2 C
București
duminică, 26 ianuarie 2025
AcasăSpecialCursuri suspendate în București pe motiv că iarna e frig. La polul...

Cursuri suspendate în București pe motiv că iarna e frig. La polul frigului din România școlile nu s-au închis

Vremea a fost în parametrii normali pentru această perioadă, însă Gabriela Firea a decis prelungirea vacanței cu încă o săptămână. Părinții, profesorii și chiar elevii cred că nu e normal ce se întâmplă. Între timp, la Sfântu Gheorghe școlile funcționează normal.

Primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, a iscat o dezbatere furtunoasă după ce a decis ca școlile, grădinițele și creșele să fie închise până luni. „M-am consultat cu domnul ministru al Educației, cu inspectorul școlar general, cu domnul prefect, cu primarii de sectoare, cu medici, cu părinți și concluzia este una foarte clară. Având în vedere condițiile meteo vitrege, școala ar putea să înceapă vineri în Capitală, ceea ce ar fi neplăcut, pentru că e zi de final de săptămână, așa că am luat decizia ca toate cursurile să înceapă luni, 16 ianuarie“, a anuntat Gabriela Firea.

„Nu e nevoie de măsuri populiste“

Vlad Ștefan, președintele Consiliului Național al Elevilor, susține că măsura de a suspenda orele de curs pe parcursul întregii săptămâni nu este justificată. „Zilele trecute s-au înregistrat temperaturi foarte scăzute, care periclitau programul școlar, însă, în contextul în care, conform Administrației Naționale de Meteorologie, începând de miercuri, temperaturile din București vor crește semnificativ, nu vedem de ce era necesară suspendarea orelor de curs.

O astfel de decizie ar trebui să aparțină Inspectoratului Școlar Municipal București, nu Primăriei, al cărei atribut este să asigure deszăpezirea orașului și funcționalitatea mijloacelor de transport în comun.

A suspenda orele de curs timp de o săptămână, nu numai că perturbă programa și parcursul școlar, însă ne ridică și câteva semne de întrebare referitoare la gradul de profesionalism și competență al conducerii Primăriei București când vine vorba de o astfel de situație, în contextul în care, în multe alte județe din țară, unde au fost probleme mult mai grave, administrația a făcut un efort suplimentar pentru a crea condiții optime pentru cetățeni, în special pentru elevi. Actul educațional nu are nevoie de măsuri populiste, ci de o implicare semnificativă a administrației publice în conturarea unui cadru favorabil desfășurării acestuia”, ne-a precizat Vlad Ștefan.

Cum se recuperează materia

Cătălin Osiceanu, profesor de matematică la Școala Gimnazială „Grigorie Ghica Voievod” din București, spune că „în ultimii ani, în situații similare, s-a lăsat la latitudinea conducerii școlii modalitatea de recuperare a orelor pierdute.” „Consiliul de Administrație, în urma consultării Consiliului Profesoral, a decis dacă recuperarea se face prin modificarea timpului acordat unor lecții din planificările calendaristice, comprimând materia de predare sau prin modificarea schemei orare astfel încât să fie recuperate fizic aceste ore la începutul sau sfârșitul programului zilnic. Au fost și situații când elevii au fost chemați sâmbăta pentru a recupera fiecare zi pierdută. Aceste măsuri afectează curba de efort a fiecărui elev și totodată încurcă planurile de petrecere a timpului liber în familie. O altă variantă ar fi prelungirea semestrului II cu un număr de zile egal cu cel al zilelor pierdute”, a declarat profesorul.

Despre necesitatea unei asemenea hotărâri radicale, profesorul Osiceanu susține că „în copilărie iernile erau destul de grele uneori, dar decizia de suspendare a cursurilor nu prea a fost luată. Dar vremurile s-au schimbat mult de atunci, copiii au devenit mai sensibili, părinții lor mai grijulii, iar autoritățile mai preventive”. 

„Așa e normal, frig și zăpadă“

La Sfântu Gheorghe au fost -27 de grade, ieri dimineață, iar în cursul zilei au fost -15 grade. Cu toate acestea școlile au funcționat normal.

“Este doar o zi obișnuită de iarnă, nu văd niciun motiv pentru a închide școlile. Erau minus 27 de grade Celsius de dimineață, dar în școli e cald, trotuarele sunt curate în oraș și se poate circula în siguranță. Nu este nici prima și nici ultima dată când e frig iarna, așa e normal să fie, frig și zăpadă”, a declarat Antal Arpad, primarul orașului Sfântu Gheorghe, pentru “România liberă”.

“În plus, o decizie de închidere a școlilor ar fi creat, pe termen mediu, disconfort pentru elevi, părinți și profesori, pentru că aceste ore trebuie recuperate și e posibil să fie nevoiți să meargă și sâmbăta la școală”, a completat primarul.

Chiar dacă acolo este polul frigului din România, toate școlile din Harghita și Covasna au funcționat normal în toată această perioadă.  

Temperaturi în limite normale în Capitală

Luni, în București, erau înregistrate -7 grade Celsius în timpul zilei, perfect în limitele unei ierni normale în România. Drumurile erau bine curățate, zăpada avea cel mult 15 centimetri. Ieri au fost -17 grade în jurul orei 6.00, apoi temperatura a urcat la -8 grade în cursul zilei. La fel ca luni, circulația s-a desfășurat în condiții foarte bune. Pentru zilele următoare sunt prognozate temperaturi obișnuite pentru această perioadă a anului, cuprinse între -13 grade (noaptea) și -2 grade (ziua).

Cum e în țările civilizate

În SUA au fost închise temporar școlile doar în urma unor căderi masive de zăpadă și temperaturi foarte scăzute. Anul trecut, în ianuarie, guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo a anunțat că oamenilor le este interzis să se deplaseze pe străzi, ca urmare a furtunii violente care a lovit mai multe state americane.

De-a lungul timpului, în Europa s-a luat decizia închiderii școlilor doar în situații de vreme extremă și pentru perioade foarte scurte de timp. Spre exemplu, în urma unei furtuni de zăpadă din martie 2013, care a afectat puternic jumătate de continent, au fost închise doar școlile din insulele Guernsey și Alderney, din nord-estul Franței.

Cele mai citite

Elon Musk și-a declarat susținerea față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD)

Miliardarul american Elon Musk și-a exprimat sâmbătă, prin videoconferință, sprijinul față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) în cursul unui miting...

Anchete în desfășurare privind anularea alegerilor prezidențiale și posibile interferențe în procesul electoral

Ministrul Justiției a afirmat că au fost semnalate atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice pentru sistemul electoral, iar aceste aspecte sunt investigate de structuri de...

Zelenski: Negocierile de pace cu Rusia, nu pot avea rezultate reale fără Ucraina

Zelenski a făcut aceste afirmații, în cadrul unei întâlniri la Kiev cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că...
Ultima oră
Pe aceeași temă