Dupa aproape doua luni de "studiere" a dosarelor lui Miron Mitrea si Adrian Nastase, deputatii au ales ieri varianta cel mai putin riscanta: neasumarea raspunderii. Intre un vot pentru avizarea inceperii urmaririi penale, fapt de neconceput practic, si unul in favoarea celor doi colegi acuzati de DNA de luare de mita, instigare la fals, uz de fals si trafic de influenta, "alesii" au preferat sa nu se pronunte. Pentru asta au apelat la vechiul truc al lipsei cvorumului, in cele doua urne chestorii gasind doar 208 bile albe si negre, fata de 220, minimul prevazut in regulament. Biroul Permanent – convocat rapid de presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, pentru a decide asupra procedurii care sa fie urmata – a esuat si el din aceeasi cauza: lipsa cvorumului.
Dupa zile intregi de "studiere" a dosarelor celor doi fosti demnitari in comisia speciala formata din sapte raportori sau in Comisia juridica si dupa ore de dezbateri in plen, in care fie s-au straduit sa convinga ca cei doi sunt acuzati pe nedrept de DNA, fie au incercat sa arate ce bune intentii au, deputatii au decis ieri sa nu-si asume riscuri. Intre un vot pentru avizarea inceperii urmaririi penale, fapt de neconceput, practic, si unul evident in favoarea celor doi colegi acuzati de DNA de luare de mita, instigare la fals, uz de fals si trafic de influenta, "alesii" au ales sa nu se pronunte. Adica sa nu-si asume raspunderea. Pentru aceasta au apelat la vechiul truc al lipsei cvorumului. Daca la toate celelalte puncte de pe ordinea de zi s-au inregistrat intre 240 si 250 de optiuni, cand a venit randul solicitarilor DNA de avizare a inceperii urmaririi penale voturile s-au "volatilizat". La numararea bilelor negre si albe din cele doua urne nu au mai iesit decat 208 voturi. Aceasta, in conditiile in care, potrivit Regulamentului Camerei Deputatilor, astfel de cereri se pot adopta doar cu votul a doua treimi dintre deputati. Adica prin pronuntarea a 220 de "alesi".
Dupa constatarea situatiei si suspendarea sedintei, politicienii s-au ingramadit pe holuri, fie pentru a comenta amuzati cele intamplate, fie pentru a lansa declaratii de dezvinovatire, la pachet cu acuzarea colegilor de la celelalte grupuri. "Intre votul de dimineata si cel de urmarire penala este diferenta de aproape 40 de voturi, care se datoreaza celorlalte grupuri parlamentare care au facut declaratii foarte hotarate si dupa aceea si-au scos oamenii din sala. Noi am avut opt demisionari, doi in delegatie, unul bolnav si doi nemotivati, in rest toti au fost in sala si au votat. Alte grupuri au avut prezenta la jumatate", a aratat liderul deputatilor PD-L, Cristian Radulescu. Cu promptitudine a reactionat, de la Cluj, si presedintele democrat-liberalilor, Emil Boc. "Parlamentul se face inca o data de rusine, iar coalitia 322 recidiveaza. E vorba de complicitatea PSD, acoperita de PNL si PRM, pentru a bloca accesul justitiei cu privire la parlamentari. Cu sprijinul celor 322, Parlamentul se transforma intr-o casta de protectie a persoanelor certate cu legea", a declarat Boc, adaugand ca "ar fi profund incorect si imoral" ca Romania sa sufere din aceasta cauza o sanctiune, precum activarea clauzei de salvgardare.
Liderul PD-L a cerut, totodata, conducerii Camerei Deputatilor sa reia de urgenta votul asupra celor doua solicitari venite de la DNA. La acuzele PD-L, PNL a reactionat imediat, chiar prin intermediul liderului deputatilor liberali, Crin Antonescu. "Reamintesc ca PNL a votat pentru inceperea urmaririi penale, ca din grupul parlamentar liberal de 56 de oameni au fost 13 absenti, intre care cinci ministri, cinci oameni plecati in delegatiile oficiale ale Parlamentului in strainatate, Andrei Ghera, operat de urgenta, ieri sau alaltaieri, si internat in spital si deci numai doi absenti nemotivati la acest vot, la care PD-L a avut 16 absenti", a aratat Antonescu.
La randul sau, deputatul Bogdan Ciuca, purtator de cuvant al PC, a gasit o explicatie si mai simpla pentru cele intamplate: "A fost o zi aglomerata, a fost dupa o sesiune de voturi finale, probabil ca foarte multi dintre colegii parlamentari au plecat la un moment dat".
In schimb, in opinia liderului UDMR, Markó Béla, votul dat ieri in Camera ar dovedi ca in Romania nu exista "o legislatie consecventa". "Eu sunt de acord ca pentru ministrii in functie sa existe o garantie ca nu vor fi expusi unor presiuni. Dar nu am inteles de ce ar trebui sa existe un alt regim in cazul fostilor ministri, actuali parlamentari, decat in cazul parlamentarilor obisnuiti", a mai aratat Markó Béla.
Printre cei care nu si-au exprimat ieri optiunea s-au numarat cei doi acuzati, dar si sotia si finul fostului ministru al Transporturilor, Manuela Mitrea, si, respectiv, Eugen Nicolicea.
» Dupa anularea votului, presedintele Camerei, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat ca a convocat de urgenta o sedinta a Biroului Permanent pentru a se stabili procedura de urmat. Singura varianta pentru ca deputatii sa se pronunte asupra cererilor DNA in cursul actualei sesiuni ar fi reprogramarea votului pentru ziua de astazi. Pare insa minima probabilitatea ca cele doua cazuri, Mitrea si Nastase, sa nu fie amanate pana la toamna, mai ales ca vacanta parlamentara bate la usa.