UPDATE. 16:45. Generalul american Timothy M. Ray comandantul Armatei a III-a a Aerului din cadrul Forţelor Aeriene ale SUA, a declarat, luni, că avioanele F-22 care au venit la baza militară "Mihail Kogălniceanu" se află în România pentru a-i asigura pe aliaţii NATO de angajamentul asumat de Statele Unite, dar şi datorită relaţiei bilaterale puternice cu autorităţile de la Bucureşti.
"Avioanele F-22 vor fi aici doar azi, dar în Europa vor fi pentru câteva luni. Se vor deplasa pe tot continentul în locuri în care vom anunţa când vor veni, nu înainte. (…) Tocmai au terminat exerciţii comune cu britanicii şi francezii. (…) Scopul pentru care au venit aici este în primul rând de a-i reasigura pe aliaţii noştri de angajamentul nostru şi de relaţia bilaterală strânsă cu românii", a declarat generalul, la baza "Mihail Kogălniceanu".
Potrivit oficialului american, avioanele F-22 Raptor merg prin toată Europa, acolo unde există state aliate, în cadrul unui exerciţiu antrenament, pentru a constata cum poate opera această aeronavă în cele mai bune condiţii în diferite zone.
UPDATE. 16:30. F-22 Raptor, cel mai avansat avion de luptă din lume, face prima sa vizită din Europa de sud-est în România, pentru că această ţară şi SUA au o cooperare puternică, atât la nivel bilateral, cât şi ca aliaţi în cadrul NATO, a declarat, luni, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, la baza aeriană Mihai Kogălniceanu din Constanţa. El a amintit că cele două state au un "parteneriat puternic" şi pe teatre de operaţii îndepărtate, cum ar fi cele din Kosovo şi Bosnia, în trecut, şi teatrul de operaţii din Afganistan, în prezent.
UPDATE. 14:00. Armata română a ridicat de patru ori avioane militare de la sol din cauza piloţilor ruşi care s-ar fi apropiat prea tare de spațiul aerian al României, dar fără a-l încălca. Declaraţia îi aparţine şefului forţelor aeriene române și a fost făcută luni la baza de la Kogălniceanu, acolo unde au ajuns cele două aeronave F-22 RAPTOR.
–––
Două avioane F 22 Raptor au aterizat, luni, pe Aeroportul „Mihail Kogălniceanu” din Constanţa, în cadrul exerciţiului Atlantic Resolve. Este prima oară când avioanele de vânătoare se află în țara noastră.
Acestea sunt avioane de vânătoare de generaţia a 5-a cu un singur loc, invizibile pe radar şi capabile de misiuni aer-aer dar şi aer-sol.
Exerciţiile cunoscute sub numele de „Operation Atlantic Resolve” reprezintă angajamentul militar american de securitate colectivă cu NATO şi ţările din Europa de Est în raport cu Rusia, după izbucnirea conflictului din Ucraina în 2014.
Trupele americane vor aduce echipamente moderne suplimentare pentru a înlocui stocurile actuale şi a le utiliza în viitoarele exerciţii militare cu ţările participante la „Operation Atlantic Resolve”, exerciţii multinaţionale care au loc în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Bulgaria şi Ungaria.
Cele două avioane de vânătoare urmează să părăsească ţara noastră tot în cursul zilei de luni.
Cel mai bun avion de vânătoare din lume
F-22 Raptor este un avion de vânătoare cu un singur loc, produs de Lockheed Martin şi Boeing, ce a fost lansat în anul 2005. Face parte din generaţia a cincea de avioane militare, care dispun de supermanevrabilitate şi sunt foarte greu detectabile de aparatura radar. Aeronava nu are rival în comparaţie cu alte avioane de vânătoare existente sau în construcţie, combinaţia de tehnologie stealth, viteză, agilitate, precizie şi conştientizarea situaţiei în colaborare cu abilităţile de luptă aer-aer şi aer-sol, făcându-l să fie cel mai bun avion de vânătoare la modul general din lume în prezent. Costul ridicat al aeronavei şi dezvoltarea continuă a unor avioane militare de tip F-35, mai versatile şi mai ieftine, au dus la încheierea producţiei de F-22 Raptor, în 2010, fiind construite, în total 187 de aparate F-22 Raptor.