16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialMircea Băsescu a fost arestat preventiv. Avocatul lui a contestat decizia la...

Mircea Băsescu a fost arestat preventiv. Avocatul lui a contestat decizia la CAB

UPDATE 22.10: Mircea Băsescu a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei, după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile, hotărâre pe care apărătorul lui a contestat-o la Curtea de Apel.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel de avocatul lui Mircea Băsescu, Nelu Taşcă.

Acesta nu a făcut nicio declaraţie la ieşirea din tribunal, după pronunţarea deciziei.

UPDATE 21.43: Mircea Băsescu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, au decis magistrații Tribunalului București.

UPDATE: Dezbaterile privind propunerea de arestare a lui Mircea Băsescu, judecată la Tribunalul Bucureşti, s-au încheiat, iar instanţa a rămas în pronunţare, informează Mediafax. Fratele preşedintelui a rămas la tribunal, deşi ordonanţa de reţinere i-a expirat la ora 19.05.

Tribunalul Bucureşti urmează să dea o decizie privind propunerea de arestare preventivă a lui Mircea Băsescu, dar şi a lui Marian Căpăţână.

UPDATE: Ordonanţa prin care s-a decis reţinerea pentru 24 de ore a fratelui preşedintelui ţării a expirat la 19.05. Mircea Băsescu se află însă, în prezent, la Tribunalul Bucureşti, unde se desfăşoară şedinţa prin care judecătorii vor decide dacă acesta va rămâne sau nu în arest preventiv.

UPDATE 19.55: Mircea Băsescu a fost reţinut, joi seară, de procurorii anticorupţie, după ce a fost audiat în dosarul în care fiul lui Bercea Mondial îl acuză de trafic de influenţă, conform unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

Fratele președintelui este acuzat că ar fi primit bani de la familia interlopului Bercea Mondial pentru a-l scăpa de închisoare. Scandalul a luat amploare după difuzarea unor înregistrări cu camera ascunsă, dar fratele şefului statului respinge acuzaţiile. Totuși, surse judiciare arătau aseară că Bercea Mondial a refuzat să vorbească și la DNA.

Președintele Traian Băsescu a fost atras într-un scandal uriaș, după ce postul de televiziune Antena 3 a difuzat mai multe înregistrări video cu fratele său care discută despre primirea a 250.000 de euro din partea familiei interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, ca parte dintr-o mită ce ar fi trebuit să asigure ieșirea acestuia din închisoare. Mai mult, Mircea Băsescu s-ar lăuda, potrivit imaginilor, că șeful statului știe despre acest demers.

Înregistrările au fost atașate unei plângeri penale, aflată în lucru la DNA, depusă de fiul lui Bercea Mondial, care-l acuză pe fratele președintelui de trafic de influență. De altfel, Mircea Băsescu a fost audiat ieri de anchetatori în calitate de suspect, potrivit propriei declarații.

Pe de altă parte, procurorii au în lucru și un dosar în care fiul lui Bercea Mondial și soția acestuia sunt cercetați pentru șantaj, în urma unei plângeri depuse în urmă cu câteva săptămâni chiar de Mircea Băsescu.

“La mine au ajuns 250.000”

Postul de televiziune Antena 3 a prezentat în mai multe secvențe o înregistrare care ar fi fost realizată pe ascuns, în 2012, de fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, chiar în biroul lui Mircea Băsescu. Secvențele au fost prezentate separat, fiind intercalate cu comentarii ale celor prezenți în studio. Astfel, în primul filmuleţ difuzat, fratele preşedintelui susține că i s-a pus „mormanul ăla de dolari în brațe” , adică „250.000”.

Florin Anghel: Voiam să te întreb ceva, te rog eu, tu știi ce mi-a zis el? Prima dată, atunci când i-a luat pe ăia 350.000 de euro… Te-ai dus matale cu el în mașină și i-ați dus la București? Așa-i?

Mircea Băsescu: Nu.

F.A.: Dar ți i-a adus.

M.B.: Măi, să știi că mi-a dat.

F.A.: Ți-a dat… dar o parte din ei… unde e, mă mâncați-aș?

M.B.: Dar să știi că la mine a ajuns…

F.A.: Toți?

M.B.: La mine au ajuns 250.000

F.A.: Și la el restul?

M.B.: Eu de aia eram curios atuncea, când mi s-a pus mormanul ăla de dolari în brațe. Deci la mine atât a ajuns, să știi.

 

Într-un alt fragment din înregistrare, apar referințe la dosarul în urma căruia Bercea Mondial fusese condamnat în 2012, în primă instanță, la 7 ani de închisoare cu executare pentru că și-ar fi înjunghiat un nepot. Acesta este momentul în care Mircea Băsescu afirmă că “Traian știe” despre ce discută cei doi.

F.A.: Domnu’ comandant, eu nu mă mai înțeleg cu Marian (Căpățână, presupus intermediar al mitei – n.r.) (…) știi ce ne-a zis? Că l-ai trimis matale să ia alea, să te forţeze el pe matale, să fii matale mai obligat, să-i dai drumul lui tata.

M.B.: Eu am făcut tot ce am putut.

F.A.: (…) Știi ce mi-a zis? Că matale deja ai dat un milion de euro, ca să-l scapi… şi acuma? Uită-te, şapte ani jumătate! Domnu’ comandant, aici nu e vorba de avocată, aici nu e vorba de judecător, aici e vorba de politică, că e finul lui Băsescu şi să dăm în ăla, dar eu ce zic e să vă duceţi să puneţi mâna să-l scoateţi, că moare ăla acolo, mă nene mă!

M.B.: Deci, eu ce mai sper nu e vorba de…

F.A.: Dar cu Traian nu au vorbit? De ce nu-i spui lui Traian? La Traian de ce nu trimiţi, să facă el acolo?

M.B.: Ştie, mă! Crezi tu că nu ştie…

Mircea Băsescu răspunde, la insistențele fiului lui Bercea Mondial ca președintele țării să intervină cât mai puternic în dosar, că Traian Băsescu nu poate apărea într-un astfel de caz. “Băi, tu de ce nu înţelegi că preşedintele nu se poate … tu nu vezi că toţi ăştia pe la toate televiziunile se uită numai după c… lui. El nu poate să apară”, afirmă Mircea Băsescu. Florin Anghel insistă ca lucrurile să se miște mai repede și cu mai multă presiune. “N-aveţi voi un om de bază pe care să-l trimiteţi pe şustache să faceţi, că dumneavoastră dacă forţaţi nota”. Mircea Băsescu răspunde sec, potrivit înregistrărilor: “Ei… nu, am forţat nota de dracii au găsit-o”.

Adus ieri la audieri în dosarul traficului de influență reclamat de fiul său, Bercea Mondial a declarat, la ieșirea din dubă că o sumă de aproape două milioane de euro ar fi ajuns la şefa DNA, Codruţa Kovesi, la preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, dar şi la Vasile Blaga, despre care susţine că ar fi implicat în acest caz. Bercea Mondial a mai susținut că nu speră să mai primească înapoi aceşti bani şi că se aşteaptă ca în acest caz să fie condamnat.

Mircea Băsescu: „Nu am luat nici un ban”

Mircea Băsescu a negat ieri, într-un comunicat de presă, că șeful statului ar avea vreo legătură cu dosarul lui Bercea Mondial. “Atragerea Instituției Prezidențiale și a președintelui României în acest scandal mediatic nu are niciun suport real. Președintele României, Traian Băsescu, nu are nici un fel de legătură cu relația mea cu membrii familiei Anghel. Menționarea numelui lui Traian Băsescu în dialogul purtat cu membrii familiei Anghel nu s-a făcut în sensul concluzionat în cuprinsul emisiunii de televiziune. Am menționat că președintele știe de cazul lui Anghel Sandu în condițiile în care dosarul acestuia era foarte mediatizat la acel moment, situația sa fiind de notorietate”, a precizat fratele lui Traian Băsescu.

Mircea Băsescu susține că nu a luat nici un ban de la Sandu Anghel. “Sumele de bani respective sunt menționate în referire la momentul restituirii acestora de către Marian Căpățână membrilor familiei Anghel, care a avut loc în prezența mea, în biroul meu din Portul Constanța. (…) Cel mai important este că eu nu am solicitat și nici nu am primit nici o sumă de bani”, s-a apărat fratele președintelui.

Mircea Băsescu a fost chemat ieri la audieri, la Direcția Națională Anticorupție, în calitate de suspect în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influență în legătură cu o posibilă obținere a unei sentințe penale mai favorabile pentru Sandu Anghel.

Băsescu: Nu mă voi transforma într-un avocat al fratelui meu

Şeful statului a declarat ieri că nu a avut niciodată o discuție cu fratele său pentru sprijinirea lui Sandu Anghel în procesele pe care acesta le are. De altfel, preşedintele a făcut apel la orice polițist, procuror sau magistrat care știe să existe o intervenție a sa în caz să o facă publică. “Proba că nu există o intervenție este chiar condamnarea, domnul Anghel fiind condamnat la închisoare”, a replicat Traian Băsescu. Acesta a menționat că nu-l va apăra pe fratele său. ”Nu sunt dispus să cred decât în varianta justiției, și nu în varianta fratelui meu. Nu pentru că nu am încredere în el, dar într-un stat de drept varianta justiției este cea adevărată. Așa că nu mă voi transforma într-un avocat al lui, cu atât mai mult cu cât mi se pare că s-a implicat într-o zonă cu oameni în care nu ar fi trebuit să se implice”, a mai declarat Băsescu.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Bogdan Oprea, a afirmat că SRI nu l-a informat pe președintele Traian Băsescu cu privire la acest scandal, “pentru că nu este o problemă de securitate naţională”.

Ponta: „Președintele trebuie să demisioneze”

Preşedintele ar trebui să demisioneze pentru a apăra ideea independenţei justiţiei în cazul fratelui său, a declarat premierul Victor Ponta. „Este momentul în care însuşi preşedintele trebuie să sprijine prestigiul şi independenţa justiţiei şi să renunţe la funcţia din care orice român poate să creadă că, într-un fel sau altul, influenţează aflarea adevărului şi sancţionarea celor vinovaţi”, a cerut Victor Ponta.

Întrebat dacă este luată în calcul suspendarea lui Băsescu în cazul în care acesta nu va demisiona, Ponta a răspuns: „Dacă preşedintele a făcut ceva, sigur că luăm în calcul o suspendare. Eu, din ce am văzut, nu a făcut el ceva”.

Interlopul cu 100 de dosare

Sandu Anghel, cunoscut în lumea interlopă ca Bercea Mondial, a ajuns în anturajul familiei prezidențiale în momentul în care Mircea Băsescu, fratele președintelui, a botezat-o pe nepoata acestuia, în februarie 2010. Un an mai târziu, Sandu Anghel a fost arestat pentru că l-ar fi înjunghiat pe un alt nepot de a-l său, iar printr-o sentință definitivă dată în luna mai anul acesta a fost condamnat la opt ani şi nouă luni de închisoare cu executare.

Totuși, în momentul în care a devenit rudă prin alianță a lui Mircea Băsescu, Sandu Anghel era deja vizat în peste 100 de dosare penale. Timp de 20 de ani, acesta a fost considerat “regele banilor” din Drăgănești Olt, orașul în care multă vreme a făcut legea. Presa a relatat că averea sa a fost realizată din vânzarea fierului vechi furat din silozurile din zona Drăgășani-Caracal-Slatina, din șinele CFR și din sistemele de irigații de pe râul Olt. Ulterior, s-a extins spre afaceri imobiliare, construind mai multe vile fără autorizație, cămătărie și trafic de mașini. Pe una dintre proprietățile sale din Slatina, și-a construit un palat uriaș, de 1.400 de metri pătrați, fără documente legale, pe care autoritățile l-au obligat să îl dărâme în 2012 .

Strategia lui Bercea Mondial de a-și întări puterea și de a-și asigura spatele în justiție a devenit evidentă încă din 2001, când, potrivit Hotnews, s-a afișat și chiar înrudit cu Theodor Stolojan și judecătoarea Maria Huza, fost președinte al Tribunalului București, care i-au botezat câte un copil, și cu Lidia Bărbulescu, fost președinte al Curții Supreme.

Mircea Băsescu, în 2010: „Dacă Bercea Mondialu’ fură mâine, nu-l scap eu!”

După ce, în 2010, opinia publică a condamnat decizia fratelui președintelui de a se alia cu familia unui cunoscut interlop, Mircea Băsescu a declarat, într-un interviu pentru ziarul Ring, că nu știa la acea vreme cine este Sandu Anghel. “Pe acest om, pe Bercea Mondialu`, cum i se spune, l-am cunoscut prin intermediul unui prieten mai vechi. Prietenul acesta m-a sunat într-o zi şi mi-a spus că trece pe la birou să vorbim despre unele probleme tehnice de la fabrică. Mi-a mai zis că vine împreună şi cu acest Bercea Mondialu’ şi n-am avut nimic împotrivă, mai ales că pe moment nu ştiam de unde să-i iau numele”, afirma Mircea Băsescu.

Fratele președintelui a susținut că a acceptat să devină cumătru cu interlopul din Drăgănești Olt ca “un gest creștinesc”. “Nu era primul copil pe care îl botezam. Când omul ăsta m-a rugat să botez, nu m-am gândit că îi fac neapărat lui un favor. Nu m-a interesat că e ţigan. Eu un gest creştinesc pe care l-am făcut de fiecare dată când am fost rugat”, afirma fratele șefului statului.

Acum patru ani, Mircea Băsescu declara că alianța cu Bercea Mondial nu i-ar fi adus nici un avantaj acestuia din urmă.

“Bercea Mondialu’, dacă fură mâine, nu o să-l scap eu de poliţie pentru că i-am botezat nepoţica”, afirma Mircea Băsescu. Acesta preciza că președintele României s-a arătat supărat de decizia lui, pe care a considerat-o inoportună.

Banul de aur pentru Maria Băsescu, de la Bercea

Bercea Mondial a declarat public că, de fapt, l-ar fi dorit naș chiar pe Tra­ian Băsescu, dar nu a ajuns la el. Totuși, o întâlnire între cei doi a avut loc în 2009, atunci când președintele a participat la o sărbătoare a rromilor, la Costești. Atunci, nevasta șefului statului a apărut îmbrăcată într-o rochie tradițională țigănească și cu un batic pe cap, primite de la Luminița Cioabă, sora fostului regel al rromilor, Florin Cioabă, potrivit ziare.com. De asemenea, Maria Băsescu a primit un ban de aur, despre care Bercea Mondial s-a lăudat ulterior că a provenit de la el.

Cele mai citite

România ajută Republica Moldova să intre în UE dar Ciolacu are o propunere directă. “Avem o variantă și mai scurtă de a fi în...

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat că populația Republicii Moldova dorește să trăiască într-un stat care să-i ofere prosperitate și siguranță,...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă