4 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăSpecialDOSAR BRD. Truică și-a folosit și nevasta și șoferul ca să fure...

DOSAR BRD. Truică și-a folosit și nevasta și șoferul ca să fure 35 milioane de euro

Remus Truică, fostul șef de cabinet al fostului premier Adrian Năstase, a inițiat, în 2007, un grup infracțional organizat pentru devalizarea BRD-Group Societe Generale, împreună cu directorul general al băncii, Sorin Popa și cu directorul economic, Lucian Cojocaru, susțin procurorii DIICOT în ordonanța de începere a urmăririi penale.

Truică a reușit, prin interpuși, să obțină 15 credite în valoare totală de 35 de milioane de euro, pe care le-a externalizat în Monaco, Austria, Elveția, Cipru, prin firme special înființate. El a investit banii în principal imobiliare și ambarcațiuni de lux. Truică a obținut creditele ipotecând niște terenuri mult supraevaluate. Surse judiciare spun că terenurile erau de fapt drepturi litigioase deținute de prințul Paul de Lambrino pe care le-ar fi cumpărat Truică.

Citește și: REȚEAUA Truică a țepuit BRD cu 43,5 milioane de euro, pe care le-a ascuns în Monaco, Elveția, Austria, Cipru

În schema de fraudare a BRD, Truică și-a implicat și fosta soție, Irina, cu care a fost în litigiu pentru custodia copiilor lor. A fost și un scandal de presă după ce Remus Truică și-a „răpit” copiii și nu i-a permis soției să-i vadă. Atunci, Irina Truică a făcut primele dezvăluri despre afacerile necurate ale lui Remus Truică.

Alte două credite au fost obținute de Sorin Roșca Stănescu ( patru milioane de dolari) și Adrian Sârbu ( trei milioane de euro) pe modelul folosit de Truică, spun procurorii.

Prejudiciul total creat prin cele 17 împrumuturi este de 43,5 milioane de euro. Banca NU a reușit să recupereze nimic, trecând aceste sume la credite neperformante.

Remus Truică nu a fost reținut, ci pus sub control judiciar pentru constituire de grup infracțional organizat, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu, înșelăciune.

Între cei care au luat bani de la BRD s-a aflat și Elena Udrea, dar împrumutul ei de circa trei milioane de euro a fost disjun și trimis la DNA, în dosarul în care e cercetată pentru spălare de bani.

Cârtițele BRD care l-au ajutat pe Truică să înșele banca

Între 2007-2008, Remus Truică, directorii BRD Sorin Popa și Lucian Croitoru i-au atras în grupare pe directorii BRD Alexandru Duca Cercel și Gabriela Gavrilescu,  membrii  Comitetului de Credit din Centrala BRD – GROUP SOCIETE GENERALE care, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, au aprobat creditele acordate în mod fraudulos în principal de către Agenţiile EUROPA şi PRIMĂVERII, care funcţionează în interiorul Sucursalei Dorobanţi a BRD.

În același scop au fost atrași în grupare și directorii din sucursala Dorobanți, respectiv Dana Băjescu Mihai Andrei Nanu (directori în cadrul BRD – Grup Dorobanți), Alice Monac (director la Agenția Europa), DUHOMINICU (fostă Stroe) ELENA (director al Agenției Primăverii), CEAUŞU MONICA (director la Agenția Europa după avansarea lui Alice Monac și Alexandru Angelescu director adjunct comercial al Sucursalei Dorobanţi). Fără avizele lor nu se putea obține creditele. Ei ar fi avut partea lor din creditele aprobate.

Notari, evaluatori, avocați și un judecător-implicați în gruparea infracțională

La acest grup din BRD au aderat  notarii publici Alexandra Minola Șerban și Dumitru Diaconescu, rolul lor fiind de facilitare a circulaţiei juridice formale a imobilelor ce au fost folosite pentru garantare creditelor și de încheiere a unor contracte de ipotecă, cunoscând că valoarea imobilelor menţionată în contractele de ipotecă este   nereală.

Un rol important le-a revenit evaluatorilor agreați de BRD, respective  Dorin Drulă, Eugen Breazu și Mihai Florin Socol, al căror rol a fost de a stabili valoarea terenurilor ce au fost ipotecate în favoarea băncii pentru obţinerea creditelor, valori mult supraevaluate faţă de valoarea reală de piaţă, valori care să acopere formal acordarea creditelor prin raportare la cerinţele impuse de normele de creditare.

În schema se află și o judecătoare de la judecătoria Sectorului 4 al Capitalei, avocați, alte persoane cu funcții publice al căror nume nu este public.

Fără scrupule, TRUICĂ și-a băgat și nevasta la semnat acte pentru credite ajunse în posesia sa, ca el să rămână “curat”

Între persoanele folosite de Truică pentru a semna acte și a lua credite care au ajuns în posesia sa se află și fosta  soție, Irina Truică. Acum fosta soție e acuzată de aderare la grup infracțional, înșelăciune, fals, spălare de bani.

E adevărat că în perioada certurilor soților Truică, legate de custodia fiicelor lor ( Remus Truică și-a răpit cele două fiice) și înainte de începerea urmăririi penale în acest dosar, Irina a declarat că soțul ei este implicat în afaceri necurate, enumerând câteva dintre ele. Irina Truică poate apela acum la acele declarații pentru a-și îmbunătăți situația juridică.

În afară de soția sa, Truică a atras în grupare mai multe persoane pe numele cărora a făcut firme sau acte notariale necesare luării creditelor. Pentru racolarea persoanelor și-a folosit șoferul, pe Cristian Relu Aparaschivei, care i-a convins să adere la grupare pe Ilie Marius Coconete, Ștefan Muntean, Ionuț Victor Nicoreșteanu, Cristina Mazilu, Niculae Ciumeți, Eugen Pop, Giorgiana Pop, George Lișu.

Cum obținut TRUICĂ banii de la BRD și cum i-a scos din țară

Rezumând în limbaj comun,  Remus Truică a antamat  inițial achizitionarea unor drepturi litigioase. După aceea ar fi realizat înțelegerea cu directorii BRD Sorin Popa și Lucian Croitoru pentru obținerea creditelor. Următorul pas  ar fi fost cumpărarea drepturilor litigioase ( între care și de la prințul Paul Lambrino-surse)  pe care notarii le-au introdus în circuitul imobiliar . Terenurile au fost supraevaluate de evaluatorii agreați de BRD.

După aceste proceduri au început demersurile pentru obținerea creditelor pe numele unor persoane fizice și juridce ( firme create de Truică pe numele unor persoane controlate de către el)

Potrivit procurorilor,  TRUICĂ a înființat cinci societăți comerciale  administrate de șoferul său Relu Aparaschivei, Ilie Marius Coconete și Simion Nicolae Eduard  prin care a reușit să externalizeze banii.

Potrivit procurorilor „membrii grupului infracţional organizat au acţionat în mod concertat, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, aceea de a obţine importante beneficii financiare, potrivit  contribuţiei  infracţionale  pe palierele  execuţionale din cadrul grupării.

 În cadrul grupării infracţionale organizate, fiecare membru a desfăşurat activităţi specifice interesului, poziţiei, pregătirii şi profesiei sale, în vederea fraudării  sistemului bancar, cu desfăşurare pe termen lung, între anii 2008-2012”.

Procurorii au pus sechestre asiguratorii pe bunurile suspecților și inculpaților din dosar, inclusiv pe domeniul lui Remus Truică de la Snagov.

 

 

 

Cele mai citite

Ipotecile intabulate în 2024 au reprezentat 51% din numărul total de tranzacții cu locuințe

Aproximativ 86.600 de ipoteci au fost intabulate anul trecut în România, marcând o creștere semnificativă de 26,5%, față de anul precedent Conform analizei realizate de...

Peste 460 de blocuri rămân fără căldură și apă caldă, în mai multe sectoare ale Capitalei

Compania Municipală Termoenergetica București SA a anunțat, luni, demararea unor lucrări de reabilitare pe conductele rețelei termice din Capitală Lucrările vor impune sistarea furnizării apei...

Strategii inteligente pentru reducerea costurilor la cumpărături

Reducerea costurilor la cumpărături nu presupune compromisuri semnificative, ci doar o planificare mai atentă și adoptarea unor obiceiuri financiare sănătoase Alegerea momentelor potrivite și urmărirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă