Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea, foști miniștri în guvernele Năstase, Tăriceanu și Boc, pot fi urmăriți penal în dosarul Rompetrol II dacă aprobă președintele Klaus Iohannis.
Solicitarea a fost făcută de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Prejudiciul a fost estimat, la data săvârșirii faptelor (adică fără actualizări și penalități), la peste 600 de milioane de dolari.
Procurorii susțin că există indicii de săvârșire a infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, de abuz în serviciu și de complicitate la delapidare.
Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Năstase, și Dan Ioan Popescu, fost ministru al Economiei în același guvern, i-ar fi sprijinit, în urma unor înțelegeri, pe Dinu Patriciu, George Philip Stephenson și Alexandru Nicolcioi, patronii SC Rompetrol Rafinare SA, să promoveze în 2003 o ordonanță de urgență prin care datoriile bugetare restante de circa 603 milioane de dolari au fost convertite în obligațiuni ce urmau a fi subscrise de către Ministerul Finanțelor Publice. Actul normativ a fost promovat fără respectarea legilor care prevedeau etape obligatorii.
Spre exemplu, nota de fundamentare a ordonanței de urgență a fost semnată într-o anumită formă de ministrul de atunci al Justiției, Rodica Stănoiu, dar la mapa promovării actului normativ a fost atașată o altă formă a notei, arată procurorii. În acest sens ar fi dat declarații la dosar, în calitate de martor, și Rodica Stănoiu.
De asemenea, a dat declarații de martor și fostul premier Adrian Năstase, care a explicat împrejurările aprobării ordonanței de urgență. Din declarațiile martorilor ar rezulta că Mihai Tănăsescu și Dan Ioan Popescu ar fi insistat ca acea ordonanță de urgență să fie promovată.
Procurorii DIICOT mai susțin că Dan Ioan Popescu ar fi continuat să sprijine grupul infracțional constituit de Dinu Patriciu și după ce nu a mai fost ministru. Mai exact, Popescu ar fi depus mărturie mincinoasă în favoarea Rompetrol Group într-un ligiu judecat de o curte internațională de arbitraj, subordonată Centrului Internațional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiții (ICSID).
Totodată, procurorii DIICOT au reținut că Sebastian Vlădescu, ministrul Finanțelor Publice în două guverne (în guvernele Tăriceanu și Boc), precum și Gheorghe Pogea, ministru al Finanțelor Publice în Guvernul Boc, nu au respectat, cu rea-credință, dispozițiile legale potrivit cărora ‘’în termen de 6 luni de la data emiterii, prin hotărâre a Guvernului, obligațiunile vor fi înregistrate la Oficiul de Evidență a Valorilor Mobiliare pentru tranzacționarea acestora pe piețele reglementate, în condițiile regulamentului aprobat în acest scop de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare”.
Ce doi foști miniștri sunt suspectați și de faptul că au blocat adoptarea unei hotărâri de guvern care să permită vânzarea obligațiunilor pe Bursa de Valori București ca statul român să-și poată recupera creanțele.
Sunt vizați și alți înalți demnitari
“România liberă” a dezvăluit că ancheta DIICOT vizează nelegalitățile comise începând cu privatizarea din 1998 și până în prezent la rafinăria Rompetrol (denumită inițial Midia-Năvodari, apoi Petromidia) și la Rafinăria Vega, nelegalități comise prin preluarea unei creanțe datorate României de Libia, precum și nelegalitățile privind privatizarea rețelei de benzinării.
Deși nu a răscumpărat obligațiunile, Patriciu a vândut Rompetrol către kazahii de la KazMunayGas. Acte adiționale de prelungire a datei răscumpărării obligațiunilor sau alte decizii (nelistarea la Bursă, spre exemplu) în favoarea acționarilor Rompetrol ar fi semnat și foștii miniștri Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea. Ar fi vizați și alți foști miniștri pentru care se fac investigații premergătoare începerii urmăririi penale, susțin sursele “României libere”.
Anchetatorii ar investiga și condițiile în care Guvernul Ponta a emis o hotărâre de Guvern, în ianuarie 2014, prin care s-a încercat o nouă iertare a KazMunayGas, actualul patron al Rompetrol.
Datoriile istorice ar depăși 700 de milioane de dolari. E vorba de adoptarea, prin hotărâre de Guvern, a unui memorandum între Guvern și The Rompetrol Group NV (controlată de KazMunayGas) pentru stingerea datoriei Rompetrol.
Grupul infracțional din care făcea parte Dinu Patriciu (decedat) ar fi transnațional.
Până acum, procurorii DIICOT au început urmărirea penală față de 14 persoane, printre care Sorin Marin (apropiatul lui Dinu Patriciu și acționar la Rompetrol), Alexandru Nicolcioiu, Adrian Constantin Volintiru și Florin Eric Chis (foști directori, vicepreședinți, administratori la Rompetrol).
Suspecții au luat la cunoștință infracțiunile pentru care s-a început urmărirea lor penală și faptul că li s-a pus sechestru asigurător pe bunuri și conturi. Au fost la DIICOT inclusiv reprezentanții KazMunayGas, cărora li s-au adus la cunoștință și sechestrele asigurătorii puse pe conturi bancare și bunuri.