-0.6 C
București
vineri, 17 ianuarie 2025
AcasăSpecialUPDATE. Final în procesul ICA - Prejudiciu de 60 de milioane de...

UPDATE. Final în procesul ICA – Prejudiciu de 60 de milioane de euro. Va fi înfundat Voiculescu de directorul său Pantiș?

UPDATE 22 10

Procesul s-a finalizat. Instanța a rămas în pronunțare. Până joi, avocații inculpaților trebuie să depună concluziile scrise. Cu alte cuvinte, pronunțarea sentinței finale se amână. 

La ieșirea din sediul Curții de Apel București, Voiculescu a susținut că rechizitoriul este incorect și că  "procurorul a mințit cu nerușinare". Reamintim că procurorul de ședință a cerut majorarea pedepsei lui Voiculescu de la 5 ani, cât a primit la instanța de fond a Tribunalului București, la 10 ani închisoare.

 

UPDATE ora 21.00 Voiculescu a deschis seria "ultimul cuvânt al inculpaților". Toți își vor clama nevinovăția. Voiculescu susține că rechizitoriul este incorect. " Dosarul ICA, o poveste scrisă cu mult talent", a spus Voiculescu

UPDATE ora 20.00  Procurorul de ședință explică participația fiecăruia dintre cei 12 inculpați la privatizarea frauduloasă a ICA, cerând instanței să respingă apelurile acestora și să-i condamne. Pentru Voiculescu, procurorul a cerut 10 ani de închisoare. După o pauză, urmează ultimul cuvânt al inculpaților.

UPDATE ora 19.15 Avocații și-au terminat pledoariile pentru achitarea celor 12 inculpați. Urmează ultimul cuvânt al inculpaților dacă procurorul de ședință nu mai are nimic de adăugat în replică la susținerile avocaților. Apoi, instanța va rămâne în pronunțare. Dan Voiculescu s-a întors la proces pentru ultimul cuvânt.

UPDATE ora 17.00 Avocații celorlalți inculpați cer achitarea pentru clienții lor sau rejudecarea dosarului

UPDATE:ora 16.00 După ce apărarea lui Voiculescu și-a epuizat pledoariile, a venit rândul avocaților celorlalți  10 inculpați. Voiculescu a vrut să-și susțină ultimul cuvând pentru ca să poată pleca din sală, dar președinta completului a refuzat  perntru a nu fi nedreaptă cu ceilalți avocați și inculpați.

UPDATE: ora 15.00 Avocatul Mateuț, reluând pledoaria întru apărarea lui Dan Voiculescu, vorbește deja de peste jumătate de oră despre nevinovăția clientului său. La final, Mateuț a cerut o amânare pe motiv că societatea GRIVCO SA, parte în proces, nu are avocat. Președinta instanței i-a respins cererea.

UPDATE ora 14.00

Avocatul inculpatului Vlad Nicolae Săvescu pune concluzii de nevinovăție pentru clientul său, condamnat de instanța de fond a  Tribunalului București la șase ani închisoare, aruncând vina evaluării activelor ICA pe fostul contabil. Avocatul a cerut casarea sentinței Tribunalului și rejudecarea dosarului

UPDTATE 13.00:

In sala de judecată asistă la proces și Mircea Badea, realizatorul emisiunii ”În Gura Presei”, alături de directorul Antena 3, Mihai Gâdea. 

UPDATE 11.05:

Noua recuzare – respinsă! Avocatul Mateuț cere procurorului să motiveze în scris cererea de schimbare a încadrării juridice din spălare de bani. Cererea  a fost respinsă. Mateuț își susține concluziile, în care a inserat și faptul că în apel nu s-a administrat nici o probă.  De precizat că, potrivit noul cod de procedură penală, în apel se pot administra noi probe doar dacă acestea nu au fost cerute sau administrate la fond sau dacă acestea ar schimba situația juridică a inculpaților.Or, majoritatea cererilor au fost deja analizate de fondul cauzei, mai puțin cererile de recuzare a actualei instanțe de la Curtea de Apel și cererile prin care se solicita opinia Curții Europene de Justiție, respinse motivat.

În pledoaria sa, avocatul Mateuț a susțint  că Ministerul Agriculturii s-a constituit abuziv parte prejudiciată în dosar. Avocatul reiterează, de fapt, apărarea de la instanța de fond, susținând că în locul Ministerului Agriculturii, parte în dosar ar trebui să fie Ministerul Finanțelor, motiv pentru care dosarul ar trebui trimis spre rejudecare la instanța de fond a Tribunalului București. 

Ședința de judecată se întrerupe pentru ca instanța să delibereze asupra cererii de recuzare formulată de avocata Maria Văsâi, care îl apără tot pe Dan Voiculescu. După circa 25 de minute instanța a reintrat în sală și a anunțat că cererea de revizuire a fost respinsă.

UPDATE 10.35:

Avocatul lui VOICULESCU cere o amânare pentru pregătirea apărării! Instanța repinge  cererea. Avocatul Mateuți face cereri pe bandă rulantă, inclusiv de recuzare a instanței ( a treia!), respinse de judecători.

DNA cere 10 ani de închisoare pentru Voiculescu!

Ședința de judecată în dosarul ICA-VOICULESCU  s-a reluat. Procurorul de ședință a cerut  schimbarea încadrării juridice din simplă spălare de bani, în reținerea agravantei din elementele constitutive a spălării banilor pentru inculpatul  Dan Voiculescu. DNA cere 10 ani de închisoare pentru Voiculescu. Solicitarea vine în urma relatării de ieri a inculpatul Sorin Pantiș, care a declarat că împrumutul total de 47 de milioane de euro, luat de GRIVCO cu gajarea bunurilor ICA, a fost folosit de Voiculescu pentru dezvoltarea  trustului media. La fond, instanța Tribunalului București l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 5 ani închisoare.

Gheorghiță Mateuț, avocatul lui Dan Voiculescu, a cerut amânare pentru pregătirea apărării.

UPDATE marți, ora 10.20

Inculpații din dosarul ICA-VOICULESCU  sunt în sala de judecată a Curții de Apel București, unde trebuie să se reia procesul întrerupt aseară din cauza avocaților.

Aseară , apărătorii, în special ai lui Voiculescu,ca să evite ultima procedură a prezentării concluziilor în dosar, au insistat cu tot felul de cereri de la expertize la  recuzări repetate sau de trimitere a dosarului la Curtea Europeană de Justiție. 

Astăzi, cel mai probabil, avocații vor începe iar cu tot felul de cereri, însă , dacă nu vor începe să susțină oral sau în scris concluziile finale, instanța va da cuvântul procurorului de ședință, apoi avocaților , iar la final instanța îi va întreba pe inculpați dacă vor să mai spună ceva, după care se rămâne în pronunțare pentru sentința finală.

Instanța de fond a Tribunalului București l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani închisoare pentru spălare de bani, iar ceilalți 11 inculpați au primit câte șase ani. Prejudiciul din dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) a fost stabilit la 60 de milioane de euro.

Pentru recuperarea prejudiciului, instanța Curții de Apel, compusă din judecătorii Camelia Bogdan și Alexandru Mihalcea, a extins sechestrul asigurator pe bunurile fostului ICA, în să au constatat că terenurile și clădirile acesteia au fost gajate de GRIVCO SA pentru împrumuturi bancare totale de circa 47 de milioane de euro , bani folosiți pentru dezvoltarea trustului media ANTENA.

Folosirea împrumului pentru dezvoltarea unei societăți media și nu pentru cercetare agroalimentară a fost relatată ieri, în cadrul unui supliment de declarație de inculpatul Sorin Pantiș, director al GRIVCO SA.

UPDATE luni, ora 22:00 – Insistențele avocaților de a amâna pledoariile finale pentru marți au avut până la urmă succes. Președinta completului, judecătoarea Camelia Bogdan, a decis ca ultimul cuvânt al apărătorilor să fie ascultat marți, 5 august, de la ora 10. Una dintre cauzele acestei amânări a fost bombardamentul cu cereri de administrare de probe, după ce această fază procedurală a fost epuizată. 

UPDATE Avocatul Mateuț a cerut, ca și avocata Văsâi, sesizarea Curții Europene  de Justiție, care i-a fost respinsă. Apoi, a cerut a doua oară în această seară, recuzarea completului. Cererea i-a fost respinsă. Ultima cerere făcută către președinta completului, Camelia Bogdan, a fost să nu dea cuvântul procurorului de ședință pentru concluziile finale, procedură care echivalează cu finalizarea procesului.

UPDATE Instanța a respins cererea de audiere a fiicelor lui Voiculescu. Avocații cer termen pentru mâine ca să susțină concluziile în apel pentru că, spun ei, sunt obosiți. Avocatul Mateuț a ridicat o nouă excepție de neconstituționalitate, care a fost respinsă pentru că a expirat termenul până la care se puteau înainta cereri stabilit de instanță. Președinta instanței, Camelia Bogdan a cerut să se continue cu concluziile avocaților.

UPDATE: A fost RESPINSĂ ultima recuzare a judecătorilor Camelia Bogdan și Alex Mihalcea cerută de Mateuț, avocatul lui Voiculescu.  Avocata Maria Văsâi, care-l apără tot pe Voiculescu, cere acum termen ptr audierea fiicelor lui Voiculescu. Disperare mare! Nu se pot analiza/admite aceste cereri în această fază procedurală, spun specialiștii.

Se finalizează procesul prin concluziile avocaților și a procurorului de ședință și eventuale ultime declarații ale inculpaților.

– 

UPDATE. După ce președinta completului, Camelia Bogdan, a cerut avocaților să pună concluzii în dosar, ceea ce echivalează cu finalizarea procesului, avocatul lui VOICULESCU, Mateuț a recuzat din nou instanța!

Instanța poate rămâne în pronunțare în această noapte daca va finaliza audierea pledoariilor si ultimului cuvânt al inculpaților, însă nu se va pronunța decât după reevaluarea tuturor probelor.

UPDATE

Instanța a început să se pronunțe pe cereri pe cele circa 100 de cereri de noi probatorii. Până în acest, instanța  a respins audieri de martori, intre care și audierea martorilor Dacian Cioloș, Daniel Constantin, Traian Băsescu, Ilie Sârbu; a respins noile expertize solicitate, multe alte solicitări, dar a acceptat noi probe cu înscrisuri cerute de doi inculpați, între care unele se referă la starea de sănătate a unuia dintre inculpați, care ar demonstra că acesta nu a participat la o sedință de conducere a ICA deoarece era  internat în spital.

Noile înscrisuri acceptate ptr cei doi inculpați  NU împiedică rămânerea în pronunțare, însă pentru a se da decizia definitivă, judecătorii Camelia Bogdan și Alex Mihalcea trebuie să reevalueze probațiunea pentru a putea face o motivare corect, precisă ptr a nu da loc de interpretări sau căi extraordinare de atac.

––

UPDATE: Instanța a reluat judecarea în dosarul  "ICA-Voiculescu, prejudiciu 60 de milioane de euro", în care Dan Voiculescu a fost condamnat la cinci ani închisoare de instanța de fond a Tribunalului București. Urmează pronunțarea pe solicitările avocaților,între care schimbarea încadrării juridice pentru Dan Voiculescu din spălarea de bani în tăinure ( faptă prescrisă, pe cererile de noi audieri, noi administrări de probe ca expertize, teste poligraf, solicitarea opiniei Curții Europene de Justiție.

UPDATE Procurorul de ședință a cerut  respingerea audierii martorilor ceruți de avocați, între care a fostului primar general al Capitalei Traian Băsescu, a foștilor miniștri ai Agriculturii Ilie Sârbu, Dacian Cioloș și a actualului ministru Daniel Constantin. De asemenea, a solicitat respingerea tituroro celorlate cereri , între care suplimentul de expertiză, testul poligraf sau solicitarea opiniei Curții Europene de Justiție pe problema sechestrului, avansată de noua avocată a lui Voiculescu, Maria Văsâi ( care l-a apărat pe polițistul Cioacă, acum în pușcărie pentru uciderea soției sale). 

Instanța a suspendat ședința pentru a se pronunța pe cele aproape 100 de solicitări ale tuturor inculpaților.

UPDATE: Ce se mai poate inventa pentru a amâna pronunțarea în dosarul "ICA-VOICULESCU"

Înainte de a intra în sediul Poliției pentru formalitățile din cadrul controlului judiciar, DAN VOICULESCU a explicat faptul că președintele Traian Băsescu a fost chemat ca martor în dosar pentru că, în calitate de primar al Capitalei, a autorizat construirea imobilului pe terenurile ICA.

Dacian Cioloș, spunea Voiculescu, trebuie audiat pentru că în calitate de ministru al Agriculturii s-a constituit parte prejudiciată în dosarul ICA și că în dosar trebuie făcută o nouă expertiză. Voiculescu l-a acuzat pe Cioloș de abuz.

 În legătură cu  citarea ca martor a lui Ilie Sârbu, Voiculescu nu a mai fost agresiv, susținând doar că fostul ministru al Agriculturii între 200-2004 poate clarifica împrejurările în care a fost privatizată ICA.

Aceste cereri au mai fost făcute și la Tribunalul București, unde au fost respinse la judecarea fondului. Practica judiciară arată ca astfel de cereri de audieri de martori se fac de obicei la fond, și în apel, în mod excepțional, se pot aproba ( potrivit noul cod de procedură penală) doar dacă audierile clarifică situația de drept, susțin  specialiștii consultați de România Liberă. În total , avocatul Mateuț a făcut 14 cereri în speranța că va amâna pronunțarea în dosarul "ICA-VOICULESCU"

–-

 

UPDATE: Avocatul lui VOICULESCU, Gheorghiță Mateuț a solicitat instanței audierea de noi martori, între care și Ilie Sârbu, care în perioada privatizării ICA ( 2003, preluarea de la ADS) era ministru al Agriculturii, ca și a lui Dan Cioloș, tot fost ministru al Agriculturii. În privința lui Ilie Sârbu, Mateuț a invocat faptul că acesta, în calitate de ministru, a semnat o notă de fundamentare pentru privatizarea unor societăți din portofoliul ADS. 

De asemenea, Mateuț a solicitat să fie audiat și președintele Traian Băsescu. În plus, Mateuț a mai cerut audierea a trei martori de la ADS. Cu excepția lui Traian Băsescu, audierea celorlalte persoane au fost solicitate și respinse  la Tribunalul București, instanța care a judecat fondul și care l-a condamnat pe Voiculescu la cinci ani închisoare.

În total, , Mateuț a făcut vreo 14 cereri de audieri de martori pentru amânarea pronunțării. Pe deasupra, a invocat și faptul că DNA ar fi dosit 40 de volume din dosarul "privatizării ICA-VOICULESCU". Și a mai găsit o portiță de a încerca amânarea pronunțării: a cerut instanței să întrebe ADS dacă se mai consideră parte prejudiciată în proces.

Scopul acestei avalanșe de cereri este tergiversarea procesului pentru a împiedica rămânerea în pronunțare a instanței.

––

UPDATE: În cazul în care va fi condamnat, Voiculescu a spus că "nu-i nici o problemă. Îmi iau hainele și mă duc ( la arest -nn".

La iesirea din sediul Curții de Apel, Voiculescu a spus că nu știe ce împrumuturi a făcut GRIVCO prin  ipotecarea, în 2003, a terenurilor ICA. "Nu eu am luat creditele, ci GRIVCO si întrebați la GRIVCO" a spus VOICULESCU, deși împrumuturile au fost luate în 2003, când GRIVCO era controlat de mogul.

Voiculescu mai susține că evaluarea de 60 de milioane de euro prejudiciu nu ar fi fost făcut de un expert independent, ci de unul de la DNA. De asemenea, a spus că evaluarea s-a făcut la nivelul pieței din 2008, în loc să se ia în considerare valoarea terenurilor din 2003.

Mogulul de presă a mai spus că nu e bine ca alții să se bucure de răul său, dar că va veni și luna noiembrie, după alegerile prezidențiale, când îi va veni rândul să se bucure și el de răul lor.

Voiculescu a refuzat să spună câți bani au provenit din conturile Securității, plecând grăbit.

––

UPDATE: Se complică posibilitatea de a se recupera prejudiciul de 60 de milioane de euro, dar se clarifică participația lui Dan Voiculescu la privatizarea frauduloasă a ICA

Lovitură de teatru în dosarul "ICA – prejudiciu 60 de milioane de euro": Dan VOICULESCU  ar fi IPOTECAT terenurile ICA, iar cu banii – în total, circa 47 de milioane euro – a FINANȚAT trustul media, a declarat , azi, în instanță, fostul director general al GRIVCO SA, Sorin Pantiș, coinculpat și condamnat la 6 ani închisoare de instanța de fond.

Sorin Pantiș a declarat că Dan Voiculescu a luat credite bancare prin care a susținut afacerile sale din MEDIA , cu alte cuvinte nu pe cele de cercetare de la ICA, așa cum a susținut Dan Voiculescu. De asemenea, Pantiș, în calitate de director GRIVCO,  a relatat că a închiriat  ROMTELECOMULUI imobilul de pe terenul ICA  si a mutat biroului institutului de cercetări alimentare în altă locație pentru că a obținut bani mulți pe închiriere – peste un milion de euro pe an, iar rolul unui manager e să fie eficient.

 

După Pantiș, instanța a continuat judecarea cu audierea inculpatului Sandu Jean Cătălin, reprezentant al ADS în Adunarea generală a Acționarilor ICA, condamnat de prima instanță pentru subevaluarea patrimoniului ICA și apoi cu aceea a inculpatului Vlad Nicolae Săvulescu,  fost director al Direcției Privatizare- Concesionare din cadrul Agenției Domeniului Statului. Urmează , apoi, pledoariile avocaților si a procurorului DNA, dacă nu intervin alte cereri ale avocaților apărării.

Ipotecile pe terenurile ICA vor îngreuna posibilitățile de recuperare a prejudiciului de 60 de milioane de euro.

___

Procesul ICA nu a început cu audierea ultimilor doi inculpați, ci judecătorii au revenit asupra audierii inculpatului Sorin Pantiș,  director genertal al GRIVCO SA, pentru a clarifica în ce condiții s-au ipotecat terenurile ICA și în ce condiții a fost închiriat către ROMTELECOM imobilul  construit pe terenul ICA. Pantiș a explicat instaței în detaliu cum au fost gajate imobilele și terenurile ICA. 

Instanța continuă judecarea cu audierea inculpatului Sandu Jean Cătălin, reprezentant al ADS în Adunarea generală a Acționarilor ICA, condamnat de prima instanță pentru subevaluarea patrimoniului ICA.

Reamintim că ICA, cu un patrimoniu de peste 7 milioane euro – teren de 36.676,79mp si constructii în sprafata de 9.983 mp în zona rezidențială a lacului Băneasa  din Capitală -, a ajuns în posesia GRIVCO SA, controlată de Dan Voiculescu, cu echivalentul a  doar 104.730 euro. Prejudiciul total depășește, însă, 60 de milioane de euro.

Sorin Pantiș a declarat că Dan Voiculescu a luat credite bancare prin care a susținut afacerile sale din MEDIA , cu alte cuvinte nu pe cele de cercetare de la ICA, așa cum a susținut Dan Voiculescu.

Ipotecile pe terenurile ICA vor îngreuna posibilitățile de recuperare a prejudiciului de 60 de milioane de euro.

–-

UPDATE

Dan Voiculescu a ajuns la ora 10.00 la Curtea de Apel București, unde se continuă faza finală a judecării. La intrare, Voiculescu a refuzat să spună dacă proprietarull CRESCENT de până în anii 1990 a fost ofițer de Securitate. De asemenea, a refuzat să vorbească despre proces, însă a afirmat că nu se pune problema ca astăzi să fie vorba de "ultimul cuvânt"-secvența finală dinainte de pronunțare.

–-

 

Instanța Curții de Apel București, compusă din judecătorii Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea, reia astăzi judecarea procesului “Privatizarea ICA – VOICULESCU” cu analizarea ultimelor cereri ale apărării, audierea ultimilor doi inculpați, cu ascultarea pledoariilor avocaților și a procurorului de ședință. De asemenea, se dă ultimul cuvânt inculpaților.

După epuizarea tuturor procedurilor, instanța va rămâne în pro­nun­țare, iar sentința va fi definitivă și executorie. Instanța de fond a Tribunalului București l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani închisoare, iar pe ceilalți 12 inculpați la câte șase ani închisoare. DNA a cerut pedeapsa maximă de 12 ani închisoare.

Instanța a pus sechestru asigurator, inclusiv pe bunurile donate de Dan Voiculescu fiicelor sale, pentru recuperarea prejudiciului de circa 60 de milioane de euro.

Tertipuri pentru amânare și salvare de pușcărie

Între cererile pe care trebuie să se pronunțe astăzi instanța se află și aceea prin care apărarea lui Voiculescu a cerut schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de “spălare de bani” în infracțiune de “tăinuire”, faptă prescrisă. Prin cererea de încadrare la “tăinuire”, practic s-ar recunoaște faptul că Voiculescu a cunoscut proveniența, din infracțiuni (tăinute), a acțiunilor obținute prin privatizarea ICA, pe care ulterior le-a donat fiicelor sale, spun specialiștii consultați de «România Liberă». Or, acest mod de acțiune ar decupa infracțiunea de “spălare de bani”.

La termenul de astăzi, există, însă, și probabilitatea ca apărătorii să găsească vreo soluție juridică pentru a obține o amânare. O astfel de tentativă a existat deja: avocatul Didiță, în numele lui Voiculescu, a dat în judecată conducerea Curții de Apel București pentru anularea hotărârii prin care sunt desemnate completele de judecată.

Dan Voiculescu a anunțat că nu știa de acest demers, că a renunțat la plângere și că avocatul Didiță nu-l reprezintă. Însă, nici o instanță nu înregistrează o plângere a unui avocat în numele vreunei persoane dacă nu are împuternicire în acest sens.

Dacă s-ar fi dat curs plângerii apărării lui Voiculescu împotriva conducerii Curții de Apel București, s-ar fi ajuns la situația absurdă ca o instanță inferioară – în acest caz, Tribunalul București – să judece a hotărâre definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Instanță supremă a decis deja, când a judecat cererea de strămutare formulată de Voiculescu, faptul că este legal modul în care a fost constituit completul care îl judecă în dosarul “ICA”.

De altfel, de-a lungul procesului, început în 2008,  Voiculescu a apelat la tot felul de tertipuri pentru amânarea judecării, inclusiv la două demisii din Parlament pentru a plimba de mai multe ori dosarul de la Înalta Curte la Tribunalul București. Prin astfel de manevre juridice, dosarul se tot judecă din 2008.

Dacă s-ar obține noi amânări și s-ar tergiversa judecarea până în luna decembrie, anul acesta, faptele s-ar prescrie și toți inculpații ar scăpa de răspunderea penală, adică de pușcărie.   

Cele mai citite

Cum ar trebui să răspundă democrațiile liberale într-o lume Trumpiană?

Un nou sondaj global de opinie aduce lecții importante pentru Europa, în special. Când președintele SUA, Donald Trump, își fixează privirea asupra Groenlandei, Panama sau...

Protest Greenpeace la platforma de foraj Neptun Deep. „Aproximativ 46.000 de persoane ar putea muri prematur până la sfârșitul secolului”

Un pilot-activist Greenpeace a desfășurat astăzi un protest pașnic în portul Constanța Sud - Agigea, în proximitatea platformei Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj...
00:00:57

VIDEO. „Zi istorică”, spune Zelenski, în timp ce Marea Britanie și Ucraina semnează un acord pe 100 de ani

Prim-ministrul Marii Britanii, Keir Starmer, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au semnat un acord pe 100 de ani care prevede consolidarea relațiilor de apărare...
Ultima oră
Pe aceeași temă