30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialCazul Rompetrol. Procesul lui Dinu Patriciu, aproape de final. Se pregăteşte primul...

Cazul Rompetrol. Procesul lui Dinu Patriciu, aproape de final. Se pregăteşte primul verdict

La şase ani de la trimiterea în instanţă a dosarului, Tribunalul Bucureşt este foarte aproape de a finaliza pe fond procesul în care principalul inculpat este Dinu Patriciu şi de a pronunţa primul verdict în acest dosar.  

La termenul de miercuri, 4 iulie, preşedintele completului de judecată a respins aproape toate probele în apărare cerute de avocaţii lui Patriciu şi a celorlalţi inculpaţi, arătând că se încearcă tergiversarea procesului.

Judecătorul Marino Constantin a admis doar depunerea de către cei judecaţi a unor înscrisuri şi a stabilit termen pentru marţi, 10 iulie, dată la care avocaţii vor fi solicitaţi să depună concluzii pe fondul cauzei, dacă nu intervin cauze neprevăzute. 

Iniţial, avocaţii solicitaseră efectuarea unor expertize contabile pentru a stabili exact, din punct de vedere economic,situaţia creanţei Libia despre care procurorii DIICOT spun că a fost încasată ilegal de Dinu Patriciu, prin Rompetrol, deşi banii ar fi trebuit să ajungă la bugetul de stat.

În replică judecătorul le-a arătat avocaţilor că clienţii lor au la dosar “opinia legală a fostului ministru al justiţiei”.

“Nu are sens expertiza. Aveţi la dosar opinia legală a fostului ministru al justiţiei (Cătălin Predoiu n.r.). Aş fi vrut oricum să-l aud dacă în calitate de ministru îşi mai menţinea opinia dată atunci”, a spus în sala de judecată judecătorul Marino Constantin.

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, care la acel moment era avocat, a formulat opinia legală folosită ulterior drept justificare de Rompetrol şi Dinu Patriciu pentru a putea încasa banii din creanţa Libia.

Tribunalul Bucureşti a mai respins miercuri, 4 iulie, şi audierea altor martori propuşi de apărare arătând că situaţia de fapt a fost lămurită de martorii audiaţi până în prezent şi audierea altor martori ar tergiversa procesul. De altfel, acelaşi punct de vedere l-a avut şi procurorul DIICOT care a cerut doar admiterea probelor cu înscrisurile depuse de cei judecaţi.

Dosar cu nume mari

În timpul cercetării judecătoreşti în dosar au fost audiaţi ca martori fostul prim ministru, Călin Popescu Tăriceanu, Camelia Voiculescu şi senatorul Attila Verestoy. 

În septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis în judecată în dosarul Rompetrol, pentru comiterea a şapte infracţiuni.

El este învinuit şi de manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piaţa de capital. O altă infracţiune imputată lui Patriciu este cea de dezvăluire de informaţii privilegiate, dar şi de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.

Alături de el, în acest caz mai sunt inculpaţi Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache.

Potrivit DIICOT, activitatea infracţională a inculpaţilor a fost analizată sub două aspecte: creanţa Libia (primele trei infracţiuni ale lui Patriciu, precum şi cele de care sunt acuzaţi Grama şi Bucşă) şi manipularea pieţei de capital.

Totodată, în octombrie 2008, fostul vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM), Irina Mihaela Popovici, a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT pentru fals intelectual, favorizarea infractorului şi aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Cele mai citite

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă