Fostul şef al Gărzii Financiare Ilfov, Robert Rusu, nu poate justifica 100.000 de euro, potrivit ANI. În acelaşi timp, instituţia pe care acesta a condus-o în ultimii zece ani a fost acuzată că a acoperit mafia evazioniştilor din judeţ.
Fostul şeful al Gărzii Financiare Ilfov nu poate justifica peste 100.000 de euro din averea sa, după cum a constatat Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în urma unui control. Comisarul principal Robert Rus a obţinut în perioada analizată de inspectori – 2001-2012 – venituri de 375.515 lei. În schimb, din evidenţele fiscale analizate de inspectorii- ANI a reieşit că averea acestuia şi cheltuielile efectuate s-au ridicat la 827.116 lei. „În urma evaluărilor, s-a constatat o diferenţă semnificativă, în cuantum de aproximativ 116.173 de euro între averea dobândită şi veniturile realizate de către Robert Rusu, în perioada exercitării funcţiei publice în cadrul Ministerului Finanţelor”, se arată într-un comunicat al agenţiei. Dosarul fostului coordonator al Gărzii Financiare Ilfov a fost deja trimis comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea începerii acţiunii de control. „Persoana a cărei declaraţie de avere a fost supusă evaluării, fiind identificate semnificative, este considerată incompatibilă” cu poziţia de funcţionat public, se arată în acelaşi comunicat al ANI. Robert Rusu a cerut, în urmă cu două luni, să fie suspendat din funcţia pe care o deţinea de un deceniu. „A invocat în cererea sa motive personale”, ne-a declarat Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al Gărzii Financiare.
Statul a vândut cartofi unei firme care a dispărut
Numele lui Robert Rusu şi a comisarilor din subordinea sa au fost implicate în mai multe scandaluri privind evaziunea fiscală cu legume din judeţul Ilfov. „Naşul TV a descoperit un document exploziv din partea Curţii de Conturi a României, care dovedeşte că acţiunile Gărzii Financiare Ilfov înlesnesc frauda fiscală de sute de milioane de euro a firmelor evazioniste”, scriu jurnaliştii televiziunii Naşul TV. De exemplu, „pe 8 ianuarie 2010, comisarii Valeriu Lazăr, Jan Cârciumaru şi Lucian Giuclea au confiscat 22 de tone de cartofi de la SC Darcomex Fruct SRL, societate dată în consemn ca suspectă să comită fraudă fiscală. Marfa a fost lăsată în custodie la o altă firma, cu care s-a întocmit proces-verbal de custodie. Nota de intrare – recepţie a fost întocmită incomplet şi fără a se inventaria marfa. Apoi motivând că marfa are grad înalt de perisabilitate, comisarii au valorificat cartofii în regim de urgenţă, vânzându-i cu 25 bani/kg. Factura a fost emisă cu întârziere de 6 zile, pe 14 ianuarie, de către Direcţia Generala a Finanţelor Publice (DGFP) Ilfov, deoarece Garda Financiară a trimis documentele abia pe 13 ianuarie. La data întocmirii facturii, firma care a cumpărat cartofii era deja inactivă, aşa că Finanţele au rămas fără bani. Inspectorii Curţii de Conturi îi consideră vinovaţi pe comisarul şef Robert Rusu şi pe cei trei comisari”, arată ziariştii. Dar acesta a fost doar unul dintre cazurile relatate în presă.
Produse revândute celor de la care au fost confiscate
Angajaţii Gărzii Financiare Ilfov au mai fost acuzaţi că făceau afaceri ilegale cu comercianţii pe care îi controlau, potrivit unui raport al Curţii de Conturi citat de România TV. „O altă metodă prin care comercianţii câştigau de pe urma afacerilor cu angajaţii Gărzii Financiare era ca societatea căreia i s-a confiscat marfa să se prezinte la o licitaţie la care participau alte două societăţi şi să intre în posesia bunurilor confiscate la un preţ mult mai mic decât cel evaluat iniţial”, se arată în raport. Inspectorii Curţii au constatat chiar că abaterile sunt făcute cu caracter repetitiv, „ceea ce denotă că activitatea de control şi audit intern de la nivelul ANAF, respectiv a structurilor subordonate nu are deocamdată eficienţa necesară unei bune desfăşurări a activităţii”.
În fine, potrivit altor surse, fostul şef al Gărzii Financiare Ilfov, Robert Rusu ar fi bun prieten cu Codruţ Marta, consilierul preşedintelui ANAF Sorin Blejnar. Codruţ Marta este dat în urmărire generală pentru complicitate la evaziune fiscală de 25 de milioane de dolari, în timp ce Sorin Blejnar are dosar penal pentru acuzaţii similare.
De altfel, Robert Rusu a cerut să fie suspendat din funcţia pe care o deţinea la Garda Financiară, la scurt timp după ce procurorii au făcut publice acuzaţiile la adresa conducerii ANAF.
Fostul şef al Gărzii Financiare Ilfov nu a putut fi contactat.