semnarea de către „Principalul antreprenor” a unui contract cu beneficiarul și semnarea de către Profinet Aktiengesellschaft a unui contract cu privire la consultanță și servicii.
În situația în care aceste contracte nu erau semnate până la data de 30.06.2004, Profinet Aktiengesellschaft și Slytherin Markting Ltd înțelegeau să rezilieze contractul fără nici o răspundere a părților.
Prețul contractului a fost de 14.069.683 USD.
În anexa A la contract erau descrise serviciile contractate:
Auditul infrastructurii HW şi SW a beneficiarului;
Consultanţă în vederea îmbunătăţirii sistemului de securitate IT prin livrarea către Beneficiar a unor patch-uri de securitate;
Design-ul procedurilor şi politicilor de securitate;
Consultanţă pentru implementarea unui Help Desk capabil să ofere asistenţă tehnică utilizatorilor Beneficiarului;
Consultanţă, asistenţă tehnică şi traning pentru managementul operaţiunilor IT;
Consultanţă privind transferul de know-how pentru platforme HW şi SW.
La data de 28.04.2004 a fost semnat un act aditional la contractul de consultanță din data de 22.01.2004 prin care prețul a fost majorat la 15.525.000 USD.
La data de 15.11.2004, după semnaarea actului adițional la contractul de consultanță dintre Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH și Profinet Aktiengesellschaft, a fost semnat Actul aditional nr. 2 la contractul de consultanță nr. 2/22.01.2004, prin care prețul este majorat de la 15.525.000 USD la 22.726.557 USD.
Din verificările efectuate rezultă că la momentul încheierii contractului de consultanță dintre Profinet Aktiengesellschaft și Slytherin Markting Ltd era în curs de negociere contractul de închiriere licențe Microsoft de către Guvernul României.
În luna aprilie 2004 a fost semnat contractul de închiriere de licențe Microsoft dintre Gverul României și Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH și tot atunci a fost semnat și actul adițional la contractul de consultanță dintre Slytherin Markting Ltd și Running Total Group.
În luna noiembrie 2004 a fost semnat actul adițional nr. 1 la contractul de închiriere de licențe și tot atunci a fost semnat și actul adițional nr. 2 la contractul de consultanță dintre Slytherin Markting Ltd și Running Total Group.
Din verificările efectuate rezultă că serviciile ce au făcut obiectul contractului nu au fost prestate. Contractele atestă oprațiuni comerciale fictive de natură a disimula foloasele necuvenite pretinse și primte de Dumitru Nicolae și persoanele asupra cărora acesta și-a exercitat influența.
Fictivitatea relațiilor comerciale dintre Slytherin Markting Ltd și Running Total Group rezultă cu certitudine din probatoriul testimonial, documentele aferente derulării contractului de licențiere și cele aferente contractelor de consultanță, precum și din auditul intern efectuat de firma Fujitsu Siemens Computers.
În întâmpinarea depusă de Nicolae Dumitru prin apărătorul său, se arată că suma încasată de Running Total Group de la Slytherin Markting Ltd reprezintă onorariul pentru intermedierea necesară încheierii cu succes a contractului dintre Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH și statul român. Se artă că firma Profinet Aktiengesellschaft a obținut din acest contract suma de 22,8 milioane de dolari, iar Running Total Group suma de 7,65 milioane de USD.
Având în vedere că achizițiile de licențe ar fi trebuit să facă obiectul unei proceduri de achiziție publică, faptul că nu au fost identificate demersuri legale ale numitului Dumitru Nicolae pentru promovarea produselor Microsoft, susținerea acestuia că a efectuat o activitate de intermediere constituie o recunoaștere a activității de trafic de influență.
Mai mult, Microsft organiza încă din anul 2001 o puternică campanie de promovare a produselor Microsoft prin seminarii și prin activitatea persoanelor din Microsoft România SRL.
În concluzie, din probele administrate în cauză rezultă că numitul Dumitru Nicolae a pretins și primit, prin virament în contul firmei Running Total Group pe care o controlează, suma totală de 7,65 milioane USD pentru a influența decizia lui Șerban Mihăilescu – ministru coordonator al Secretariatului Generall al Guvernului, Nica Dan – ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, a altor membrii ai Guvernului și funcționari din cadrul Ministerelor implicate pentru a asigura firmei Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH încheierea contractului de licențiere Microsoft