2.7 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialGoogle expune dezastrul defrișărilor din România. Imagini anuale din perioada 1984 –...

Google expune dezastrul defrișărilor din România. Imagini anuale din perioada 1984 – 2016, realizate din satelit, arată situația. Acum România pierde, pe oră, şase hectare de pădure

Un proiect al gigantului informativ Google în colaborare cu NASA pune la dispoziţia utilizatorilor de internet un instrument care ilustrează modul dramatic în care s-a schimbat Pământul de-a lungul ultimilor 32 de ani. Accesând Google Earth Engine, se poate urmări cu ajutorul sistemului Timelapse, schimbările din 1984 şi până astăzi, în orice colţ al lumii.

Consultând programul pentru teritoriul României, se poate observa o situaţie îngrijorătoare, dar de care atât cetăţenii cât şi autorităţile sunt conştiente. În perioada 1984 – 2016, România a pierdut mii de hectare de pădure din cauza defrişărilor ilegale, iar cele mai afectate zone din cauza jafurilor din păduri sunt Moldova, Maramureş şi zona Carpaţilor Meridionali.

Conform unui raport Green Peace publicat în anul 2015, statul român pierde şase hectare de pădure pe oră, numărul cazurilor de tăieri ilegale de arbori, ajungând la aproape 100 de raportări pe zi. 

Potrivit datelor comunicate, în 2015, dintre cele 42 de judeţe ale ţării, Argeşul a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale investigate de autorităţi şi la nivelul anilor 2013 – 2014, şi în intervalul 2009 – 2011. Urmează Vrancea, Bacău, Suceava şi Mureş.  Cazurile de tăieri ilegale s-au triplat din 2009 până în 2015. Mai exact, autorităţile au înregistrat, în 2009-2011, 30 de cazuri de tăieri ilegale pe zi, în 2012 – 50, în 2013-2014 au fost înregistrate 62, iar în 2015 – 96.

„Ceea ce trebuie să remarcăm în domeniul silvic este o discrepanţă între judeţe. Avem judeţe în care numărul dosarelor este de ordinul zecilor şi judeţe împădurite, cu multe probleme, în care numărul acestora este de 4-6. În altă ordine de idei, prejudiciile mărunte care au fost identificate şi sancţionate”, spune Mircea Duţu, director al Institutului de Cercetări Juridice.

Situaţia pădurilor din România, deplânsă de personalităţi internaţionale

Actorul Leonardo DiCaprio, care este şi un susţinător al cauzelor ecologiste şi al conservării mediului, a publicat pe contul său de Instagram un mesaj de susţinere faţă de protejarea mediului din România, exprimând că Guvernul ar trebui să protejeze pădurile seculare din ţară.

"Voluntarii Greenpeace colectează gunoiul găsit în pădurile româneşti, de la staţia de salvare a pădurile din apropierea Lacului Vidraru, bazinul hidrografic Argeş – o arie ameninţată de exploatarea forestieră ilegală şi de defrişări. Luna trecută, voluntarii Greenpeace din 11 ţări europene (România, Austria, Germania, Belgia, Olanda, Ungaria, Croaţia, Finlanda, Slovacia, Slovenia şi Elveţia) au început o mapare a uneia dintre ultimele păduri seculare din Europa, cu scopul de a sublinia necesitatea ca Guvernul român să o protejeze legislativ".

Totodată, actorul american a lăudat activitatea voluntarilor Greenpeace care desfăşoară activităţi de ecologizare a mediului în zone Lacului Vidraru.

„Mi se pare că starea de degradare a pădurilor din zonele temperate, în special a celor din Europa, a fost relativ neglijată. Europa mai deţine foarte puţine suprafeţe întinse de păduri naturale, iar multe dintre acestea sunt în România. Pădurile României sunt, bineînţeles, o parte importantă şi vitală a economiei, a integrităţii mediului şi a identităţii culturale la nivel naţional, dar au şi o însemnătate mondială din punct de vedere al biodiversităţii şi al rolului lor în reglarea climei. De aceea, dacă pot să spun asta, mi se pare absolut crucial ca pădurile să fie gestionate durabil, păstrate şi conservate, pentru beneficiile pe care ni le oferă, nu numai nouă, ci şi numeroaselor generaţii care cel mai probabil ne vor urma.

Înţeleg că, potrivit unei estimări, în perioada 2000-2011 circa 180.000 de hectare de păduri din România au fost lăsate să se degradeze sau au dispărut în urma exploatării, inclusiv în urma unor activităţi ilegale. Mai rău decât atât, aproape jumătate din pierderi au avut loc în arii protejate. Un alt studiu a arătat că în perioada 2009-2011 au fost înregistrate peste 31.000 de cazuri de tăieri ilegale, urmate doar în 2012 de încă 20.000 de cazuri.

În mod uimitor, asta înseamnă 53 de cazuri pe zi şi chiar şi această rată imensă ar putea fi o subestimare, acestea fiind doar cazurile înregistrate sau investigate de autorităţi. Am mers printr-o parte din pădurile României, într-un cadru pe care îl pot descrie doar ca reprezentând unul dintre cele mai remarcabile peisaje pe care le-am văzut vreodată. De aceea, cred sincer că se poate câştiga mai mult pentru România şi pentru întreaga lume, din gestionarea durabilă pe termen lung a acestor locuri cu adevărat extraordinare, în comparaţie cu ceea ce se poate obţine prin lichidarea lor pentru avantaje pe termen scurt.

Aşa cum ştiu eu România şi pe români, am deplina siguranţă şi încredere că vă veţi ridica la nivelul acestei provocări şi veţi crea un impuls durabil şi eficace pentru a ocroti aceste habitate atât de preţioase şi importante atât pentru noi toţi precum şi pentru copiii şi nepoţii noştri”, a spus prinţul Charles.

Cele mai citite

iPhone Air ar putea fi lansat la sfârșitul acestui an

Apple ar putea lansa în acest an un nou model de iPhone sub denumirea iPhone 17 Air, un dispozitiv care se anunță a fi...

Darius Olaru, accidentare gravă la FCSB! Mihai Stoica: „Nu este prima oară”

Căpitanul FCSB, Darius Olaru, va absenta cel puțin șase săptămâni din cauza unei luxații suferite la umăr, în timpul unui amical disputat împotriva echipei...

Dorinel Munteanu, sceptic față de numirea lui Ovidiu Burcă la Oțelul Galați. „Nimeni nu va egala rezultatele mele”

Dorinel Munteanu, cel mai selecționat jucător din istoria echipei naționale a României, a vorbit despre plecarea sa de la Oțelul Galați și despre viitorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă