Deputatul PSD Daniel Bărbulescu, care l-a denunțat la DNA pe senatorul PSD Darius Vâlcov, a predat procurorilor ca probe seiful cu bani, lingouri de aur, documente și un colet cu tablouri de pictori celebri. A scăpat, astfel, de inculpare pentru fapte de corupție.
La rându-i, senatorul și fostul ministru al Finanțelor Darius Vâlcov, s-a autodenunțat, recunoscând în fața procurorilor DNA că a primit mită 1.500.000 de euro, dar l-a și denunțat pe deputatul PSD Bărbulescu, relatând cum, împreună cu acesta, avocat de profesie, și alte persoane, au pus pe roate înființarea unor firme și dezvoltarea unor afaceri. Vâlcov a fost finanțatorul, iar profitul, după amortizarea investițiilor, urma a fi împărțit între parteneri.
Specialiștii: Deputatul-denunțător Bărbulescu scapă de DNA, dar nu și de ANI
Atât Vâlcov, cât și Bărbulescu, în calitate de parlamentari, nu aveau voie să desfășoare activități financiare ca acte de comerț deoarece acestea sunt incompatibile cu funcțiile lor. Vâlcov va răspunde în fața judecătorilor pentru aceste nelegalități. Bărbulescu, însă, fiind primul care le-a denunțat și a dat și probe procurorilor, nu este urmărit penal. Cu toate acestea, spun specialiștii, deputatul Bărbulescu NU poate scăpa de Agenția Națională de Integritate.
Citește și: REFERAT DNA. De ce este necesară arestarea lui Vâlcov. Cine scapă de arest pentru colaborare cu anchetatorii
„ Un parlamentar nu are voie să desfășoare activități comerciale. Dacă a făcut-o, Agenția Națională de Integritate trebuie să declanșeze verificările și să facă publice concluziile” spun specialiștii consultați de România Liberă.
Referatul DNA. Deputatul Bărbulescu recunoaște că a făcut acte de comerț incompatibile
Potrivit referatului DNA „Martorul Daniel Bărbulescu ( deputat la acea dată –nn) a precizat ca în vara anului 2011, Darius Vâlcov i-a spus să înfiinţeze trei societăţi comerciale, respectiv o firmă de cadastru, o firmă de contabilitate şi un birou de avocatură, folosind, pentru capitalul social şi investiţiile necesare înfiinţării celor 3 afaceri, sume de bani furnizate de acesta, în valoare de aproximativ 1.500.000 lei noi, urmând ca după recuperarea banilor necesari investiţiei să devina partener în cele trei afaceri. Astfel, urma să primească la firma de cadastru un procent de 20%, iar la celelalte două 40%.
Citește și: Vâlcov a vrut să-l denunțe pe deputatului PSD Bărbulescu. Tardiv. Bărbulescu l-a denunțat primul
Astfel, martorul ( adică deputatul PSD Bărbulescu –nn) a înfiinţat S.C. CONTIS CONSULTING COMPANY S.R.L. – firma de contabilitate, S.C. MILLENIUM TOPHOGRAFICA S.R.L. – firma de cadastru şi Societatea Civilă de Avocaţi Ciobanu şi Asociaţii.
Persoanele care au făcut parte din acţionariatul celor trei afaceri au fost selectate de martor ( adică de deputatul Bărbulescu –nn) (…)
Cu privire la împărţirea profitului obţinut de cele trei firme, martorul ( Bărbulescu–nn) a susţinut că (…) din firma de cadastru, la indicaţiile lui VÂLCOV DARIUS BOGDAN, 800.000 lei au fost folosiţi într-o asociere în participaţiune cu societatea comercială SGV şi firma care administra hotelul City din Slatina, urmând ca din această asociere, firma de cadastru să aibă o cota de 30% din eventualul profit. Acest lucru a fost făcut pentru a evita scoaterea cash a sumelor de bani din MILLENIUM, situaţiile financiare ale celor trei societăţi fiind discutate periodic cu VÂLCOV DARIUS BOGDAN, respectiv la interval de două sau trei luni. (…)
Afirmaţiile martorului BĂRBULESCU DANIEL IONUT sunt susţinute şi de către martora BĂRBULESCU ANDRA LOREDANA( soția deputatului- nn), care a fost prezentă la unele discuţii dintre acesta şi inculpatul VÂLCOV DARIUS BOGDAN, acesta din urmă solicitându-i să se ocupe direct de administrarea unui centru SPA din municipiul Slatina, precum şi de S.C. ENERO PROD S.R.L., firma care operează televiziunea locala Olt TV, deţinută în fapt tot de inculpat”.
Ce probe a predat procurorilor deputatul PSD Bărbulescu
Potrivit procesului-verbal din data de 20.03.2015, seiful și un colet ce aparțineau lui Darius Vâlcov au fost predate „de către BĂRBULESCU ANDRA LOREDANA şi BĂRBULESCU DANIEL-IONUŢ”. În seif s-au găsit:” 90.000 dolari; 1.323.850 lei; 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, iar în colet au fost identificate: – un tablou (…) „Renoir”(…);- un tabou (…)JEAN COCTEAU (1889-1963), maşina de scris – creion pe hârtie/21X13,5 cm semnat, achiziţionat TAJAN PARIS Colecţie privată”;- o pictură pe lemn (…)AUREL ACASANDREI (1939-2006) Roboţii-Ulei pe lemn/32X20,5 cm”.
Citește și: EXCLUSIV. Săracul sat Dobrotineț ascundea, sub pat, 60 de tablouri scumpe din ”galeria” Vâlcov
Potrivit procurorilor, seiful și tablourile au fost ascunse în casa deputatului Bărbulescu deoarece locuința unui parlamentar NU putea fi percheziționată fără avizul camerei din care face parte, iar până la primirea avizului, care poate dura și două săptămâni, bunurile puteau fi mutate, cum de altfel s-a și întâmplat.
De remarcat faptul că, după punerea în mișcare a acțiunii penale față de Vâlcov, seiful și tablourile urmau a fi ascunse în casa unui primar de comună din grupul apropiaților lui Vâlcov, dar acesta a refuzat. A fost acceptată ascunderea în casa socrilor unor membri ai grupării, după cum au relatat denunțătorii.
Ordinea în care s-au făcut denunțurile în dosarul Vâlcov
Primul care a făcut denunț în dosarul senatorului Vâlcov a fost omul de afaceri Theodor Berna, patronul Tehnologica Radion, care a denunțat că i-a dat lui Vâlcov, în tranșe, cash sau prin firme, suma de 2.000.000 de euro pentru a obține contracte în județul Olt. Contractele au fost obținute prin trafic de influență făcut de Vâlcov, pe atunci primar al Slatinei.
Al doilea denunțător a fost apropiatul lui Berna și al lui Vâlcov, Ovidiu Ramba, apoi al soților Bărbulescu și a altor pioni folosiți pentru obținerea și ascunderea șpăgii prin firme, pentru administrarea afacerilor lui Vâlcov sau pentru achiziționarea tablourilor de valoare ( în total, circa 130 de tablouri, unele descoperite pe sub paturi sau in dulapuri, ascunse in diverse sate; altele duse de bunăvoie de Vâlcov la DNA).
În prezent, toți actorii din dosarul lui Vâlcov sunt denunțători, ultimul pe listă fiind Vâlcov însuși.