12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialDosarul despăgubirilor. Fostul vicepreședinte al ANAF: Multe evaluări aveau ca repere de...

Dosarul despăgubirilor. Fostul vicepreședinte al ANAF: Multe evaluări aveau ca repere de preţ anunţuri de pe net vechi de ani

Fostul vicepreşedinte al ANAF Dragoş Bogdan, arestat în dosarul Alinei Bica, a afirmat, la DNA, că evaluatorii terenurilor foloseau ca repere de preţ, de multe ori, anunţuri publicate pe internet "din urmă cu ceva ani", relatează Mediafax.

Dragoş Bogdan a făcut parte, alături de Alina Bica, din comisia care i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu peste 62 de milioane de euro.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că Bogdan le-a dat anchetatorilor o declaraţie în care a afirmat că au fost sesizate nereguli la unele dosare prin care se cereau despăgubiri şi că, din câte îşi aminteşte, evaluatorul terenului de 13 hectare "a venit şi a dat lămuririle necesare".

"Cu privire la terenul de 13,0535 ha nu îmi aduc aminte dacă am chemat sau nu evaluatorul, dar se poate verifica din procesul verbal al şedinţei. Cred că a venit acel evaluator şi a dat lămuririle necesare. Cu privire la acest dosar, îmi aduc aminte că au fost discuţii pe acest dosar, mai ales că pentru dosarele cu valoare mare solicitam evaluatorii şi discutam cu conducerea ANRP, pentru că ei erau veneau şi propuneam dosarele spre aprobare", le-a spus el anchetatorilor, potrivit surselor citate.

Dragoş Bogdan a mai spus, în aceeaşi declaraţie, că au fost situaţii în care s-a solicitat schimbarea evaluatorilor de terenuri. Referitor la aceştia din urmă, el a afirmat că foloseau ca repere de preţ, de multe ori, anunţuri publicate "pe net" în urmă cu "ceva ani", deşi la momentul solicitării despăgubirilor valoarea proprietăţilor nu mai era aceeaşi.

"Ştiu că parte din dosarele pe care le-am respins au câştigat pe calea instanțelor, în unele cazuri fiind chemaţi în judecată chiar noi în calitate de membri ai comisiei. Au fost situaţii în care am solicitat chiar schimbarea evaluatorilor. Ca şi reper, ne uitam pe un ordin al ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați – n.r.), pentru a vedea dacă metodele utilizate erau dintre cele prevăzute şi agreate de ANEVAR. Observam că, de multe ori, foloseau evaluări luând ca reper anunţuri de pe net din urmă cu ceva ani, iar la momentul la care se solicitau despăgubiri valoarea terenurilor nu mai era aceeaşi", a declarat fostul vicepreşedinte ANAF, conform aceloraşi surse.

În dosarul despăgubirilor, Dragoş Bogdan se află în arest preventiv, alături de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru, fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean şi expertul evaluator Emil Nuţiu.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi, sub control judiciar, deputatul PDL Florin Cătălin Teodorescu, Sergiu Diacomatu şi Oana Vasilescu, ambii foşti vicepreşedinţi ai ANRP, şi Gheorghe Stelian.

Ancheta îl vizează şi pe deputatul UDMR Marko Attila, în cazul căruia Camera Deputaţilor a încuviinţat, miercuri, arestarea preventivă. Acesta a fost citat joi la DNA, însă nu s-a prezentat întrucât este plecat din ţară. Avocatul lui Marko Attila a declarat că deputatul este în capitala Ungariei, precizând că nu poate să spună când se va întoarce în România.

Potrivit DNA, în 15 martie 2011, Crinuţa Dumitrean şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor – Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru – au aprobat în unanimitate raportul întocmit de societatea de evaluare desemnată, SC Business Evaluator SRL, reprezentată prin evaluator Emil Nuţiu, privind soluţionarea dosarului de despăgubire al lui Gheorghe Stelian, pentru un teren de 13 hectare aflat în zona Plumbuita din Sectorul 2, a cărui valoare a fost supraevaluată cu peste 62 de milioane de euro.

Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoş, ar fi împărţit cu alţi trei oameni de afaceri prejudiciul în urma despăgubirii plătite pentru terenul supraevaluat, respectiv cei 62 de milioane de euro, susţin anchetatorii.

Cele mai citite

Ministrul Apărării demontează mitul pensiilor uriașe din armată

Angel Tîlvar afirmă că cele mai mari pensii aparțin magistraţilor militari Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvar, a declarat că pensia medie pentru un soldat gradat...

Apple ar putea lansa iPhone SE 4 și iPad 11 în primăvara lui 2025

Apple plănuiește lansarea iPhone SE 4 și iPad 11 „până în aprilie”. În urmă cu puțin timp, o sursă cunoscută pentru scurgerile de informații...

Eliminarea facilităților fiscale lovește industria IT: salarii mai mici și riscuri de concedieri

Decizia de a elimina scutirile de impozite pentru angajații din IT de la începutul lui 2025 generează nemulțumiri în industrie. Salariile nete ale specialiștilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă