6.3 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSpecialDescentralizarea spitalelor aduce managerii la "tribunalul poporului"

Descentralizarea spitalelor aduce managerii la „tribunalul poporului”

Trecerea unitatilor sanitare in subordinea consiliilor locale este o initiativa foarte buna, cu conditia ca autoritatile centrale sa asigure resursele necesare, sunt de acord toate partile implicate. Elena Iorga, de la Institutul de Politici Publice (IPP), atrage insa atentia ca aceasta miscare "are o oarecare incarcatura politica".

Nu este prima data cand se incearca descentralizarea spitalelor, insa, de data aceasta, incercarea e mai mult decat o coincidenta, dat fiind faptul ca se intampla in timpul campaniei electorale,
ne-a explicat asistentul de programe Elena Iorga. Miza ar fi una electorala in folosul primarului Capitalei, Sorin Oprescu, si al partidului aflat la guvernare, au comentat mai multe voci politice, care sustin ca edilul si guvernantii urmaresc sa-si arate grija fata de starea alegatorilor si de serviciile pe care acestia le platesc prin contributia la asigurarile de sanatate. Elena Iorga spune insa ca "dincolo de asta, ca principiu, este firesc sa aiba loc acest transfer, prin el se incearca un pas inainte, numai ca acesta nu trebuie facut fara o analiza prealabila a posibilitatilor financiare. Pentru ca se descentralizeaza competente, nu resurse".

 

Elena Iorga spune ca problemele care apar, de regula, in astfel de situatii tin de resursele financiare, de care deja s-au plans mai multe consilii locale. Presedintele Federatiei Autoritatilor Locale din Romania (FALR), Cristian Anghel, ne-a specificat limpede: "Descentralizarea este buna, cu conditia sa fie asigurate resursele aferente. Cheltuielile sa fie descentralizate si trimise cu destinatie specifica la consiliile locale". Deputatul PSD Ovidiu Branzan considera si el ca "este firesc sa se faca descentralizarea si acest fapt nu poate avea, in principiu, decat efecte pozitive, printre care si faptul ca managerul raspunde in fata autoritatii locale – ministerul este cam departe de el". Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoaie, spune ca transferul managementului unitatilor sanitare catre autoritatile locale are "puncte tari si puncte slabe".

 

Puncte tari: "Un sistem, daca e centrat pe pacient, trebuie sa fie cat mai aproape de el", pentru ca "alesii locali sunt supusi presiunilor cetatenilor"; apoi, alocarea banilor de la centru "se face acum in functie de distanta fizica, iar sumele pentru judetele indepartate de multe ori se pierd pe drum", enumera Astarastoaie.

Calitatea primarilor
La puncte slabe, presedintele CMR specifica dependenta reusitei descentralizarii de "calitatea alesilor locali". "Este vorba de mentalitatea aceasta, de politizarea in exces. Sa incerce primarul sa impuna ca manager pe un apropiat din partid, poate pe lipitorul de afise", ne-a dat exemplu Astarastoaie. El considera ca "trebuie descentralizare totala, cu norme ferme", si spune ca nu intelege care a fost ratiunea pentru care spitalele de urgenta nu au fost incluse in acest plan. Deputatul independent Sorin Paveliu considera insa ca ramanerea spitalelor de urgenta sub administrarea centrala a Ministerului Sanatatii este un lucru bun.

 

Sorin Paveliu puncteaza si un alt aspect: "Autoritatile locale se bucura sa cheltuiasca bani, nu sa-i administreze. Asta e o responsabilitate in plus, caci la alegeri se deconteaza totul". Managerul unui spital aflat in administrarea consiliului local va trebui sa raspunda in fata conducerii consiliului local sau judetean, dupa caz. "Ceea ce este bine, pentru ca il responsabilizeaza si il leaga mai bine de oamenii comunitatii", spune presedintele FALR. Cu toate ca, la nivel central, autoritatile s-au temut de o reactie negativa din partea administratiilor locale, cei care s-au aratat mai sceptici sunt reprezentantii unitatilor sanitare.

 

Presedintele Asociatiei Spitalelor din Romania (ASR), Mircea Olteanu, ne-a declarat ca "toate ideile bune care au dat rezultate in Occident au rezultate inverse la noi". Trebuie sa fie indeplinite niste preconditii, explica Olteanu, dar mai ales este nevoie de pregatirea progresiva pentru ca descentralizarea sa functioneze bine. "Nu intr-un an trebuie facuta. In Spania a durat 20 de ani, dar acum functioneaza perfect, la fel si in Suedia, Finlanda si Franta", ne-a declarat Olteanu.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Prognoza meteo pentru duminică: Ploi, lapoviță și ninsori în sud și est, vreme însorită în vest și nord

Duminică, în sudul, estul și parțial centrul țării, persistă norii și ploile, care pe alocuri vor fi însoțite de lapoviță și ninsoare. În Carpații...

Firmele din sectorul 1, premiate de CCIB

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), cu sprijinul Primăriei de sector, a organizat în Aula Carol I din sediul său istoric Topul...

Noi reguli pentru dobânzile aplicate de IFN-uri

Contractele de credit în derulare vor trebui să respecte noile plafoane ale dobânzilor Legea de plafonare a dobânzilor la creditele de consum IFN va intra...
Ultima oră
Pe aceeași temă