Democrat-liberalul Radu Bica a fost prins în flagrant când încasa aproape jumătate din sumă de la reprezentanţii unei firme care ar fi urmat să încaseze 60.000 euro pe lună din întreţinerea stadionului Cluj Arena. Anul trecut, Bica a fost decorat de Mitropolia Clujului cu „Crucea Transilvană”.
Lovitură de teatru la Cluj, unde procurorii DNA l-au reţinut pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Radu Bica. Acesta este acuzat că ar fi cerut mită 25.000 de euro pentru a încredinţa lucrările de mentenanţă de la stadionul Cluj Arena, care a costat circa 45 milioane euro. Alături de el, au fost puşi sub învinuire, dar sunt cercetaţi în stare de libertate, pentru dare de mită, avocatul bucureştean Bogdan Aldea şi patronul firmei Frarom, Aspazia Dorniuc. Radu Bica este considerat „locotenentul” finului premierului Emil Boc, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe. În iunie anul trecut, Radu Bica a primit distincţia „Crucea Transilvană” a Mitropoliei Clujului, „pentru merite deosebite în sprijinirea activităţii pastoral-misionară a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului”.
Ce prevedea înţelegerea
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, a fost reţinut luni seara de procurorii DNA Cluj, sub acuzaţia de luare de mită.
Mita ar fi fost dată într-un apartament de pe strada Teodor Mihali din Cluj-Napoca. În schimbul acestor bani, firma pe care o reprezenta Bogdan Aldea, Frarom, patronată de Aspazia Dorniuc, ar fi urmat să primească un contract în valoare de 60.000 de euro pe lună, pentru întreţinerea gazonului, a insta-laţiei de nocturnă, a camerelor video şi a tuturor dotărilor de care dispune stadionul din Cluj. Aproximativ 15.000 euro din aceşti bani ar fi constituit contravaloarea chiriei pe care o va plăti echipa de fotbal Universitatea Cluj pentru folosirea arenei. Colegii lui Radu Bica au aflat telefonic de reţinerea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean: „Consiliul Judeţean Cluj a fost informat telefonic de către DNA Cluj cu privire la luarea măsurii reţinerii vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, dl Radu Bica. Consiliul Judeţean Cluj nu cunoaşte aspectele legate de problemele juridice ale acestui caz, instanţele competente fiind cele în măsură să comunice orice informaţie”.
La rândul lor, procurorii anti-corupţie au remis un comunicat de presă în care explică de ce au luat măsura reţinerii vice-preşedintelui PDL al Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica.
Ei afirmă că Radu Bica ar fi acceptat să primească o mită de 25.000 de euro. În schimbul banilor, el urma să furnizeze in-formaţiile necesare pentru a truca licitaţia referitoare la serviciile de întreţinere a stadionului Cluj Arena.
„Partidul va reacţiona şi politic imediat”
În data de 27 octombrie, Radu Bica a cerut o primă tranşă din această sumă, susţin procurorii DNA. Astfel, în data de 31 octombrie, el a primit suma de 43.000 lei, echivalentul a 10.000 euro. Procurorii i-au prins în flagrant. Mituitorii au fost puşi, la rândul lor, sub acuzare, pentru infrac-ţiunea de dare de mită. Surse judiciare susţin că operaţiunea procurorilor s-ar fi bazat pe interceptări telefonice şi pe filaj făcute de SRI, nu pe autodenunţul mituitorilor. Singurul politician clujean care a comentat, pentru „România Liberă”, arestarea lui Radu Bica a fost consilierul ju-deţean PNL Mihai Szeplekan. „Este o surpriză pentru mine. Doamne fereşte, nu doresc nimănui aşa ceva. Însă Justiţia trebuie să afle adevărul, şi dacă este vinovat şi dacă este nevinovat”, a spus Mihai Szeplekan. Alţi politicieni din zonă au spus, sub pro-tecţia anonimatului, că ştiau că, de vreo doi ani, Radu Bica ar fi încercat să facă rost de bani pentru partid. Acesta a declarat, însă, că este nevinovat, în momentul în care a fost transferat de la DNA la Curtea de Apel.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat ieri pentru Mediafax, că „justiţia îşi face datoria” şi că partidul va avea reacţia potrivită foarte rapid: „poziţia noastră este constantă, justiţia îşi face datoria, oricine răspunde în faţa legii. Partidul va reacţiona şi politic imediat. Avem Statut, avem Regulament, avem precedente, acum avem şi un cod etic, sunt sigur că vom avea reacţia potrivită foarte rapid”, a spus Sever Voinescu. Acesta din urmă a refuzat să precizeze care va fi această reacţie „rapidă” a partidului.