1.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE Dosarul Rompetrol: Senatorul Roșca Stănescu - 2 ani și 4 luni...

UPDATE Dosarul Rompetrol: Senatorul Roșca Stănescu – 2 ani și 4 luni cu executare, fostul ministru Pantiș – 2 ani și 8 luni. Fostele șefe ale CNVM, Gabriela Anghelache și Irina Popovici, câte 3 ani cu suspendare

UPDATE 19.10 Sorin Roșca Stănescu a fost dus de poliție la Penitenciarul Rahova. Senatorul liberla va rămâne la Penitenciarul Rahova timp de 21 de zile, timp în care i se vor face examinări medicale și va fi repartizat unui alt penitenciar unde își va executa pedeapsa.

”În cursul acestei zile, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov a primit, pentru punerea în aplicare, două mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, pe numele a doi condamnaţi, cu domiciliul pe raza judeţului Ilfov. Cele doua mandate de executare a pedepsei cu închisoare, pe o perioada de 2 ani şi 4 luni, respectiv 4 ani, au fost puse în aplicare de poliţistii ilfoveni, persoanele condamnate fiind conduse la Penitenciarul Rahova, pentru încarcerare”, informează IPJ Ilfov într-un comunicat de presă.

UPDATE 17.30. Senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu s-a prezentat la sediul IPJ Ilfov, unde s-a predat. SRS va fi dus la Penitenciarul Rahova. Înainte de apleca la sediul poliției, senatorul a transmis un comunicat de presă în care spune că se pregătește să meargă la penitenciar.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/274d6d9d73198d2180e67ca25aee63de/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Redăm integral textul comunicatului:

”Mi-am făcut bagajele și mă pregătesc de drum. Înainte însă doresc să le transmit tuturor celor care mă cunosc, dar și cetățenilor care nu mă cunosc câteva gânduri.

În urmă cu opt ani am fost implicat în faimosul dosar Rompetrol. Acesta are trei mari capitole. Piața bursieră, creanța Libia și nereguli identificate de procurori privind modul în care a fost organizată societatea. În ceea ce mă privește, am fost cercetat penal pentru 'informații privilegiate', de care aș fi beneficiat cu ocazia emisiunilor de acțiuni Rompetrol.

Atunci, am achiziționat acțiuni nu la 80 de lei, prețul de la lansare, ci mult mai târziu, la 120 lei, numărându-mă printre cele câteva mii de persoane care au cumpărat. Mai târziu, am vândut acțiuni nu la prețul cel mai mare la care au ajuns ele, ci la un preț cu o treime mai mic. În urmă cu circa trei ani, magistratul care ne-a judecat ne-a comunicat, verbal și în scris, unora dintre noi, cei implicați în achiziționarea acțiunilor pe bursă, că prezumtiva infracțiune s-a prescris. Am fost întrebați dacă dorim să uzăm de prescripție. Toți, inclusiv eu, am declarat că nu și că dorim să ne judecăm până la capăt.

În urmă cu circa doi ani s-a dat o sentință de achitare. Conform instanței, eram toți nevinovați. Motivarea a fost redactată abia după aproape un an.

În acest an Procuratura a făcut apel și am fost din nou judecați. În ceea ce mă privește, nu am invocat, în niciun fel, prescripția. Procurorul de instanță a făcut-o însă. La termenul la care s-a judecat acest proces la Curtea de Apel, el a cerut instanței că constate că faptele s-au prescris. Eu, prin apărătorul meu, am solicitat că procesul să se judece, să se constate că sunt nevinovat, confirmându-se astfel decizia primei instanțe.

Astăzi am aflat că sunt condamnat, astfel încât mă pregătesc pentru a mă duce la penitenciar. Începând de mâine, voi fi dincolo. Și voi încerca să mă adresez de acolo, când și cum voi putea, opiniei publice”.

UPDATE 16.40 Mandatul de arestare pe numele lui Sorin Roșca Stănescu a fost emis și a ajuns la IPJ Ilfov. În această seară el va ajunge în custodia poliției. Poliția urmează să pună în executare mandatul. Potrivit unor surse citate de B1Tv, SRS se va preda la IPJ Ilfov.

UPDATE 16.20 Sorin Roșca Stănescu va avea un regim de detenție semideschis.

UPDATE 16.10 Polițiștii vor ridica armele de vânătoare senatorului Sorin Roșca Stănescu.

–-

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, marţi, în dosarul Rompetrol, pe senatorul Sorin Roşca Stănescu la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la doi ani şi opt luni de închisoare, tot cu executare.

Instanţa a dispus condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu la un an de închisoare pentru utilizare de informaţii privilegiate şi la doi ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat. În urma contopirii pedepselor, cea mai grea dintre acestea a fost sporită cu patru luni, urmând ca senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu să execute doi ani şi patru luni de închisoare.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/fbbfe5714d1a21adeef435a20a45ffa9/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Citește și: A murit omul de afaceri Dinu Patriciu

Fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru complicitate la manipularea pieţei de capital şi tot doi ani pentru constituirea unui grup infracţional organizat. Pedeapsa a fost sporită cu opt luni, Pantiş urmând să execute doi ani şi opt luni.

Irina Mihaela Popovici, fost vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM), a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului. De asemenea, instanţa a dispus încetarea procesului penal în cazul Irinei Popovici pentru fals intelectual, ca urmare a prescripţiei faptei şi achitarea pentru acuzaţia de aderare la un grup infracţional organizat.

Gabriela Victoria Anghelache, fost preşedinte al CNVM, a primit tot o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului. Anghelache a fost achitată pentru aderare la un grup infracţional organizat, iar instanţa a mai dispus încetarea procesului penal pentru infracţiunea de fals intelectual.

Citește și: O parte din acuzaţiile din dosarul Rompetrol s-au prescris. Dinu Patriciu cere continuarea procesului

Paul Gabriel Miclăuş, membru al CNVM la data faptelor, a fost condamnat la doi ani de închisaore cu suspendare pentru favorizarea infractorului şi achitat pentru aderare la un grup infracţional organizat.

Prin aceeaşi decizie, Alexandru Bucşă, administrator şi director economic al Rompetrol la data faptelor, a primit patru ani de închisoare pentru complicitate la delapidare. El a mai fost condamnat la câte trei ani pentru complicitate la spălare de bani, respectiv constituire a unui grup infracţional organizat. Instanţa a dispus ca Bucşă să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv cea de patru ani, la care a adăugat un spor de doi ani, astfel că acesta a primit, în final, şase ani de închisoare.

În cazul lui Florin Iulian Aldea, agent de servicii de investiţii financiare, reprezentant al SSIF Alpha Finance la data faptelor, s-a dispus încetarea procesului penal pentru complicitate la manipularea pieţei de capital, ca urmare a prescripţiei. El a primit, însă, cinci ani de închisoare pentru aderare sau sprijinire a unui grup infracţional.

Claudiu Simulescu, agent de servicii de investiţii financiare şi reprezentant SSIF Eastern Securities la data faptelor, a fost condamnat la câte trei ani pentru complicitate la manipularea pieţei de capital, respectiv aderarea la grup infracţional. Pedeapsa a fost sporită cu un an, astfel că Simulescu a primit, în final, patru ani cu executare.

Citește și: Cazul Rompetrol. Procesul lui Dinu Patriciu, aproape de final. Se pregăteşte primul verdict

Petrică Grama, fost şef al Direcţiei Generale a Bugetului de Stat din Ministerul Finanţelor Publice, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru complicitate la delapidare şi la un an pentru constituirea unui grup infracţional organizat. La pedeapsa cea mai grea a fost adăugat un spor de patru luni, astfel că acesta va executa doi ani şi patru luni de închisoare.

Victor Eros, fost membru CNVM, a primit doi ani de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului, iar Cerasela Rus, agent de servicii de investiţii financiare şi trader la SSIF Alpha Finance la data faptelor, a fost condamnată la trei ani de închisoare, tot cu suspendare, pentru aderarea la un grup infracţional organizat.

Elena Albu, fosta şefă a Corpului de Control al CNVM, a fost achitată pentru aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat şi pentru favorizarea infractorului.

Prin decizia instanţei, Alexandru Bucşă şi Petrică Grama, în solidar cu Rompetrol, au fost obligaţi să plătească aproximativ 58 de milioane de dolari Ministerului Finanţelor.

Citește și: Dinu Patriciu aşteaptă o primă decizie în dosarul Rompetrol

De asemenea, inculpaţii trebuie să plătească, în solidar, 20.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, inculpaţii din dosarul Rompetrol condamnaţi la pedepse cu închisoarea urmând să fie încarceraţi.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) ceruse, la ultimul termen de judecată, să se constate încetarea procesului penal pentru fostul ministru Sorin Pantiş şi senatorul Sorin Roşca Stănescu, întrucât faptele de care sunt acuzaţi s-au prescris, precum şi în cazul lui Dinu Patriciu, în urma decesului acestuia.

În 28 august 2012, Dinu Patriciu a fost achitat de Tribunalul Bucureşti în dosarul Rompetrol, în care procurorii au cerut pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare, pentru mai multe infracţiuni, printre care delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare la un nivel anormal ori artificial.

Totodată, instanţa i-a achitat atunci şi pe ceilalţi 12 inculpaţi – Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Miclăuş, Elena Albu, Gabriela Anghelache şi Mihaela Popovici.

Potrivit DIICOT, activitatea infracţională a inculpaţilor a fost analizată sub două aspecte: creanţa Libia (primele trei infracţiuni ale lui Patriciu, precum şi cele de care sunt acuzaţi Grama şi Bucşă) şi manipularea pieţei de capital.

În cazul lui Dinu Patriciu, instanţa a constatat încetarea procesului penal, ca urmare a decesului acestuia. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au lăsat nesoluţionată partea civilă legată de Patriciu.

Cele mai citite

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

Avertizare Cod portocaliu: Ninsori, viscol și ploi în România

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod portocaliu valabilă până miercuri dimineață, la ora 10.00, pentru zonele montane înalte din Carpații...

Programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități: Audit național, investiții record și reforme fiscale majore

Auditul de eficiență va sta la baza desființării sau comasării unor autorități și instituții Coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități propune un program de guvernare ambițios, axat pe auditul...
Ultima oră
Pe aceeași temă