12.8 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialProcurorii anticorupție au început urmărirea penală a nouă persoane, într-un nou dosar...

Procurorii anticorupție au început urmărirea penală a nouă persoane, într-un nou dosar ANRP. Fostul vicepreşedinte ANRP: Dosarele astea au ajuns să acopere rahaturile DNA

UPDATE 17.00: Procurorii anticorupție au început urmărirea penală a nouă persoane din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, în legătură cu acordarea unor despăgubiri pentru un teren, a cărui valoare a fost mult supraevaluată.

 Astfel,  sunt urmăriți penal foștii membrii ai ANRP: Ingrid Zaarour (președinte), Remus Virgil Baciu (vicepreședinte), Mihnea Remus Iuoraș (vicepreședinte), Ingrid Mocanu (membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor), Constantin Cătălin Canangiu (membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor), Marko Attila Gabor (membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor) și Theodor Cătălin Nicolescu (Vicepreședinte).

Totodată, sunt vizați în acest dosar și Gheorghe Vișoiu (expert evaluator) și Doina Tudose (evaluator). 

 Procurorii anticorpiție susțin că, la data de 14.10.2008, Ingrid Zaarour, Ingrid Mocanu, Remus Virgil Baciu, Remus Iuoraș, Cătălin Theodor Nicolaescu, Cătălin Canagiiu ar fi aprobat,  „cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, raportul de evaluare întocmit de suspecta Tudose Doina, evaluator la o societate comercială, pentru un teren care a făcut obiectul unui dosar de despăgubire, deși se impunea trimiterea dosarului spre reevaluare”.

Astfel, terenul în suprafață de 1.250 mp ar fi fost evaluat la valoarea de peste 9,4 milioane de lei, de trei ori mai mult decât valoarea reală a terenului.

„A reieșit că terenul a fost supraevaluat cu 6.120.237 lei, sumă ce reprezintă prejudiciu în dauna statului. Raportul de evaluare a fost întocmit cu nerespectarea Legii nr. 247/2005 și a Standardelor Internaționale de Evaluare impuse de lege și a fost avizat de suspectul Vișoiu Gheorghe, expert evaluator în cadrul A.N.R.P”, precizează DNA.

Procurorii DNA susțin că persoanele puse sub acuzare „aveau obligația legală să verifice dacă raportul de evaluare întocmit de Tudose Doina, respectă Standardele Internaționale de Evaluare în sensul de a folosi, drept comparabile, tranzacții certe ale unor proprietăți similare vândute și nu oferte de vânzare speculative publicate on-line”.

„Din probele administrate a rezultat că aceștia nu au respectat această obligație legală, acceptând și aprobând acordarea de despăgubiri pe baza unui raport de evaluare în care valoarea de piață a fost denaturată. Activitatea descrisă a determinat totodată obținerea unor foloase patrimoniale necuvenite de către două persoane care, anterior inițierii procedurilor în vederea despăgubirii, obținuseră la un preț modic drepturile litigioase de la persoana care avea dreptul legal la despăgubire”, mai precizează procurorii anticorupție.


Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au deschis un nou dosar privind retrocedări ilegale de terenuri. Au fost citați, joi, la audieri foști membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP pentru a li se aduce la cunoștință acuzațiile, potrivit Agerpres.

UPDATE 14.00: La DNA a fost chemat și fostul deputat Theodor Nicolescu, alături de mai mulţi foşti şefi din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a li se aduce la cunoştinţă învinuirile într-un nou dosar de corupţie. Noul dosar vizează supraevaluarea unui teren de 1.250 de metri pătraţi aflat în zona Bulevardului Camil Ressu din Capitală, potrivit unor surse judiciare.


Ingrid Mocanu a declarat că este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu supraevaluarea unui teren din centrul Bucureștiului, prejudiciul fiind de aproximativ un milion de euro.

"Dosarele acestea au ajuns modalități de a acoperi diverse rahaturi pe care le face DNA. Eu m-am săturat să merg în instanță și să explic că nu am luat niciun leu, niciodată, că nu cunosc pe nimeni dintre cei cărora le-am dat despăgubiri. M-am săturat. Eu o să fac plângeri penale și sesizări procurorilor care nu înțeleg să își facă treaba așa cum scrie în lege. (…) În 2008, valoarea terenului din centrul Bucureștiului era de 2 milioane de euro. (…) M-am săturat să aud la televizor că sunt o mafioată de la ANRP", a spus Ingrid Mocanu.

Știre în curs de actualizare.

Cele mai citite

Elena Rîbakina a câștigat turneul WTA de la Stuttgart

Kazaha Elena Rîbakina a câştigat turneul WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în finală, în două seturi simetrice, scor 6-2, 6-2,...

“N-a fost vorba în niciun moment de suicid.” Adrian Mititelu junior, internat la spital

Adrian Mititelu Jr. a avut parte de o perioadă dificilă după meciul dintre FC U Craiova și Dinamo. Implicat intens în activitatea echipei, el...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...
Ultima oră
Pe aceeași temă