Peste 140 de tone de cereale şi deşeuri metalice au fost confiscate, au fost întocmite 11 dosare penale pentru evaziune şi contrabandă şi au fost aplicate aproape 160 de amenzi, în timpul unei acţiuni care este ăn curs de desfăşurare în 6 judeţe.
Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei, activitatea de prevenire a ilegalităţilor în transportul de mărfuri se desfăşoară în perioada 24 – 31 iulie, în judeţele Brăila, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa şi Tulcea,
Până marţi, poliţiştii au verificat 1.127 de transporturi cu o încărcătură totală de aproape 1.250.000 de tone.
În urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Fraudelor, împreună cu poliţişti ai inspectoratelor judeţene de poliţie, au fost confiscate 128 de tone de cereale, 15 tone de deşeuri metalice, ţigarete şi alcool, fără documente legale.
De asemenea, poliţiştii au întocmit 11 dosare penale pentru evaziune fiscală şi contrabandă şi au aplicat 157 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 42.000 de lei.
Neregulile de ordin contravenţional depistate au vizat încălcarea legislaţiei privind circulaţia pe drumurile publice, a normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, a regulilor referitoare la protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite ori a celor care reglementează furnizarea şi transportul rutier de bunuri.
Reamintim faptul că, în această perioadă, echipe mixte, formate din poliţişti şi reprezentanţi ai I.S.C.T.R. sau A.N.R., efectuează controale pe reţeaua de drumuri naţionale, în vederea verificării legalităţii desfăşurării transporturilor rutiere de produse cerealiere şi deşeuri feroase şi neferoase. Totodată, se acţionează şi pe reţeaua de infrastructură feroviară, navală şi maritimă.
La acţiune participă şi reprezentanţi ai Direcţiilor pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală judeţene din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transporturilor Rutiere şi Autoritatea Navală Română.
Poliţiştii specializaţi în investigarea fraudelor urmăresc verificarea legalităţii documentelor de însoţire a mărfurilor (factură, aviz de însoţire a mărfii, bon de cântar etc.), concordanţa între produsul menţionat în documentele ce însoţesc transportul şi produsul efectiv transportat, cantitatea şi sortimentul de marfă transportată, precum şi locul de încărcare/descărcare a produselor.
Poliţiştii din structurile de poliţie rutieră verificărespectarea maselor totale şi pe axe admise în circulaţie, conform prevederilor O.G. nr. 43/ 1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, desfăşurarea transporturilor cu respectarea restricţiilor instituite conform prevederilor H.G. nr. 1777/ 2004 privind introducerea restricţiei de circulaţie pe unele sectoare de autostrăzi şi de drumuri naţionale europene (E) pentru vehiculele rutiere, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, în zilele de vineri, sâmbătă, duminică şi de sărbătoare legală şi ale Ordinului M.T.I. nr. 1270/ 2009 privind introducerea unor restricţii de circulaţie pe drumul naţional DN 1 (E60), sectorul Bucureşti – Ploieşti – Braşov.
De asemenea, se verifică existenţa tichetului de cântar eliberat de furnizor şi utilizarea prelatei, după caz, conform prevederilor H.G. 1373/2008 privind reglementarea furnizării şi transportului rutier de bunuri divizibile pe drumurile publice din România.