16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialDambovita, stramutata la Bruxelles

Dambovita, stramutata la Bruxelles

Disputa autohtona intre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu se muta si la Bruxelles, mai precis la usa sefului Comisiei Europene, Jose Barosso. Seful statului a incercat joi sa-i „sufle” lui Tariceanu dreptul de a propune comisarul european, dar presedintele Comisiei Europene, Jose Barosso, a reusit sa evite implicarea in scandalul romanesc, invocand procedurile europene extrem de clare si imposibil de modificat, fie si la dorinta lui Traian Basescu. Ieri dupa-amiaza favoriti la bursa informatiilor neoficiale, ca fiind fericitii posesori ai numelor transmise „in plic” de catre Tariceanu la Bruxelles, pentru functia de comisar, erau Mihai Razvan Ungureanu si Varujan Vosganian.
Presedintele Traian Basescu a declarat ca a discutat la summit-ul PPE de la Helsinki cu presedintele Comisiei Europene, Jose Barosso, despre comisarul european. Cu toate ca, potrivit reglementarilor europene, atributia nominalizarii revine primului-ministru, Basescu a justificat implicarea sa prin faptul ca este important „cine va trece de votul Parlamentului European”.
Basescu a recunoscut ca implicarea sa a fost mai larga. „Sigur ca am vorbit, si nu numai cu el. Este o problema interna, dar si de politica externa si care priveste si Comisia Europeana. Bineinteles ca am vorbit. Nu va pot spune insa si ce am vorbit.” Basescu a evitat sa raspunda unei intrebari referitoare la cine va nominaliza comisarul european si daca Guvernul este institutia abilitata in acest sens. Dupa o scurta tacere, Basescu a spus razand: „Romania va avea un comisar european”.
Insa, surse cu conexiuni la Bruxelles au afirmat ca planul Basescu-Boc nu ar fi avut castig de cauza in fata lui Barosso. Oficialul european i-ar fi transmis lui Basescu faptul ca premierul inain-teaza propunerea pentru functia de comisar deoarece asa functioneaza regula in UE. Potrivit surselor citate, Basescu nu a avut succes nici cu insistenta pentru postul de comisar european in favoarea Ancai Boagiu, pentru care se pare ca a insistat si in fata lui Tariceanu, inainte de a pleca la Helsinki. Mai mult decat atat, potrivit informatiilor noastre, Barosso ar fi spus ca va avea „o comunicare confidentiala si exclusiva cu Tariceanu” pe subiectul desemnarii comisarului european.
Intre timp Tariceanu a repetat ca el este cel care nominalizeaza comisarul european. „Procedura este foarte clara intre premierul Romaniei si presedintele Comisiei Europene. Dupa ce premierul face propunerea, o analizam impreuna si facem anuntul public. Am discutat cu presedintele Basescu despre propuneri, insa numirea comisarului se va face dupa acest protocol. Totul este speculatie pana atunci”, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu.

Ungureanu sau Vosganian?

In aceste conditii, nominalizarea comisarului european a fost discutata intr-un cadru restrans in PNL. In cadrul acestor discutii, Tariceanu le-a dat asigurari colegilor sai ca nu ii va parasi pentru un post de comisar european. In schimb, premierul si-ar dori o persoana „sigura”, dintre liberali, pentru a avea un sprijin politic la nivel european. In acest caz ar fi intrat in carti senatorul Varujan Vosganian. Insa, pentru a nu fi acuzat ca transforma nominalizarea intr-o afacere de partid, surse liberale sustineau ca Tariceanu a luat in calcul varianta Mihai Razvan Ungureanu.

Comisarul va trece prin votul Parlamentului European

Potrivit reglementarilor europene, seful guvernului de la Bucuresti trebuie sa-i prezinte oficial presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barrosso, propunerea Romaniei pentru postul de comisar european. Oficial, se va vorbi despre un singur nume. Insa, potrivit unor surse autorizate, in cadrul discutiilor neoficiale Tariceanu poate sa aiba de rezerva mai multe variante, in cazul in care prima nominalizare intampina obiectii din partea sefului executivului european. Este posibil ca persoana respectiva sa fie invitata, in zilele urmatoare, pentru o prima discutie la Bruxelles. Daca Barosso nu accepta propunerea, ia legatura cu seful Guvernului si cere o noua nominalizare. Numele comisarului va fi anuntat oficial de Jose Barrosso. Dupa aceasta nominalizare oficiala, Comisia Europeana comunica direct persoanei desemnate, si nu guvernului roman, postul care i s-a desemnat in cadrul Comisiei, dupa care urmeaza verificari amanuntite ale viitorului comisar. Vor avea loc, apoi, audieri in comisiile de specialitate ale Parlamentului European, programate pentru 25-28 noiembrie. Votul final al Parlamentului European este progra-mat pentru 4 ianuarie 2007.

Batalie si pentru celelalte functii

Cu toate ca dezbaterea publica din Romania s-a axat pe problema comisarului european, tara noastra are dreptul sa faca propuneri pentru mai multe functii la nivelul Uniunii Europene.
In afara postului de comisar european, Romania mai trebuie sa propuna un judecator la Curtea Europeana de Justitie, un judecator la tribunalul de prima instanta, un reprezentant la Curtea de Conturi, 15 membri in Comitetul Economic si Social European si 15 membri in Comitetul Regiunilor. Termenul-limita pentru depunerea acestor propuneri este 27 octombrie. Printre numele vehiculate pentru posturile de judecatori se numara cele ale vicepresedintelui PNL Teodor Melescanu si al Renatei Weber, precum si al negociatorului-sef pentru Uniunea Europeana Leonard Orban, care vizeaza un post de director in cadrul Comisiei Europene.

Numele comisarului roman, anuntat numai de presedintele CE

Numele comisarului roman va fi anuntat de catre presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Barosso, si nu de catre premierul Tariceanu sau de presedintele Basescu. Purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, a anuntat ieri ca premierul Tariceanu s-a consultat cu presedin-tele CE pe tema numirii, iar cei doi oficiali au cazut de acord asupra urmatoarei proceduri: seful guvernului roman isi va trimite propunerea la Bruxelles, urmand ca numele comisarului sa fie facut public de catre dl Barosso. Marinescu a precizat ca guvernul considera justificata aceasta procedura conditiile in care comisarul nu va fi un ambasador al Romaniei in strainatate, ci va reprezenta UE. C. Popa

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă