Deputatul Nicolae Păun a plecat acasă. Cererea de arestare preventivă se judecă sâmbătă

de Mihai Diac , 26 februarie 2016 - stire actualizata la ora 09:27, 27 februarie 2016
Nicolae Păun

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au amânat pentru sâmbătă pronunţarea unei decizii asupra cererii DNA de arestare preventivă a deputatului Nicolae Păun, informează Agerpres.

Nicolae Păun este preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor ''Pro Europa'' și este urmărit penal pentru fapte de corupţie în legătură cu derularea unor proiecte cu fonduri europene. 

Solicitarea DNA a fost judecată vineri, însă instanţa a amânat pronunţarea pentru sâmbătă. Între timp, Nicolae Păun a părăsit sediul instanţei, după ce i-a expirat ordonanţa de reţinere de 24 de ore. 

Nicolae Păun a fost reţinut joi în dosarul în care mai este cercetat şi deputatul Mădălin Voicu, fiind acuzat de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor europene; deturnare de fonduri; spălarea banilor; efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia; cumpărare de influenţă şi influenţarea declaraţiilor. 

De asemenea, el este acuzat de evaziune fiscală şi folosirea, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect. 

Potrivit DNA, la iniţiativa Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa", a fost realizat, în toate judeţele României, în perioada 2010 - 2013, proiectul "Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi", cu finanţare din fonduri europene. Prin implementarea proiectului se urmăreau mai multe aspecte, printre care crearea a 200 de noi locuri de muncă şi implicarea, în iniţiative de antreprenoriat social, a unui număr de peste 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate. 

DNA susţine că grupul ţintă, reprezentând 3.296 de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile, a fost constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanţii, aceştia din urmă neavând cunoştinţă despre faptul că au făcut parte din acest grup. 

Procurorii mai arată că Nicolae Păun a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donaţie organizaţiei Asociaţia Partida Romilor 'Pro Europa', iar obiectivele proiectului nu au fost realizate. 

Anchetatorii mai declară că sumele acordate ca finanţare sunt neeligibile în integralitatea lor, astfel că s-a creat un prejudiciu total de aproape 12,4 milioane lei (aproximativ 11 milioane lei reprezentând fonduri europene şi aproape 1,5 milioane lei de la bugetul de stat), având în vedere operaţiunile ilicite derulate de conducerea asociaţiei şi de către managementul proiectului. 

Comentarii

 • serban

  27 februarie 2016 10:13

  E o "afacere interna" Ar ttrebui judecata de stabor

  raspunde comentariului
 • Acaraul Paun

  27 februarie 2016 6:46

  Ar trebui judecat in libertate pentru a compensa antisemitismul si discriminarea parlamentara. Fura impreuna si platesc separat.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design